Yleinen

Pitkäperjantai Pullingin rinteillä

Julkaistu: 25.4.2019

Svanstein Ski on esimakua Lapin tuntureista. Esim. Ylläkselle on 125km etelästä päin tultaessa. Valtakuntaakin täytyy vaihtaa Ruotsin puolelle, mutta vain Torniojoen toiselle rannalle. Hiihtokeskus tunnetaan myös nimellä Pullinki vaaran mukaan. Majoitusta löytyy kauniista Svansteinin kylästä aivan rinteiden läheltä.

Hiihtokeskus on kokenut historiassa monenlaisia vaiheita ja omistajanvaihdoksia. Pullingin keskus perustettiin vuonna 1989 ja rinnejärjestelmän suunnitteli Ruotsin 1980-luvun alppihiihtäjä Stig Strand. Tätä ennen Svansteinissa oli ollut pieni lähirinne. Nykyinen Svanstein Ski -keskus taitaa olla tällä hetkellä ruotsalaisten käsissä, mutta vielä muutama vuosi sitten omistuksessa oli vahva suomalaislumilautailijoiden panos.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Metsäiset rinteet jakaantuvat selvästi itä- ja pohjoisalueisiin. Idän puolelta löytyy kuusi mustaa ja oikeasti jyrkkää rinnettä. Siniset ja punaiset rinteet ovat pohjoisen puolella. Pitkäperjantaina itäpuoli oli juuri jouduttu sulkemaan.

Rinteitä on runsaasti ja ne on sijoiteltu vaaran kylkeen mukavasti. Tarjolla on monenlaisista ja profiililtaan vaihtelevia reittejä. Keskus mainostaa tyyliinsä sopivasti metsäoffareita, mutta rinteetkin oli hyvin hoidettu.

 

Pullingissa on hiukan rennompi tunnelma kuin monessa muussa paikassa. Keskus tuntuu vetävän melko paljon lautailijoita ja veikkaammepa, että hiihtopummin ulkonäkö katsotaan eduksi, ainakin henkilökunnalle. Kun tähän lisätään kauden päätös, loistavan aurinkoinen ja lämmin sää, ravintolan ulkogrilli ja ruotsalainen rento huumori, kattaus on valmis.

 

 

 

Niin, ja on Pullingin päällä ollut vilskettä ennenkin. 1730 -luvulla Ranskan tiedeakatemian osasto Maupertuisin johdolla suoritti Tornionlaaksossa kolmiomittausta tarkoituksena selvittää maapallon muotoa. Yksi mittauspiste sijaitsi Pullingin huipulla. 1800 -luvun alkupuoliskolla mittailtiin jälleen, tällä kerralla asialla oli tähtitieteilijä Struve. Struve pyrki mittaamaan tarkasti yhden pituuspiirin mitan pohjoisessa. Pullinki oli jälleen yksi mittauspiste. Struvenketju on muuten UNESCOn maailmanperintökohde.


Pullinki, Svanstein ski

  1. Sijainti: Svanstein, Övertorneå, Ruotsi (Tornionjoen äärellä, n. 25 km Pellosta ja n. 50 km Aavasaksalta. Jäätilanteen salliessa saattaa päästä jäätietä pitkin suoraan Turtolan kohdalta Ruotsin puolelle.)
  2. Rinteitä: 16 (joista peräti 6 mustaa)
  3. Korkeusero: 253 m
  4. Pisin rinne: 2200 m
  5. Munkki-indeksi: 1 (Saattoi olla munkkeja, muttei nähty. Arviointi voi olla epäreilu, kun kaivattiin vain kylmää juotavaa.)

Rinne- ja muita tietoja poimittu Svanstein Skin nettisivuilta sekä Wikipediasta. Kuva rinteistä on hiihtokeskuksen hissikortista.

Avainsanat:
, ,