Vysoké Tatry - hiihtokeskus

Vysoké Tatry – Alppien loistoa Slovakian hinnoilla

Vysoké Tatry sijaitsee Slovakian pohjoisosassa Tatravuorilla ja lähellä Puolan rajaa. Yhdistetyltä hiihtoalueelta löytyy yhteensä kolme laskettelukeskusta, lukuisia hotelleita, edullisia hintoja ja luonnonpuiston upeita maisemia Slovakian korkeimmilla huipuilla.

Maailman pienimmäksi suureksi vuoristoksi kutsuttu Tatravuoristo ei paini samassa kokoluokassa Alppien kanssa. Vuorimassiivi on parhaimmillaankin alle kolmekymmentä kilometriä pitkä ja sen korkeimmat huiput kurottavat ”vain” 2 655 metriin. Laskualueena etenkin Ylä-Tatra (eng. High Tatras), jossa Vysoké Tatrykin sijaitsee, on kuitenkin varsin kiinnostavaa ja muistuttaa laskijaa rosoisine muotoineen lähinnä Ranskan Alpeista.

Tatranská Lomnica ja Tatravuorten kuningas

Vysoké Tatry tarkoittaa suomeksi Ylä-Tatraa. Aluetta ja sen komeaa Lomnický štít-huippua (2 634 m) on ylistetty jo kauan sitten ”Tatravuorten kuninkaaksi” ja kauneimmaksi paikaksi, vaikka korkein huippu on todellisuudessa kauempana sijaitseva Gerlachovský štít (2 655 m). Slovakialaisen Ylä-Tatran viehätysvoimaa ja jylhää siluettia ihailevat paikallisten lisäksi myös puolalaiset naapurit.

Vuoden ympäri toimiva Vysoké Tatry on nykyään eräs koko Slovakian suosituimmista turistikohteista eikä suotta. Kesäkaudella upeissa Tatraksen kansallispuiston maisemissa retkeillään, vaelletaan ja pyöräillään ahkerasti, kun taas talvisin laskettelijat saapuvat rinteille sankoin joukoin.

Alueen suosiota lisää entisestään Slovakian toisen suuren hiihtokeskuksen, Jasná Nizke Tatryn ja vesihuvipuisto Aquapark Tatralandian sijainti alle tunnin ajomatkan päässä. Nizke Tatry sijaitsee Ala-Tatran vuoristossa, mihin alueen slovakiankielinen nimi viittaakin.

Vysoké Tatryn kolme hiihtokeskusta

Vysoké Tatry jakautuu kolmeen hiihtokeskukseen, jotka ovat lännestä itään lueteltuina Strbské Pleso, Starý Smokovec ja Tatranská Lomnica. Näistä kolmesta Tatranská Lomnica on selkeästi suurin ja valtaosa yhdistetyn alueen majoituksesta ja palveluista onkin keskittynyt sen läheisyyteen. Vastaavasti Starý Smokovec on selkeästi pienin ja varusteltu laskijan tarpeisiin pelkällä lastenmaalla ja valaistulla pulkkamäellä.

Mainos
Mainos

Kolmesta keskuksesta etenkin Tatranská Lomnica on kuluneina vuosina kehittynyt huimaa vauhtia. Esimerkiksi kaudella 2013/14 rinnekilometrien määrä kasvoi yhteensä viidenneksellä ja uusi gondolihissi aloitti toimintansa alueella. Nykyään merkittyjä laskettelurinteitä on kolmessa keskuksessa yhteensä lähes kolmekymmentä kilometriä ja niiden tarjonta painottuu harrastustaan aloitteleviin laskijoihin. Kaikki kolme laskettelukeskusta sijaitsevat kahdenkymmenen kilometrin säteellä toisistaan.

Vysoké Tatry sijaitsee korkeammalla kuin Ala-Tatran Jasná. Talvikausi kestää Ylä-Tatralla tyypillisesti joulukuusta huhtikuuhun, mutta kevättä kohden olosuhteet saattavat olla arvaamattomia. Välillä lasketellaan upeassa keväisessä auringonpaisteessa, kun taas toisinaan sukset uppoavat märkään ja sohjoutuneeseen lumeen.

Laskettelun alkeita Slovakiassa

Aloittelijoille ja lapsiperheille Vysoké Tatryn rinnevalikoima ja palvelutarjonta sopii mainiosti. Yli puolet koko Ylä-Tatran merkitystä maastosta on vaikeustasoltaan helppoa ja esimerkiksi Starý Smokovecin alue lyhyine rinteineen on varattu kokonaan lasten ja aloittelijoiden käyttöön. Starý Smokovecin hissit ovat käytettävissä samalla lipulla muiden laskettelukeskusten kanssa, mutta lastenmaahan on saatavissa erikseen myös edullisempia hissilippuja.

Strbské Pleson alimmat rinteet ovat nekin erittäin aloittelijaystävällisiä ja huomattavasti Starý Smokovecia monipuolisempia. Myös Tatranská Lomnican alaosissa ottaa vaivatta vaikkapa ensikosketuksensa laskuharrastukseen.

Astetta jyrkempiä ja nautiskelijoille hyvin sopivia laskettelurinteitä löytyy sekä Tatranská Lomnican että Strbské Pleson ylemmistä osista. Laskut eivät ole missään kovin jyrkkiä tai pitkiä, mutta maisemat ovat upeita. Siinä missä alppikeskukset lähes aina ovat vuoristojen ympäröimiä, on Vysoké Tatrya ympäröivä maasto alavaa ja horisontti tuntuukin Ylä-Tatralla olevan hieman kauempana kuin muualla.

