Laskettelu, Norja

Kauden aloitus Strandassa

Julkaistu: 21.11.2017

Aika harvoin sitä voi sanoa, että kauden eka laskupäivä on myös kauden eka puuteripäivä. Mutta nyt sekin on koettu! Viime viikolla Tukholman harmautta ikkunasta katsellessa ajatukset harhaili ihan muilla mailla, ja sääennusteiden luvatessa sankkaa lumisadetta Sunnmøren Alpeille, oli pakko lähteä etsimään talvea Norjaan. Niinpä SAS kuljetti näppärästi Tukholmasta Ålesundiin, mistä matkaa Strandaan on autolla noin tunti. Alueelle pääsee kätevästi myös julkisilla paikallisbusseilla.

Strandan kauden avajaisista liikkui huhuja, mutta virallinen päätös oli ilmeisesti tehty sääennusteiden mukaan, sillä avajaispäivää edeltävinä kolmena päivänä lunta tuli 83cm. Vaikka puuterilunta oli todella paljon avausviikonloppuna, ei hissijonoa ollut lähes lainkaan. Joka laskulla saimme nauttia koskemattomista hangista, sillä vaikka vain kaksi hissiä olivat käytössä, on Strandan laskualue niin laaja, että laskijat hajaantuvat aika hyvin eri puolille maastoa. Laskijoiden iloksi rinnetyöntekijät olivat jättäneet suurimman osan rinteistä ajamatta, jotta ihmiset pystyivät nauttia tuoreesta puuterista myös rinnealueella!

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Stranda on hiljattain valittu Norjan 6. parhaaksi hiihtokeskukseksi, ja alueen vuonomaisemissa on kuvattu paljon laskettelu-  ja ulkoiluvälinemerkkien mainoskuvia ja monet mieltävät Strandan yhtenä pohjoismaiden parhaista vapaalaskupaikoista. Paikallisten mukaan hissijonoja ei ole lähes koskaan, ja puuterilunta tulee vuonojen tuoman kosteuden ja lauhan ilmaston ansiosta todella usein. Tosin ilman goretex-kalvoja ei tähän Skandien helmeen ole asiaa (ellei halua kastua päivän aikana litimäräksi), sillä kostea ilmasto vaihtelee aika rajusti päivän aikana, ja laaksossa vuonon rannalla tulee lähes aina vettä.

Summary in English: It’s not so often you can say the first day of the ski season is also the first powder day of the season! This year I got really lucky when I was planning my trip to Geiranger, and booked my flights as I saw there was going to be over 83cm snowfall right before I was planning to go. Luckily, also Strandafjellet (known as one of the best Scandinavian freeride destinations) decided to open their lifts this weekend.