Retkeily

Yksinäinen riippumattoyö Napapiirin retkeilyalueella

Julkaistu: 22.9.2016

Kuluneen vuoden aikana olen matkustanut melko paljon nelostietä pohjoiseen ja takaisin. Jos olen menossa pidemmälle Lappiin, on yleensä jossain matkan varrella kiva yöpyä. Elokuun alussa päätin viettää yön riippumatossa Napapiirin retkeilyalueella, kun olin matkalla Ivaloon Kiilopään tunturikuvauskurssille.

Napapiirin retkeilyalue on heti nelostien kupeessa Rovaniemen ja Napapiirin matkailukeskuksen jälkeen. Retkeilyalueella on kaunis Vaattunkikönkään koski ja useampi laavu sekä tulipaikka.

Alueella sijaitsevassa Könkäänsaaressa kulkee esteetön luontopolku, mikä tarkoittaa, että retkeily”polku” on käytännössä puinen laveri, jossa pääsee liikkumaan pyörätuolilla. Myös Könkäänsaaren laavualue on kokonaisuudessaan tasaista puualustaa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Ripustin riippumaton laavun kupeeseen. Könkäänsaaren laavu on synkkää havumetsää, ja ajatus yksin yöpymisestä pelotti. Laavulla ei ollut ketään muita, paitsi tuulen suhina korkeissa kuusipuissa.

Ajattelin ensin yöpyä Karhukummun laavulla; mietin, että onpa hauska nimi! Sen jälkeen mieleen tuli, että mistäköhän nimi on peräisin. Päätin laittaa leirin mieluummin saareen.

Tuohon aikaan aurinko laski vasta lähempän yhtätoista ja alkoi nousta heti kolmen jälkeen. Kovin kauaa en ehtinyt riippumatossa karhuja odotellen torkkua, kun halusin nousta kuvaamaan auringonlaskua. Se kannatti, kuten yleensä.

Aurinko nousee Raudanjoen ylle.

Vaattunkiköngäs höyrysi kauniisti viileän yön jälkeen.

Alueella on useampia reittejä, jotka ovat oivallisen hyvin opastettu.

Hieman ennen auringonlaskua.

Tällaiseen pakettiin se menee…

…ja tältä se näyttää kasattuna (paitsi hyttysverkko ei ole vielä kiinnitettynä ylös. Melko kätevää!

Yksin retkeily jännitti taas vähäsen, mutta ei liikaa. En minä tiedä mikä siinä pimeässä metsässä oikein pelottaa, tiedättekö te?

Kotakönkään laavun vieressä on myös kaunis katselutasanne Raudanjoelle.

Aamuinen taikametsä. Missäs se mörrimöykky on?

Huomenta vaan. Karhu ei syönyt, tälläkään kertaa! Napapiirin retkeilyalue oli kaunis paikka, suosittelen pysähtymään, vaikkapa ihan päiväseltään.

Yhteistyössä: Vandernet (Ticket to the Moon), Superyelloe Headwear, Halti