Hiihtokeskukset, Reissut, Ruotsiroadtrip

Riksgränsen

Julkaistu: 07.3.2016

Yhteistyössä Visit Sweden 

Hiihtolomamme vietimme tänä vuonna tosiaan länsinaapurissa. Reissun päältä kirjoittelimme blogiin päiväkirjatyyppisesti kuulumisia ja Riksun tarinat löytyvät täältä ja täältä. Nyt ollaan hetki ehditty hengähtää ja päätimme ympätä yhteen hieman laajemman setin Riksgränsenistä.

Maisemat Norjaan

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Maailman pohjoisimmaksi hiihtokeskukseksi kutsuttu Riksgränsen sijaitsee Pohjois-Ruotsissa aivan Norjan rajalla. Maisemat ovat todella jylhät ja ne muistuttavat enemmän Alppeja kuin Suomen tuntureita. Saavuimme paikan päälle laskukauden avajaisiin ja populaa olikin runsainjoukoin tunturissa. Parhaimmillaan kausi on kuitenkin vasta myöhään keväällä, kun Suomessa hissejä aletaan jo sulkea.

Matkustus ja majoitus

DSC_7422

Me matkasimme paikalle autolla. Täältä Etelä-Suomesta matkaa kertyy reippaasti toista tuhatta kilsaa, joten Ylläksellä oli hyvä pitää yöbreikki. Vaihtoehtoja perille päästäkseen on myös lento Kiirunaan tai yöjuna Tukholmasta, jolloin voi hypätä junasta vaikka suoraan rinteeseen.

DSC_8216Meteorologen on Riksgränsenin vanhin rakennus vuodelta 1903

Majoituimme Hotel Riksgränsenissä, josta hissille matkaa oli n.100 metriä. Hotelli on kylän keskipisteessä ja sen alakerrasta löytyy myös afteripaikka Grönan. Muita majapaikkavaihtiksia ovat kuvassa näkyvä, fiinimpi hotelli Meteorologen, Hostel Riksgränsen tai huoneistot.

Ruokapuoli

DSC_8205 Toisin kuin kuvassa näkyy, hotellin aulassa oli yleensä paljon ihmisiä nauttimassa ruokaa ja juomaa.

Rinneravintoloita löytyy pari ja niissä mennään pizza & burgeri -meiningeillä – kuitenkin laadukkailla sellaisilla. Iltasafkaa tarjoavat hotellin rafla ja lounge sekä hienompi Meteorologen. Ravintolapaikkoja on siis melko niukasti, varsinkin jos pidempään visiteeraa kohteessa.

Vasta vähän aikaa pystyssä ollut ruokakauppa Ica palvelee etenkin omissa chaleteissa tai hostellissa majoittujia. Tämä on ollut hyvä uudistus ja kävimme myös täydentämässä omia eväsvarastojamme, kauppa on melko suuri ja valikoima hyvä!

Laskeminen

DSC_7809

DSC_7660

Parin päivän aikana ehdittiin laskea vain rinneoffareita. Lumitilanne ei ollut ihan optimaalisin, sillä kova tuuli oli pyyhkinyt tunturissa lumet muualle. Jos lunta dumppaisi reilusti olisi hisseillä saavutettavissa varmasti makeita linjoja, mutta nyt alkoi houkutella päästä pidemmälle. Mäkiähän siellä suunnalla riittää ja voimme uskoa, että heliski-kauden päästessä käyntiin kannattaa hypätä kopteriin.

Vapaalasku on paikan ”se juttu” ja jokaiselle riittää laskemista tasosta riippumatta. Aloittelijan on näppärä siirtyä ensin merkityille offareille ja kokeneemmat löytävät haikkaamalla varmasti kuumottavia seiniä. Rinnelaskijalle ei paikkaa voi millään suositella, mutta jos porukasta joku haluaa ehdottomasti pysyä hoidetuilla alueilla myös se onnistuu.

Jos auto on käytössä voi nopeasti vierailla myös Björklidenissä tai Norjan puolella Narvikissa.

Spesiaalia

DSC_8060

Keskuksessa kaikki lumi on luonnonlunta ja opastettuja offareita on enemmän kuin itse rinteitä. Laskemaan pääsee jopa juhannuksena, kun aurinko ei laske.

Myös houkuttelevia tapahtumia löytyy ja niistä kannattaa katsoa enemmän Riksgränsenin sivuilta. Huomatkaa etenkin runsas toukokuun tarjonta. Silloin on muun muassa mielenkiintoisen kuuloinen Banked Slalom -kilpailu, joka on Ruotsin suurin lumilautaskaba. Rata on rakennettu hyödyntäen luonnonmuotoja, joita keskuksessa todellakin löytyy.

DSC_7599

Ja loppuun vielä kun käytte paikalla niin katsokaapa ympärillenne, minkä merkkisiä kamoja ihmiset käyttävät. Et voi välttyä Haglöfsiltä ja kaikki näyttävätkin kunnon prolaskijoilta.

A&E