Hyppää sisältöön

Adamello – Koko perheen laskettelukeskus Italiassa

Adamellon hiihtoalue sijaitsee Pohjois-Italian Reettisillä Alpeilla Lombardian ja Trenton maakuntien rajalla. Laskettelukeskuksesta löytyy sopivaa laskettavaa etenkin harrastajille, lapsiperheille ja lumilautailijoille, sekä tietenkin vauhdikasta after skitä.

Adamellon yhtenäinen hiihtoalue pitää sisällään Tonalen solan (Passo del Tonale) kylät: Tonalen, Ponte di Legnon, Temùn ja Vermiglion. Näistä laskijalle merkittävimmät ovat Tonale ja Ponte di Legno, joiden ohella hiihtohissejä löytyy myös Temùsta.

Adamellon laskettelukeskukset

Adamellon hiihtokylät on rakennettu alusta alkaen hiihtokeskuksia silmälläpitäen, eivätkä ne tämän vuoksi ole välttämättä samalla tavoin hurmaavan kauniita kuin monet alppikohteet. Se mikä tunnelmassa hävitään, voitetaan onneksi toimivuudessa takaisin. Rinteiden läheisyydestä löytyvät kaikki laskijan palvelut, tasokkaita hotelleita on runsaasti ja hissit vievät laskijan Tonalen laaksossa minne tahansa.

Erityisen modernia hiihtokeskuksen infrastruktuuri on laakson länsipuolella vuonna 2005 uudistuneessa Temùssa, joka tunnetaan lähinnä helpoista laskettelurinteistään. Tervetullut uudistus on myös matalalla liikkuva gondolihissi, joka kuljettaa laskijat kahden tärkeimmän hiihtokeskuksen, Tonalen ja Ponte di Legnon välillä alle vartissa.

Adamellon talvikausi kestää tyypillisesti lokakuun lopusta huhtikuun loppuun, ja jatkuu Presenan jäätikön ansiosta toisinaan vielä kesäisin. Hiihtoalue tarjoaa laskukansalle mukavat sata rinnekilometriä ja kolmekymmentä hissiä. Halukkaat voivat jatkaa laskutarjontaan ostamalla erillisen hissilipun lyhyen matkan päässä sijaitsevaan Madonna di Campiglioon.

Passo Tonale – Perheille ja aloittelijoille

Kahdesta Adamellon suurimmasta hiihtokeskuksesta Passo Tonale tarjoaa selkeästi helpompia laskettelurinteitä. Suurin osa laskuista on lyhyitä sinisellä tai punaisella värillä merkittyjä sujautuksia avoimessa maastossa, ja aloittelijoille löytyy aivan omat helpot rinteensä.

Erityismaininnan ansaitsee värikäs Fantaski-lastenmaa, joka on taatusti perheen pienimpien mieleen. Passo Tonalen suuren kyläkorkeuden (1 880 m) ansiosta Fantaski on myös lumivarmempi kuin monien muiden alppikeskusten lastenmaat. Adamellossa lapsiperheet on otettu muutenkin kattavasti huomioon, ja tarjolla on lastenhoitopalveluita, tapahtumia, musiikkia, leikkiä sekä snowtube-pulkkamäkiä.

Lumilautailijat löytävät Passo Tonalesta kaksi hyvämaineista snow parkia ja krossiradan, mutta rinteiden lyhyys harmittaa monia. Jyrkempää laskumaastoa kaipaavat laskijat suuntaavatkin yleensä gondolihissillä naapurin astetta vauhdikkaampaan Ponte di Legnoon.

Ponte di Legno – Jyrkät laskettelurinteet

Ponte di Legno sijaitsee vain 15 minuuttia kestävän hissimatkan päässä lempeästä Passo Tonalesta, mutta naapurivuorelle siirryttäessä laskettelurinteiden profiili muuttuu jo merkittävästi jyrkemmäksi. Rinnekartassa punainen korvaa sinisen värin ja kolmelta vuorenhuipulta alkavat laskut ovat pidempiä kuin Tonalessa.

Ponte di Legnon vauhdikkaille rinteille pääsee myös läheisestä Temùn pikkukylästä. Temù kuuluu Ponte di Legnon kanssa samaan hissiverkostoon, mutta sen omat rinteet erottuvat kuitenkin selkeästi erillisenä kokonaisuutena. Siinä missä Ponte di Legnon laskettelurinteet ovat harrastajille vauhtia ja pientä haastetta tarjoavaa kruisailua, keskitytään Temùn puoleisilla osuuksilla selkeästi rauhalliseen laskemiseen ja Stelvion kansallispuiston metsäisistä maisemista nautiskelemiseen.

