Jasná - hiihtokeskus

KATSO ESITTELYVIDEO HIIHTOKESKUKSESTA

 • Jasna chopok rinnelasku
  Jasna hiihtoalue
  Jasna Chopok lautailija
  Jasna Chopok offari
  Jasna Chopok hiihtohissi gondolihissi
 • Jasna Nizke Tatry restaurant
  Jasna Nizke Tatry accommodation ski-in
  Jasna Nizke Tatry kiskohissi
  Jasna Nizke Tatry rinnebaari
  Jasna Nizke Tatry offarit
 • Jasna Nizke Tatry offari
  Jasna Nizke Tatry maasto
  Jasna Nizke Tatry skiing
  Jasna Nizke Tatry gondola
  Jasna Nizke Tatry ski resort
 • Jasna Nizke Tatry ski center
  Jasna Nizke Tatry top station
  Jasna Nizke Tatry skiers
  Jasna Nizke Tatry south side
  Jasna Nizke Tatry south side gondola
 • Jasna Nizke Tatry mountains
  Jasna Nizke Tatry Biela Put
  Jasna Nizke Tatry wellness hotel Chopok
  Jasna Nizke Tatry Wellness hotel Chopok restaurant
  Jasna Nizke Tatry ski rental
 • Jasna Nizke Tatry hiihtokeskus
  Jasna Nizke Tatry hiihtoalue
  Jasna Nizke Tatry chopok chair lift
  Jasna Nizke Tatry chopok skiing
  Jasna Nizke Tatry downhill skiing
 • Jasna Nizke Tatry laskettelurinteet
  Jasna Nizke Tatry skimbaus
  Jasna Nizke Tatry slope
  Jasna Nizke Tatry Rotunda Chopok energy bar
  Jasna Nizke Tatry Rotunda Chopok energy bar top
 • Jasna Nizke Tatry slope34 south side
  Jasna Nizke Tatry slope33 south side
  Jasna Nizke Tatry slope33 south side Martin
  Jasna Nizke Tatry Krupova
  Jasna Nizke Tatry Krupova gondola station
 • Jasna Nizke Tatry skier
  Jasna Nizke Tatry Biela Put houses
  Jasna Nizke Tatry Chopok resort
  Jasna Nizke Tatry Ski resort train lift
  Jasna Nizke Tatry ski slope
 • Jasna Nizke Tatry hiihtokeskus
  Jasna Nizke Tatry Chopok freeride zone
  Jasna Nizke Tatry south freeride zone
  Jasna Nizke Tatry North bowl freeride zone
  Jasna Nizke Tatry north bowl freeride zone

Jasná – Itä-Euroopan suuri ja moderni

Slovakian puoleisilla Tatravuorilla sijaitseva Jasná Nizke Tatry on yksi itäisen Euroopan suurimmista hiihtokeskuksista. Kansainvälisestä harrastajakunnasta Jasná houkuttelee rinteilleen etenkin puuterilaskijoita ja lapsiperheitä, eikä kansallispuiston monipuolinen laskumaasto jätä muitakaan kylmäksi.

Jasná Nizke Tatry on itäisen Euroopan merkittävimpiä laskettelukeskuksia, josta löytyy erityisen hyvä valikoima tekemistä lapsiperheille ja offarilaskijoille. Jasnássa on lasketeltu vuodesta 1930 saakka. Luonnonkaunis metsämaisema on säilynyt hiihtokeskuksessa vuosien läpi turmeltumattomana. Tämä johtuu suurelta osin ympäröivän Napantin kansallispuiston asettamista tiukoista vaatimuksista alueen jatkokehitykselle. Turistien määrä alueella on kuitenkin kasvanut huimasti jo pitkään, ja alueelle on tehty niin suuria investointeja kehitykseen kuin kansallispuiston alueella on mahdollista. Keskuksesta onkin tullut hyvin laadukas ja moderni, jopa Alppeihin verrattaessa.

Jasnán rinteet Chopok-vuoren pohjois- ja eteläpuolilla

Kansallispuiston läheisyydestä ja rajoitteista huolimatta Jasná on kuitenkin kehittynyt erääksi Itä-Euroopan merkittävimmistä hiihtokeskuksista. Tarjolla on kaikille jotain ja kolmeen hiihtoalueeseen jaetun keskuksen rinteissä on mukavan tasaisesti sinisiä, punaisia ja mustia laskuja. Rinteitä on pienestä kilometrimäärästä huolimatta runsaasti ja tekemistä riittää niissä pitkäksi aikaa. Rinteissä on melko taisaisesti kaikkea vaikeustasoa tarjolla, riittävästi kullekin laskijatyypille. Alueen rinteistä kaksi on valaistuja. Hiihtokeskus soveltuu erityisen hyvin perheille.

