Muuta, Tapahtumat, Vapaalasku, Ylläs

Tieto kantaa lumella

Julkaistu: 28.3.2017

Heipodei!

Lumivyöry on ehkä se pahin uhkakuva, joka maalautuu silmilleni ajatellessa puuterin koristelemia seiniä. Aivan kuten muutkin luonnonilmiöt, sitä ihastelee ja kauhistelee samaan aikaan.

Viime viikolla pidin pitkän viikonlopun ja osallistuin SHOry:n järjestämällä LuTu 1. kurssilla. Meillä oli vahva hiihtokouluedustus, sillä kuusipäisestä joukkiostamme neljä kuuluu Iso-Ylläksen Hiihtokouluun. Lisäksi kapellimestarina kurssilla toimi myöskin hiihtokoulussamme vaikuttava Teo Jeskanen.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

EetuLeikas-7638

Päivät koostuivat sekä teoriasta että käytännöstä. Ensimmäiseksi aloitimme lumiturvallisuusvälineiden, (piippari, sondi, lapio) käytön kertauksella. Tähän on todettava, että kertaus on opintojen äiti. Lumivyöryn sattuessa aika ei ole rahaa vaan koko elämä, joten tosi tilanteessa ei ole aikaa pupeltaa ja miettiä miten se oma piippari toimikaan.

EetuLeikas-7682

Kakkospäivänä kaivettiin ja analysoitiin lunta sekä tehtiin herkkyystestejä. Kuvassa kouluttaja Jeskanen näyttää kuinka taputustesti tehdään. Vaikka mulla onkin aina ennenkin ollut tapana tutkailla lunta ja vähän kaivella kerroksia, niin nyt vasta ensimmäisen kerran kaivoin metristä kuoppaa analysoin sitä tarkemmin. Mielenkiintoista ja valaisevaa.

EetuLeikas-7688

Keli oli oikeastaan koko viikonlopun suotuinen ja papinkurussa riitti vilskettä. Useat hiihtäjät pysähtyivät tutkailemaan sekä kuoppien kaivuuta että muutamaa lumilautailijaa, jotka pomppivat lumilipalta.

EetuLeikas-7743

Reetta kokeili lumipakan kestävyyttä Rutschblock -testissä. Lopulta tarvittiin 4 ihmistä pomppimaan ennen kuin saatiin eka kerros irtoamaan.

EetuLeikas-7657

Lauantaina laskettiin rinneoffareita ja harjoiteltiin reitin valintaa sekä ryhmänjohtamista. Itselleni haastavinta on asennoitua siihen, että samat rutiinit pitävät vaikka olisi tutuilla ”varmoilla” paikoilla.

EetuLeikas-7927

Viimeisenä päivänä tehtiin kolmen hengen ryhmissä pelastamisharjoitus ja käytiin läpi ensiavun antoa lumivyöryuhreille. Vaikka kohtuu hyvin suoriuduttiinkin, niin näitä pitäisi harjoitella useamminkin!

Vapaalasku on viimevuodet ollut todella trendikästä ja harrastajia on ilmestynyt kuin sieniä sateella. Myös erilaisia kursseja on tarjolla runsaasti – google toimii tässä hyvänä apuna. Nyt samaan aikaan viikonloppuna järjestettiin mm. Vapaalla -vapaalaskutapahtuma, jossa oli useita lumiturvallisuustyöpajoja. Täällä Ylläksen alueella SHOry:n lisäksi kursseja järjestää ainakin Adventure Partners. Muista järjestäjistä kehuja olen kuullut myös Mountain Guide Service Ski:n kursseista. Todistukset ja kurssit eivät kuitenkaan koskaan tee autuaaksi..

Loppuun pitää vielä mainostaa Ylläksellä loistavaa duunia tekevää Skipatrollia, joka laatii vähintään viikon välein vyöryennusteen. Se löytyy Lapland Hotelsin –sivuilta sekä Instagramista.

Nyt vähän duunia ja perjantaina Pyhälle viikonlopun viettoon.

-E