Off-pisteitä taitaville

Aloittelijat ja nautiskelijat viihtyvät Vysoké Tatryn rinteissä pitkän tovin, mutta jyrkkää laskumaastoa kaipaavat joutuvat pettymään tarjontaan. Kolmessa hiihtokeskuksessa on yhteensä vain yksi mustan värityksen ansaitseva laskettelurinne, joka sekin jää valitettavan lyhyeksi (1 240 m).

Jyrkkää laskumaastoa voi etsiä lisää off-pisteiltä ja paras paikka puuterilumen metsästämiseen löytyy Tatravuorten kuninkaalta, Tatranská Lomnican Lomnický štít –huipulta. Slovakian toiseksi korkein piste, Lomnický štít, on kuuluisa jyrkästä gondolihissinoususta ja huipulla sijaitsevasta tunnelmallisesta Dedo-kahvilasta (suom. isoisä). Huipulta (2 634 m) ei johda alas yhtäkään merkittyä rinnettä, mutta sen alapuoleiset jyrkät ja avoimet puuterikattilat ovat taitavan laskijan hyödynnettävissä.

Laskumaaston ylimmät osat sijaitsevat puurajan yläpuolella, kun taas alempana lasketellaan metsän keskellä. Mahdollisiin kieltomerkkeihin kannattaa suhtautua vakavasti, sillä hiihtokeskukset sijaitsevat Tatraksen kansallispuiston alueella ja luonnon häiritseminen varoituksista piittaamatta on vakava rike.

Parkkilaskua ja maastohiihtoa Ylä-Tatrassa

Freestyle-laskijat nauttivat Vysoké Tatryn moderneista tuoli- ja gondolihisseistä, mutta joutuvat pettymään tarjolla olevaan temppumaastoon. Strbské Pleson alimmilla rinteillä on pieni snow park, mutta pidemmän päälle kiinnostava temppumaasto täytyy rakentaa offareilla itse.

Maastohiihtäjille löytyy huomattavasti enemmän tekemistä. Kaikissa kolmessa keskuksessa on hiihtolatuja vaihtelevilla korkeuksilla ja kansallispuiston upeat maisemat havumetsineen ja vesiputouksineen tarjoavat mahtavat puitteet sekä hiihtämiseen että vaeltamiseen. Latuverkosto on yhteensä yli kahdeksankymmenen kilometrin mittainen.

Tatravuorten loistoa palveluissa

Vysoké Tatry, jonka alueella kolme hiihtokeskusta sijaitsevat on yksi suurimmista Tatraksen kansallispuistossa sijaitsevista kunnista. Majoitusvaihtoehtoja on tarjolla runsaasti etenkin Tatranská Lomnican ja Strbské Pleson alueella ja niiden taso vaihtelee vaatimattomista mökeistä aina neljän tähden hotelleihin. Rahan ei pitäisi kuitenkaan olla missään ongelma, sillä Slovakian hintataso on suorastaan poskettoman matala.

Laadusta ei onneksi tarvitse kuitenkaan tinkiä, kunhan valitsee ruoka- ja yöpaikkansa huolella. Etenkin parempien hotellien ravintolat ovat erittäin laadukkaita ja tietyssä mielessä voikin väittää, että Vysoké Tatryssa saa kokea Alppien loiston Slovakian hinnoilla.

After ski –juhlijat löytävät suuremmista keskuksista makunsa mukaan pubeja, drinkkibaareja tai discoja, eikä yöelämässä ole todellakaan hiljaista. Meno on niin kansainvälistä kuin Slovakian suurimmalta hiihtokeskukselta sopii odottaa, mutta paikallisten ohella vahvimmin edustettuina ovat kuitenkin naapurimaan puolalaiset.

Vysoké Tatry – Slovakian huipulla

Vysoké Tatry tai Ylä-Tatra sopii mainiosti budjetistaan tarkoille aloittelijoille ja nautiskelijoille. Myös off-piste –laskijoille löytyy muutamia hyviä paikkoja ja lapsiperheet viihtyvät hiihtoalueen ohella myös tunnin ajomatkan päässä sijaitsevassa Liptovský Mikulášin kylässä ja sen vesihuvipuistossa.

Ala-Tatran laskettelukeskus Jasná Nizke Tatry ja Zakopane Puolan puolella ovat molemmat vain tunnin ajomatkan päässä Tatranská Lomnicasta. Maiseman vaihtaminen toiseen hiihtopaikkaan muutamaksi päiväksi onkin vuokra-autolla todella helppoa.

Vysoké Tatryyn kannattaa matkustaa lentämällä joko Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan tai Puolan Varsovaan. Ensimmäisestä matkaa perille on runsaat kolmesataa kilometriä ja jälkimmäisestä noin viisisataa. Mikäli haluaa lentoja yhdistelemällä matkustaa aivan hiihtokeskuksen porteille, kannattaa etsiä yhteys Popradin lentoasemalle, josta jäljelle jää enää kahdenkymmenen kilometrin ajomatka rinteille.

Artikkelin pääkuva: Vysoké Tatry (http://www.vt.sk/)

Plussat

  • Rinteet sopivat mainiosti aloittelijoille ja harrastajille
  • Edullinen
  • Ruuhkaton

Miinukset

  • Jyrkkä laskumaasto puuttuu
  • Lyhyet rinteet ja vaatimattomat snow parkit
  • Lumitilanne vaihtelee kevätkaudella