Suurin osa hiihtokeskuksen merkityistä laskuista sijaitsee Chopok-vuoren pohjoispuolella Chopok Severissä, joka jakautuu edelleen helpompaan Zahradkyyn ja haastavampaan, lähinnä mustista laskuista koostuvaan Otupneen. Otupnessa on temppulaskijoille myös Burtonin sponsoroima parkki.

Pohjoisesta Chopok Severistä on hissiyhteys huipun kautta vuoren toiselle puolelle Chopok Juh’iin tai etelä-Chopokiin. Valtaosa laskumaastosta sijaitsee pohjoisessa, mutta eteläpuolellakin on hyvä valikoima rinteitä. Eteläpuolella sijaitsee lisäksi lastenmaa, majoitusta ja neljän hengen tuolihissi. Eteläpuolen rinteet ovat pitkiä ja nautinnollisia. Silti kaikkein suurin korkeusero löytyy pohjoisen puolelta.

Jasnán hissit ovat nykyään lähes pelkästään parasta mahdollista mallia, uusia ja nopeita tuoli- ja gongolihissejä. Sesonkiaikaan hissijonoja voi suosion vuoksi silti esiintyä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Helposti saavutettavia offareita kansallispuiston maisemissa

Jasná Nizke Tatry houkuttelee laskijoita kauempaa myös puuterilumellaan ja laajoilla lasketteluun hyvin soveltuvilla takamaastoillaan. Chopok (2 024 m) on Low Tatras -vuorimassiivin toiseksi korkein huippu Dumbierin (2 043 m) jälkeen. Hiihtoalueelta löytyy laskettavaa yli tuhannen korkeuserometrin verran, joten mistään vaatimattomasta törmästä ei ole kyse.

Loistavia off-pisteitä on sekä pohjois- että eteläpuolella. Kaikki alueen offarit ovat saavutettavissa kätevästi hisseillä. Koko hiihtokeskus on kuin valtava metsäinen puuterikulho, joka on ympäröivästä kansallispuistosta johtuen vieläpä erittäin kaunis paikka laskea. Puita on paljon ja itä-eurooppalainen ilmasto tekee alueesta kylmemmän kuin monet vastaavalla korkeudella sijaitsevat alppikohteet.

Lumi on useimmiten runsainta helmi-maaliskuun taitteessa. Jos reilusti nollan alapuolella normaalisti pysyttelevä lämpötila kuitenkin kohoaa yllättäen, sohjoutuu se etenkin alemmilla rinteillä paljastaen rosoisen kalliopohjan ja ruohoisia läikkiä.

Johtuen Napantin luonnonpuiston läheisyydestä Jasná avataan laskettelijoille aina vasta joulukuun puolessavälissä, vaikka pöllytettävää lunta olisi nietostolkulla tarjolla jo paljon aiemmin. Laskukausi jatkuu tyypillisesti aina pitkälle huhtikuuhun saakka ja jos laskettava tuntuu loppuvan kesken, voi vuokra-autolla tutustua vaikkapa tunnin ajomatkan päässä sijaitsevan Vysoké Tatryn tai Ylä-Tatran laskettelukeskuksiin: Tatranská Lomnicaan, Strbské Plesoon ja Starý Smokoveciin.

Slovakian edullinen hintataso ja mielenkiintoiset vaihtoehdot

Jasná Nizke Tatryn hiihtokeskuksen yhteydessä on jonkin verran majoitusta vuoren etelä- ja pohjoispuolilla. Hotelleja ja huoneistoja löytyy kaikista tähtiluokituksista ja sen mukaisesti erilaisille lompakoille. Tiivistä kylää kävelykeskustoineen Jasnan hiihtokeskuksen alueella ei ole, vaan majapaikat ja ravintolat on levittäytyneet laajemmalle alueelle. Suurin osa on kuitenkin ski in ja ski out -tyyppistä. Mielenkiintoisimman majotusvahtoehdon tarjoaa huipun yläasemalla sijaitseva Hotel Rotunda Chopok.

