Hyppää sisältöön

Bansko – Alppikeskusten laatua Bulgarian hinnoilla

Bulgaria on matalalla hintatasollaan ja aurinkoisilla maisemillaan ollut jo pitkään eräs suomalaisten kestosuosikeista rantalomakohteiden pitkällä listalla. Laskettelijoille maa on vieraampi, mutta suuret ponnistukset sen lounaisosissa lähellä Makedonian rajaa ovat nostamassa paikallista hiihtokeskus Banskoa vauhdikkaasti maailmankartalle.

Pirinin vuoriston hiihtokeskuksen kehittämiseen on investoitu 2000-luvun alusta alkaen miljoonia euroja tasaisena virtana ja alueen kehitys jatkuu edelleen. Bansko alkaa vähitellen olemaan laadussa sellaisella tasolla, että se kykenee haastamaan Alppien tunnetumpia hiihtokeskuksia säilyttäen kuitenkin samalla Bulgarialle tyypillisen matalan hintatasonsa.

Uusinta uutta Banskossa

Banskon hiihtokausi alkaa joulukuun puolessavälissä ja jatkuu toukokuun loppuun saakka. Bulgarian runsaslumisimman hiihtokeskuksen rinteet sijaitsevat 1 700 metrin yläpuolella Pirinin kansallispuistossa ja vaikka aurinko lämmittää jatkuvasti, joutuvat laskijat tuskin koskaan kärsimään lumenpuutteesta, sillä hiihtokeskuksen modernien lumitykkien kantama yltää neljään viidennekseen rinteistä.

Vajaan kahdenkymmenen vuoden sisällä alueelle nousseessa hiihtokeskuksessa modernia on toki muukin kuin lumitykit. Infrastruktuuri on alusta alkaen rakennettu laskijalle miellyttäväksi: Dopplemayerin hiihtohissit toimivat tehokkaasti ja liput ovat länsimaiseen tapaan etäluettavia.

Tämän lisäksi hiihtokylästä pääsee siirtymään suoraan rinteille 8-hengen gondolihissillä. Yläasemalla runsaan 20-minuuttisen hissimatkan jälkeen voi aloittaa laskupäivän aivan läheltä löytyvillä helpoilla ja keskivaikeilla rinteillä tai jatkaa matkaa tuolihissillä suoraan ylemmäs Shiligarnikan haastavampaan maastoon.

Pirinin vuoriston suurin hiihtokeskus

Banskon hiihtoalue jakautuu kahteen osaan: kylää lähempänä sijaitsevaan Chalin valogiin ja kauempaa löytyvään Shiligarnikaan. Rinnetarjonnassa korostuvat kummassakin helpot ja keskivaikeat laskut, vaikka Tomban kaltaisia mustiakin osuuksia on tarjolla. Banskon siniset ja punaiset rinteet ovat tyypillisesti maisemiltaan näyttäviä, kansallispuiston kauniin metsän keskelle sujahtavia pätkiä, minkä lisäksi Shiligarnikasta löytyvät myös Bulgarian omien olympiatasoisten laskijoiden harjoittelupaikat sekä mahdollisuus pujotteluun.

Merkittyjä rinteitä ei alueella kuitenkaan ole määrällisesti montaa ja metsäisille offareille suuntaaminen kannattaa pidemmällä vierailulla. Pirinin vuoristo muistuttaa maastoltaan ja maisemaltaan vahvasti Alppeja ja kokenut laskija tuntee olonsa kansallispuiston offareilla kotoisaksi. Banskosta löytyy myös arvostettu Balkan-parkki new school –laskijoille ja maan ainoa läpi laskukauden avoimena pysyvä half pipe.

Ehkä kiinnostavin hiihtokeskuksen laskumaaston erityispiirteistä on kuitenkin 2 600 metrin korkeudesta Todorka-vuoren huipulta alkava 16 kilometrin mittainen yhtenäinen rinne, jota pitkin voi laskea takaisin hiihtokylään illanviettoon. Laskun viimeiset seitsemän kilometriä on valaistu eikä vaikeustaso missään kohdin ylitä keskivaikeaa punaista, joten muutkin kuin rinteiden veteraanit pääsevät nauttimaan pitkästä mutta miellyttävästä kotimatkasta.

Discovaloja ja kansantanssia

Banskon pikkukylä on vasta viime vuosina noussut nopeasti maailmankartalle hiihtokeskuksen kehityksen ja suurten investointien vuoksi. Alueella on kuitenkin ollut asutusta jo tuhansien vuosien ajan ennen sitä, eikä pikkukylän oma kulttuuri ole muutamassa vuodessa huuhtoutunut suuren maailman tieltä minnekään, vaan moderni ja muinainen paiskaavat Banskossa sujuvasti kättä. Kylästä löytyy nykyään niin moderneja discoja kuin 500-vuotta vanhoja rakennuksia ja paikallisesta historiasta kiinnostuneille vielä tämän lisäksi muutamia museoita.

After ski on viehättävä yhdistelmä kansainvälisiä listaykkösiä valojen välkkeessä ja perinteistä laulua ja tanssia paikallisten esittämänä. Näistä ensimmäistä löytyy vaikkapa kylän Amnesia-discosta ja jälkimmäistä taas yli kahdestasadasta paikallisesta pubista tai ”mehanasta”.

Sofian lentokentältä rinteeseen

Neljän ja viiden tähden hotellien omat ravintolat tarjoilevat sekä paikallista että kansainvälistä ruokaa hienostuneessa ympäristössä, mutta yhä kilpailukykyiseen hintaan. Shoppailumahdollisuudet Banskossa kehittyvät nekin jatkuvasti, mutta valikoimassa olisi sen suhteen yhä runsaasti parannettavaa ja tällä hetkellä saatavilla on lähinnä elämisen perustarvikkeita, kuten valmisruokaa ja hygieniatuotteita.

Banskoon matkustaminen on melko vaivatonta, sillä Bulgarian pääkaupunki Sofian lentoasema sijaitsee vain 160 kilometrin päässä hiihtokeskuksesta. Matkaa voi Sofiasta jatkaa joko kuusi tuntia kestävällä junamatkalla tai kolmessa tunnissa perille pääsevällä bussilla. Toinen hyvä vaihtoehto määränpään lentokenttää silmäillessä on vain hieman Sofiaa kauempana Banskosta sijaitseva Plovdiv.

Plussat

  • Hintataso Bulgarialle tyypilliseen tapaan matala
  • Moderni ja käyttäjäystävällinen hissijärjestelmä
  • After skissä uusi ja vanha kohtaavat

Miinukset

  • Hiihtokylän kaupoissa vielä vähänlaisesti valikoimaa
  • Ei montaa merkittyä rinnettä
  • Haastavaa maastoa vain todella vähän

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Täällä laskettelet edullisimmin – 26 kohteen vertaileva lista

7 Alppien haastajaa – Elämyksellinen Itä-Eurooppa!

Laskettelu on halvinta Itä-Euroopassa

Mt Etna on Euroopan halvin

TripAdvisor: Mt Etna Euroopan halvin

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja