Vysoké Tatry - hiihtokeskus

KATSO ESITTELYVIDEO HIIHTOKESKUKSESTA

 • Vysoke Tatry Tatranska Lomnica ski rental
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica Lomnicky Stit 2634m
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica Lomnicky stit top
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica Lomnicky Stit cafe
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica Lomnicky gondola
 • Vysoke Tatry Tatranska Lomnica slope restaurant
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica restaurant terrace
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica restaurant food
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica ski lift
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica restaurant panorama
 • Vysoke Tatry Tatranska Lomnica ski resort
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica skiing
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica laskettelu
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica laskettelukeskus
 • Vysoke Tatry Tatranska Lomnica hiihtokeskus
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica skiing
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica ski
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica skier
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica hiihtokeskus
 • Vysoke Tatry Tatranska Lomnica mountain
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica ski lifts
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica ski gondoli
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica ski laskettelijat
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica lift station
 • Vysoke Tatry Tatranska Lomnica top chair lift
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica afterski
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica hotel
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica town center
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica restaurant
 • Vysoke Tatry Tatranska Lomnica restaurant food
  Vysoke Tatry Tatranska Lomnica
  Vysoke Tatry Stary Smokovec
  Vysoke Tatry Stary Smokovec train
  Vysoke Tatry Stary Smokovec train
 • Vysoke Tatry Stary Smokovec Hrebienok
  Vysoke Tatry Stary Smokovec tourism
  Vysoke Tatry Stary Smokovec ice castle
  Vysoke Tatry Stary Smokovec ice castle
  Vysoke Tatry Stary Smokovec view
 • Vysoke Tatry Strbskep Pleso
  Vysoke Tatry Strbskep Pleso after ski
  Vysoke Tatry Strbskep Pleso offpiste
  Vysoke Tatry Strbskep Pleso puuteri
  Vysoke Tatry Strbskep Pleso deep powder
 • Vysoke Tatry Strbskep Pleso offpiste-powder
  Vysoke Tatry Strbskep Pleso offpiste forest
  Vysoke Tatry Strbskep Pleso offpiste skiing
  Vysoke Tatry Strbskep Pleso restaurant
  Vysoke Tatry Strbskep Pleso restaurant
 • Vysoke Tatry Strbskep Pleso ski resort
  Vysoke Tatry Strbskep Pleso ski center
  Vysoke Tatry Strbskep Pleso offpiste area
  Vysoke Tatry Strbskep Pleso offpiste lift
  Vysoke Tatry high tatras city

Vysoké Tatry – Alppien loistoa Slovakian hinnoilla

Vysoké Tatry sijaitsee Slovakian pohjoisosassa Tatravuorilla ja lähellä Puolan rajaa. Yhdistetyltä hiihtoalueelta löytyy yhteensä kolme laskettelukeskusta, lukuisia hotelleita, edullisia hintoja ja luonnonpuiston upeita maisemia Slovakian korkeimmilla huipuilla.

Maailman pienimmäksi suureksi vuoristoksi kutsuttu Tatravuoristo ei paini samassa kokoluokassa Alppien kanssa. Slovakian korkeimmalle kurottava vuorimassiivi on parhaimmillaankin alle kolmekymmentä kilometriä pitkä ja sen korkeimmat huiput kurottavat ”vain” 2 655 metriin. Laskualueena etenkin Ylä-Tatra (eng. High Tatras), jossa Vysoké Tatrykin sijaitsee, on kuitenkin varsin kiinnostavaa ja muistuttaa laskijaa rosoisine muotoineen lähinnä Ranskan Alpeista.

Tatranská Lomnica ja Tatravuorten kuningas

Vysoké Tatry tarkoittaa suomeksi Ylä-Tatraa. Aluetta ja sen komeaa Lomnický štít-huippua (2 634 m) on ylistetty jo kauan sitten ”Tatravuorten kuninkaaksi” ja kauneimmaksi paikaksi, vaikka korkein huippu on todellisuudessa kauempana sijaitseva Gerlachovský štít (2 655 m). Slovakialaisen Ylä-Tatran viehätysvoimaa ja jylhää siluettia ihailevat paikallisten lisäksi myös puolalaiset naapurit.

Vuoden ympäri toimiva Vysoké Tatry on nykyään eräs koko Slovakian suosituimmista turistikohteista eikä suotta. Kesäkaudella upeissa Tatraksen kansallispuiston maisemissa retkeillään, vaelletaan ja pyöräillään ahkerasti, kun taas talvisin laskettelijat saapuvat rinteille sankoin joukoin.

Alueen suosiota lisää entisestään Slovakian toisen suuren hiihtokeskuksen, Jasná Nizke Tatryn ja vesihuvipuisto Aquapark Tatralandian sijainti alle tunnin ajomatkan päässä. Nizke Tatry sijaitsee Ala-Tatran vuoristossa, mihin alueen slovakiankielinen nimi viittaakin.