Rinteillä afterski-tunnelmat alkavat Itävaltasta tutuista pyöreistä rinnebaareista, joita on peräti neljä kappaletta. Alueella yöpyvien illanvietto painottuu rauhallisempiin ravntoloihin ja olutpaikkoihin. Crystal barissa voi kokeilla luksushenkistä jälkihiihtoa. Hiihtokeskuksen puolella viikonloppuisin avoinna oleva Happy End bar on kekkeröinnin keskipiste. Laajempi valikoima majoitusta ja yöelämää löytyy läheisestä Liptovsky Mikulášin 32 000 hengen kylästä.

Hinnat ovat useimpien Itä-Euroopan maiden tavoin myös Slovakiassa ja Liptovsky Mikulášissa todella matalat. Hiihtokeskuksen puolella hinnat ovat hieman korkeammat, mutta silti suomalaisittain kohtuullisen edukkaat. Etenkin lähikaupungissa voi nauttia Suomessa tuntemattomia paikallisia juomia – euron oluita.

Matalasta hintatasosta huolimatta laatu on sekä ravintoloissa että majoituksessa kohdallaan ja keskikokoiseen kylään mahtuu runsaasti valinnanvaraa. Ravintoloita ja baareja on ripoteltu Liptovsky Mikulášiin mukava valikoima.

Jasnán omistajayhtiö, pörssilistattu Tatry Mountain Resorts on ottanut kaikissa keskuksissaan käytöön dynaamisen hissilippuhinnoittelun. Matalasesongilla liput voivat olla silloin hyvinkin edullisia, mutta sesongin kovimpina piikkeinä vastaavasti kalliimpia, jolloin hinnoittelulla pyritään ohjaamaan osa kävijöistä alueen hiljaisempiin keskuksiin. Gopass online-lippujärjestelmä kerää myös pisteitä ostoksista, joita voi hyödyntää alennuksina alueen monissa baareissa ja ravintoloissa. Gopass-järjestelämästä näet myös lasketut rinnekilometrit. Hissijonoja inhoavat selviävät niistä rahalla hankkimalla Fast Pass -ohituskaistalipun.

Ravintoloiden lisäksi majoitusta ja oheistekemistä löytyy saman omistajan läheisestä, jättimäisestä vesihuvipuistosta Aquapark Tatralandiasta. Vesihuvipuisto soveltuu aikuisten laskupäivän jälkeisen rentoutumisen lisäksi vesiliukumäkineen myös pienten lasten hauskanpitoon. Tatralandiassa on käsittämätön määrä erilaisia teema-altaita niin sisällä kuin ulkonakin. Baarista saa tarjoilun altaaseen, joten Tatralandia käy myös afterski-paikasta. Aktiviteetteja on veden yllä tapahtuvasta seinäkiipeilystä vesilentopalloon ja sisäsurffaukseen. Hemmotteluhoitoja on tarjolla pitkä liuta.

Lentokentältä juna helpoin vaihtoehto

Hiihtokeskusta lähin kansainvälinen lentoasema on Slovakian Poprad-Tatry, josta vuokra-autolla matkaa perille on vain noin 40 minuutin verran. Suoria lentoja Poprad-Tatryn kentälle ei kuitenkaan Suomesta ole, joten kannattaa tarkistaa hieman kauempana sijaitsevien kaupunkien paremmat lentoyhteydet. Yksi vaihtoehto on lentää Bratislavaan ja ottaa kaupungista juna Tatravuorille ja Jasnaan. Tällöin matkaa lentokentältä hiihtokeskukseen tosin kertyy yli kolme tuntia, mutta mutkittelu Popradin vilkkaassa liikenteessä ja Slovakian paikoin haastavassa autoilumaastossa jäävät pois ohjelmasta. Krakovan lentokentälle on noin kolmen tunnin ajometka. Budapestin lentokentänkin tavoittaa noin neljässä tunnissa.

Rinteiden määrän ja korkeuseron puolesta Jasná vastaa Alppien hieman pienempiä kohteita. Erilaisen tunnelman, hyvien rinteiden, laajan offarimaaston vuoksi ja laadukkaiden hissien vuoksi Jasna kannattaa kuitenkin ottaa ohjelmaan viimeistään siinä vaiheessa, kun Alpit alkavat tuntumaan liian tutulta tai hintavalta.

Plussat

 • Loistavat takamaastot ja runsaasti tekemistä perheille
 • Suhteellisen edullinen
 • Modernit, mukavat ja nopeat hissit

Miinukset

 • Säiden armoilla, toisinaan todella kylmää tai liian lämmintä
 • Ei lumivarmuutta alemmilla rinteillä
 • Palveluasenne vaihtelee