Presena – Laskettelua ja lumilautailua hienolla jäätiköllä

Koko Adamellon pisimmät ja jyrkimmät laskut löytyvät kuitenkin Porte di Legnon sijaan Tonalen yläpuoleiselta Presenan jäätiköltä. Presenan huippukohdasta (3 060 m), Paradiso-rinteestä aloittamalla on eri rinteitä ja offareita yhdistelemällä mahdollista rakennella itselleen huima 11 kilometrin mittainen ja yli 1 700 metrin korkeuseron sisältävä lasku takaisin Tonaleen.

Presena tarjoaa myös mainion snow parkin, joka on avoinna usein jopa kesäisin – parhaimmillaan lähes elokuun alkuun saakka. Tonalesta noustaan jäätikön alaosiin gondolihissillä, mutta harmillisesti huipulle pääsee edelleen vain vanhanaikaisilla ankkureilla.

Off-pisteille voi halutessaan suunnata Porte di Legnon metsiin tai Passo Tonalen puuttomille puuterikentille, mutta parhaat offaririnteet alkavat ehdottomasti Presenan huipulta. Laskumaasto on tosin etenkin yläosissa melko haastavaa, mutta taitava laskija palkitaan hienoilla puuterikulhoilla, pitkillä yhtenäisillä laskuilla ja makoisalla korkeuserolla.

Adamellon kaunis luonto ja surullinen historia

Presenan jäätiköstä nauttii laskukansan lisäksi myös kuka tahansa muukin. Etenkin selkeällä säällä ylhäältä avautuvat maisemat ovat huikeat, ja horisontissa voi nähdä Dolomiittien, Monterosan ja Matterhornin huippuja.

Luonnosta pääsee nauttimaan myös patikoimalla, lumikengillä, koiravaljakoilla, moottorikelkoilla, via ferrata -kiipeilyreiteillä tai hiihtäen. Maastohiihtäjille parhaat ladut sijaitsevat laakson itäpuoleisessa Vermigliossa.

Stelvion kansallispuisto ja Passo Tonale ovat toimineet ensimmäisen maailmansodan näyttämönä Italian ja Itävalta-Unkarin välisissä kahakoissa. Näistä jäänteenä alueelta on yhä löydettävissä Italian rintaman juoksuhautoja ja linnoituksia. Seudun surulliseen ja veriseen historiaan voi tutustua myös kyläkorkeudella Temùn sotamuseossa.

Hyvät hotellit ja iloinen after ski

Kahden kylän yöelämässä historian suruille ei enää uhrata ajatuksia, vaan meno on kaikkialla todella iloista. Lumilautailijat on houkuteltu hyvällä laskumaastolla hiihtokeskukseen ja vauhdikkaat bileet ovat seuranneet aivan kannoilla. Tunnelma pubeissa, discoissa ja hotellien auloissa on vahvasti kansainvälinen ja juhlijoita saapuu paikalle kaikkialta Euroopasta.

Yöelämä on himpun verran vilkkaampaa Tonalessa, mutta Ponte di Legno soveltuu paremmin shoppailuun, kahvitteluun ja ravintoloista nautiskeluun. On siis aivan laskijan omista mieltymyksistä kiinni, kumpi kahdesta kylästä on parempi valinta yöpymispaikaksi. Gondolihissi sahaa väliä joka tapauksessa aamusta iltaan.

Molemmista kylistä löytyy hyviä hotelleita porealtaineen ja saunoineen, sekä myös selkeästi huokeampia majoitusvaihtoehtoja. Paikallisten ravintoloiden listoilla erilaiset liharuuat ovat yleisiä ja Trentossa valmistettuihin viineihin kannattaa ehdottomasti tutustua.

Lumilautailijoiden ja lapsiperheiden Adamello

Adamello on parhaiten lapsiperheille, harrastajatasoisille laskijoille ja lumilautailijoille soveltuva laskettelukeskus. Yöelämä on vauhdikasta, kanssalaskijat useista Euroopan maista ja hiihtokylien palvelut hyvällä tasolla.

Alppikylille tyypillistä perinteikästä julkisivua tai tunnelmaa ei turistien ehdoilla rakennetusta Adamellosta löydy, mutta suurin puute on kuitenkin ankkurihissien yleisyys. Kokonaisuutena kyseessä on kuitenkin todella toimiva, iloinen ja monipuolinen hiihtokeskus.

Nopeiten Adamelloon ajaa Milanon kentiltä (Bergamosta tai Malpensasta) joista kummastakin on matkaa alle kolme tuntia ja kuljetuksia perille. Toinen hyvä vaihtoehto on varata lento Bolzanoon, josta ajomatkaa on suunnilleen saman verran.

Artikkelin pääkuva: www.adamelloski.com

Plussat

  • Hyvät snowparkit ja leveät rinteet kelpaavat lumilautailijoille
  • Lapsiperheet huomioitu hyvin
  • Iloinen ja kansainvälinen after ski

Miinukset

  • Paljon ankkurihissejä
  • Todella jyrkkä laskumaasto on harvassa
  • Ei ole ilmeeltään tai tunnelmaltaan perinteikäs ja vanhahtava

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään