Yleinen

Hyvää syksyä!

Julkaistu: 09.8.2018

Viimeksi kirjoittelin niitä näitä, mutta nyt hieman asiaa lukemisesta. Lukeminen on hauska harrastus. Itselläni on tapana lukea ainakin pari kirjaa kuussa, mutta usein enemmänkin. Matkoillani minulla on tapana lueskella lehtiä. Varsinkin, jos on lentämässä johonkin, niin silloin lähes poikkeuksetta tarttuu mukaan ainakin muutama lehti. Varsinkin kaikki tekniikkaan liittyvä kiinnostaa, joten Tekniikan Maailma, V8 ja muut autolehdet ja venelehdet kiinnostavat.

Olenkin myös tilannut lehtiä säännöllisesti kotiini. Olen sen verran vanhanaikainen, että tabletilla luetuista lehdistä ei vaan saa sitä samaa tuntemusta, kuin lehden sivujen kääntelystä. Myöskin taitavasti taitettu ja hienosti kuvitettu lehti on varsinainen ilo silmälle. Esimerkiksi Tieteen Kuvalehti on sellainen, jossa on erinomaisia kuvia. Oikeastaan useampi artikkeli saattaisi olla jopa turhan vaikea ymmärtää, jos niissä ei olisi kunnon kuvia, joiden avulla asiat ymmärtää paljon helpommin.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Ainoa ongelma, jonka olen lehtien kanssa kohdannut on se, että ne vievät melkoisesti hyllytilaa. Kun tilaa paria lehteä ja ilmestyvät kuukausittain, niin niistä syntyy äkkiä melkoinen pino. Toki mökillä saunan pesä saa oman osuutensa ja kyllähän niitä takassakin tulee poltettua. Tavallaan sääli, mutta tila kun on rajallista, niin ei voi kaikkea säästää. Toisaalta taas joskus joitakin irtonumeroitu tulee säästettyä, mutta eipä sitä kukaan taida tarvita tietoa vuoden 1998 Tekniikan Maailman talvirengasvertailusta. Varsinkin, kun niitä oli ilmeisesti manipuloitu ties kuinka ja kauan, mutta se onkin täysin toinen tarina…

No, otetaas nyt vielä sen verran takaisin, että onhan siinä tabletissakin puolensa. Tai siis sellaisessa, jossa on netti. Usein nimittäin monen lehden sivuilta löytyy artikkeleihin liittyvää lisätietoa tai lehden nettiversiossa on muuta sellaista materiaalia, jota ei painetusta lehdestä löydy. Myöskin jos kohdalle osuu kiinnostuva juttu, niin tabletilla voi helposti hypätä nettiin ja jatkaa aiheen tutkimusta muistakin lähteistä. Ehkä voisikin sanoa, että perinteinen lehti on kyllä ykkönen, mutta vielä paremman elämyksen saa, kun on molemmat. Aiemmin mainitsin vanhojen lehtien vievän tilaa, mutta netin kautta pääsee lehden arkistoja selaamaan kätevästi, jos haluaa lukea jonkun tietyn jutun uudestaan.

Itse en vain ole tabletin suuri ystävä, vaan suosin enemmän tavallista tietokonetta. Sellaista, jossa on kunnon hiiri ja näppäimistö, jotta sitä on mukava naputella. En ole vielä tähän päivään mennessä yhtään sähköpostia tabletilla naputellut, kun kirjoittaminen on niin kovin vaivalloista. Mieluummin sitä iskee nappia näppäimistöstä, kun ei nuo kosketusnäytöt oikein tunnu omalta. Kaikkeen sitä kai kuitenkin tottuu, mutta ainakin niin kauan, kuin tuo vanha tietokone vielä tuossa työhuoneen nurkassa hurisee, niin mieluummin käytän kyllä sitä kaikkeen kirjoittamiseen.