Vysoké Tatryn kolme hiihtokeskusta

Vysoké Tatry jakautuu kolmeen hiihtokeskukseen, jotka ovat lännestä itään lueteltuina Strbské Pleso, Starý Smokovec ja Tatranská Lomnica. Näistä kolmesta Tatranská Lomnica on selkeästi suurin 12 rinnekilometrillään ja valtaosa yhdistetyn alueen majoituksesta ja palveluista onkin keskittynyt sen läheisyyteen. Vastaavasti Starý Smokovec on kivasta kylästään huolimatta laskutarjonnaltaan vaatimaton ja varusteltu laskijan tarpeisiin pelkällä lastenmaalla ja valaistulla pulkkamäellä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kolmesta keskuksesta etenkin Tatranská Lomnica on kuluneina vuosina kehittynyt huimaa vauhtia. Esimerkiksi kaudella 2013/14 rinnekilometrien määrä kasvoi yhteensä viidenneksellä ja uusi gondolihissi aloitti toimintansa alueella. Nykyään merkittyjä laskettelurinteitä on kolmessa keskuksessa yhteensä yli kolmekymmentä kilometriä ja niiden tarjonta painottuu harrastustaan aloitteleviin ja keskitason laskijoihin. Kaikki kolme laskettelukeskusta sijaitsevat kahdenkymmenen kilometrin säteellä toisistaan.

Vysoké Tatry sijaitsee korkeammalla kuin Ala-Tatran Jasná. Talvikausi kestää Ylä-Tatralla tyypillisesti joulukuusta huhtikuuhun, mutta kevättä kohden olosuhteet saattavat olla arvaamattomia. Välillä lasketellaan upeassa keväisessä auringonpaisteessa, kun taas toisinaan sukset uppoavat märkään ja sohjoutuneeseen lumeen.

Laskettelun alkeita Slovakiassa

Aloittelijoille ja lapsiperheille Vysoké Tatryn rinnevalikoima ja palvelutarjonta sopii mainiosti. Yli puolet koko Ylä-Tatran merkitystä maastosta on vaikeustasoltaan helppoa ja esimerkiksi Starý Smokovecin alue lyhyine rinteineen on varattu kokonaan lasten ja aloittelijoiden käyttöön. Starý Smokovecin hissit ovat käytettävissä samalla lipulla muiden laskettelukeskusten kanssa, mutta lastenmaahan on saatavissa erikseen myös edullisempia hissilippuja.

Strbské Pleson alimmat rinteet ovat nekin erittäin aloittelijaystävällisiä ja huomattavasti Starý Smokovecia monipuolisempia. Myös Tatranská Lomnican alaosissa ottaa vaivatta vaikkapa ensikosketuksensa laskuharrastukseen.

Astetta jyrkempiä ja nautiskelijoille hyvin sopivia laskettelurinteitä löytyy sekä Tatranská Lomnican että Strbské Pleson ylemmistä osista. Laskut eivät ole missään kovin jyrkkiä, mutta parhaimmilaan pituutta riittää hyvin ja maisemat ovat upeita. Siinä missä alppikeskukset lähes aina ovat vuoristojen ympäröimiä, on Vysoké Tatryn jylhiä vuoria ympäröivä maasto alavaa ja horisontti tuntuukin Ylä-Tatralla olevan hieman kauempana kuin muualla.

Off-pisteitä taitaville

Aloittelijat ja nautiskelijat viihtyvät Vysoké Tatryn rinteissä pitkän tovin, mutta jyrkkää laskumaastoa kaipaavat joutuvat pettymään tarjontaan. Kolmessa hiihtokeskuksessa on yhteensä vain yksi mustan värityksen ansaitseva laskettelurinne, joka sekin jää valitettavan lyhyeksi (1 240 m). Useimmat punaisista rinteistä ovat kuitenkin riittävän vauhdikkaita tykittäjillekin.

Jyrkkää laskumaastoa löytyy offareiden puolelta, sekä Tatranská Lomnican että Strbské Pleson ylemmistä osista. Hurjin ja vaikeimmin suksilla tavoitettavat offarit löytyvät Tatravuorten kuninkaalta, Tatranská Lomnican Lomnický štít –huipulta. Ylös vievään pikkukabiiniin ei saa ottaa suksia mukaan, ja alas vie vain äkkijyrkkiä kuruja. Tämä Slovakian toiseksi korkein piste, Lomnický štít, on kuuluisa vaikuttavan gondolihissinousun lisäksi huipulla sijaitsevasta tunnelmallisesta Dedo-kahvilasta (suom. isoisä). Huipulta (2 634 m) ei johda alas yhtäkään merkittyä rinnettä, mutta sen alapuoleiset jyrkät puuterikattilat ovat taitavimpien laskijan tavoitettavissa ja laskettavissa.

