livigno hiihtokeskus
 • livigno valley
  livigno village shopping
  livigno restaurants
  livigno ski center
  livigno ski resort
 • livigno ski area
  livigno rinneravintola
  livigno hiihtoalue
  livigno for children
  livigno laskettelu
 • livigno kinder club
  livigno lupiano kinder club
  livigno ravintolat
  livigno food
  livigno terrace la grolla
 • livigno nordic skiing
  livigno laakso
  livigno rinneravintola
  livigno snow park
  livigno snowpark street
 • livigno rinteet
  livigno ski center
  livigno slopes
  livigno laskettelu
  livigno gondola
 • livigno skier
  livigno maisemat
  livigno lapsille
  livigno hiihtoalue
  livigno laskettelukeskus
 • livigno hiihtokeskus
  livigno bormio
  livigno mountains
  livigno laakso alpit
  livigno skiercross track
 • livigno alppikylä
  livigno black run
  livigno rinneravintola
  livigno camanel di planon restaurant
  livigno goloseria galli

Livigno – Aurinkoa ja biletystä

Italian Alpeilta löytyy monia nimekkäitä hiihtokeskuksia, joihin myös yli 1 800 metrin korkeudessa sijaitseva Livigno lukeutuu. Kyseessä on monien elämysten hiihtoalue, jolla on runsaasti annettavaa niin offarilaskijoille, lautailijoille, bilettäjille kuin vasta-alkajillekin. Kokonaisuuden kruunaa loistava infrastruktuuri ja eräs Alppien toimivimmista hissijärjestelmistä.

Livignon kylä sijaitsee laaksossa josta yhteydet rinteisiin ovat poikkeuksellisen hyvät, sillä hiihtoalue avautuu molemmin puolin sen yllä. Laakson itäpuolella rinteet muodostavat Mottolino-kokonaisuuden ja länsipuolella lasketellaan Carosello 3000 -nimen alla. Mottolino ja Carosello 3000 eivät ole hissiyhteydessä toisiinsa, mutta ilmaiset hiihtobussit liikennöivät kylässä niiden välillä päivisin tiheästi ja molemmin puolin riittää kiinnostavaa laskettavaa muutamaksi päiväksi.

Toimiva hiihtokeskus

Livignon merkityssä laskumaastossa riittää kahlattavaa niin aloittelijoille kuin veteraaneillekin ja vasta-alkajien helppoja ankkurihisseillä varustettuja rinteitä löytyy molemmin puolin laakson alaosista. Muutaman päivän harjoittelun jälkeen aloittelijatkin ovat valmiita testaamaan Carosello 3000 yläosan pitkät mutta helpot maisemarinteet.

Carosello 3000 on Livignon kahdesta hiihtoalueesta suurempi ja sen yläosista löytyy hieman haastavampia, harrastajille hyvin soveltuvia punaisia laskuja ja myös muutama musta rinne. Hurjapäät suuntaavat silti ennemmin gondolihissillä laakson toiselle puolelle lähes 2 800 metrin korkeudessa sijaitsevaan Mottolinoon, jossa rinteet ovat jyrkempiä ja pidempiä.

Erityismaininnan ansaitsevat Livignon laadukkaat rinneravintolat, joiden joukosta löytyy tavanomaisten pikaruokaloiden ja itsepalvelupaikkojen lisäksi myös italialaisia à la carte –ravintoloita, kuten Camanel di Planon ja Costaccia. Livigno kuuluu Alta Valtellina –hiihtoalueeseen Bormion ja Santa Caterinan ohella ja yli kuuden päivän lipulla laskettelee myös rajan takana Sveitsin loisteliaassa St. Moritzissa ja muissa Engadinin hiihtokeskuksissa.

Lumivarmaa laskumaastoa ja runsaasti aurinkoa

Livigno tunnetaan aurinkoisista rinteistään, joilla lumet eivät suuresta korkeudesta johtuen kuitenkaan helposti pääse sulamaan. Tämän lisäksi jopa 70 % merkityistä rinteistä mahtuu lumitykkien kantaman sisäpuolelle ja normaalisti hiihtokauden aikana lunta riittää poikkeuksetta myös takamaastoille.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Vuonna 2010 hiihtokeskus kielsi offarilaskemisen sakkojen uhalla kokonaan. Kielto kuitenkin poistettiin vuonna 2012 ja nykyään ympäröivä keski-eurooppalainen hiihtokulttuuri suorastaan kannustaa tutustumaan rinteiden ulkopuolisiin laskuihin.

Laskumaisemat ovat Stelvion ja Sveitsin kansallispuistojen välissä sijaitsevassa aurinkoisessa Livignossa kauniita. Parhaimmat offarimaastot löytyvät kenties Mottolinosta ja Mt. Della Neva –huipun alapuolisilta Trepallen pienkylän yläpuoleisilta seinämiltä.

Temppulaskijoille Livignolla on tarjota käyttöön peräti kolme parkkia: Snowpark Amerikan, Mottolino Snowpark, sekä Livigno Park Carosello 3000, joihin mahtuu mm. jyrkkäseinäinen halfpipe ja kaksi krossirataa. Myös ylemmät rinteet soveltuvat modernien hissien puolesta hyvin new school –laskijoille.

Livigno tarjoaa biletystä ja shoppailua

Myös vauhdikas after ski ottaa laskukansan avosylein vastaan. Tämä yhdistettynä hyvälaatuisiin parkkeihin tekee Livignosta houkuttelevan kohteen etenkin nuorille temppulaskijoille ja huimapäille.

Afterissa korostuvat rauhallisten seurustelubaarien sijaan discot ja karaokepaikat, joissa juhlat jatkuvat yö toisensa jälkeen pikkutunneille saakka. Rajan takana sijaitsevasta St. Moritzin naapurikeskuksesta poiketen Livignoa ei piinaa sietämättömän korkea hintataso, vaan yöelämässä pärjää pienemmälläkin budjetilla.

Rahaa toki halutessaan saa palamaan runsaastikin, sillä kylässä on laskettelun lisäksi hyvät mahdollisuudet myös shoppailuun. Yli 200 erikoisliikettä on aina vain lyhyen kävelymatkan päässä ja etenkin alkoholi-, tupakka- ja hajuvesimyymälät reunustavat Livignon katuja.

Livignon suosion taustalla on korkean laadun lisäksi myös kansainväliselle laskukansalle tarjotut hyvät kulkuyhteydet. Kansainvälisistä lentokentistä ainakin Milanon Malpensasta ja Bergamosta sekä Innsbruckista on suora ja säännöllinen bussiyhteys Livignon aurinkoisille rinteille ja mikäli perillä kävelymatka hotellin ovelta hiihtohissille tuntuu liian raskaalta, liikutaan myös itse kylässä päivisin ilmaisilla hiihtobusseilla.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 4.9/10 (7 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)
Livigno – Aurinkoa ja biletystä, 4.9 out of 10 based on 7 ratings

Plussat

 • Verovapaan laakson hyvä hintataso
 • Vauhdikas after ski
 • Runsaasti hyviä punaisia rinteitä ja aurinkoa

Miinukset

 • Pitkä siirtymä isommilta lentokentiltä
 • Offareilla vähemmän puuteripäiviä
 • Ei hissiyhteyttä Carosello 3000:n ja Mottolinon välillä