Laskumaaston ylimmät osat sijaitsevat puurajan yläpuolella, kun taas alempana lasketellaan metsän keskellä. Tatranská Lomnican offarit sijoittuvat ylimmän tuolihissin lähistölle, ja alue on myös merkitty rinnekarttaan freeride zoneksi. Gondolin alla on myös mukavaa laskumaastoa molemmin puolin rinnealuetta. Strbské Pleson hienot offarit sijoittuvat A-tuolihissin alapuolella erottuvaan maastoon. Alueella on jyrkkiä kuruja, pientä puustoa ja vaihtelevaa maastoa. Rinteen loiventuessa alaosan laaksosta pujottelee polkua pitkin näppärästi takaisin tuolin ala-asemalle, joten puuterilasku on tehokasta.

Mahdollisiin kieltomerkkeihin kannattaa suhtautua vakavasti, sillä hiihtokeskukset sijaitsevat Tatraksen kansallispuiston alueella ja luonnon häiritseminen varoituksista piittaamatta on vakava rike.

Parkkilaskua ja maastohiihtoa Ylä-Tatrassa

Parkkilaskijat nauttivat Vysoké Tatryn moderneista tuoli- ja gondolihisseistä, mutta joutuvat pettymään tarjolla olevaan temppumaastoon. Maailmanluokan parkeja alueelta ei löydy. Strbské Pleson alimmilla rinteillä on pieni snow park, mutta pidemmän päälle kiinnostava temppumaasto täytyy rakentaa offareilla itse.

Maastohiihtäjille löytyy huomattavasti enemmän tekemistä. Kaikissa kolmessa keskuksessa on hiihtolatuja vaihtelevilla korkeuksilla ja kansallispuiston upeat maisemat havumetsineen ja vesiputouksineen tarjoavat mahtavat puitteet sekä hiihtämiseen että vaeltamiseen. Latuverkosto on yhteensä yli kahdeksankymmenen kilometrin mittainen.

Tatravuorten loistoa palveluissa

Vysoké Tatry, jonka alueella kolme hiihtokeskusta sijaitsevat on yksi suurimmista Tatraksen kansallispuistossa sijaitsevista kunnista. Majoitusvaihtoehtoja on tarjolla runsaasti etenkin Tatranská Lomnican ja Strbské Pleson alueella ja niiden taso vaihtelee vaatimattomista mökeistä aina neljän tähden loistohotelleihin. Rahan ei pitäisi kuitenkaan olla missään ongelma, sillä Slovakian hintataso on noustuaankin kohtuullisen matala.

Laadusta ei onneksi tarvitse kuitenkaan tinkiä, kunhan valitsee ruoka- ja yöpaikkansa huolella. Etenkin parempien hotellien ravintolat ovat erittäin laadukkaita ja tietyssä mielessä voikin väittää, että Vysoké Tatryssa saa kokea Alppien loiston Slovakian hinnoilla.

After ski –juhlijat löytävät suuremmista keskuksista makunsa mukaan pubeja, drinkkibaareja tai discoja, eikä yöelämässä ole todellakaan hiljaista. Meno on niin kansainvälistä kuin Slovakian suurimmalta hiihtokeskukselta sopii odottaa, mutta paikallisten ohella vahvimmin edustettuina ovat kuitenkin naapurimaan puolalaiset.

Vysoké Tatry – Slovakian huipulla

Vysoké Tatry tai Ylä-Tatra sopii mainiosti budjetistaan tarkoille aloittelijoille ja nautiskelijoille. Myös off-piste -laskijoille löytyy muutamia hyviä paikkoja ja lapsiperheet viihtyvät hiihtoalueen ohella myös tunnin ajomatkan päässä sijaitsevassa Liptovský Mikulášin kylässä ja sen vesihuvipuistossa.

Ala-Tatran laskettelukeskus Jasná Nizke Tatry ja Zakopane Puolan puolella ovat molemmat vain tunnin ajomatkan päässä Tatranská Lomnicasta. Maiseman vaihtaminen toiseen hiihtopaikkaan muutamaksi päiväksi onkin vuokra-autolla todella helppoa.

Vysoké Tatryyn kannattaa matkustaa lentämällä Puolan Krakovaan tai vaihtoehtoisesti joko Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan, Unkarin Budapestiin tai Puolan Varsovaan. Ensimmäisestä matkaa perille on runsaat kolmesataa kilometriä ja jälkimmäisestä noin viisisataa. Mikäli haluaa lentoja yhdistelemällä matkustaa aivan hiihtokeskuksen porteille, kannattaa etsiä yhteys Popradin lentoasemalle, josta jäljelle jää enää kahdenkymmenen kilometrin ajomatka rinteille.

Junailemalla pääsee raiteita pitkin perille saakka Štrbské Pleson hiihtokeskukseen sekä Tatranská Lomnican kylän keskustaan, missä suuri osa keskuksen majoituksesta sijaitsee.

Artikkelin pääkuva: Vysoké Tatry (http://www.vt.sk/)

Plussat

 • Rinteet sopivat mainiosti aloittelijoille ja harrastajille
 • Edullinen ja ruuhkaton
 • Offarit yllättävät positiivisesti

Miinukset

 • Jyrkkiä rinteitä vain vähän
 • Vaatimattomat snow parkit
 • Matkat keskusten välillä