Donovaly - hiihtokeskus
 • Donovaly, laskettelukeskus, tuolihissi
  Donovaly, laskettelijat, gondolihissi, hiihtohissit, Slovakia
  Donovaly, laskettelukeskus, rinneravintola, terassi
  Donovaly, takamaastot, hiihtovaellus,Slovakia
  Donovaly, iltamäki, valaistut, laskettelurinteet
 • Donovaly, lumilautailija, off-piste, offarit, puuteri
  Donovaly, snow park, lumilautailija, hyppyrit
  Donovaly, lastenmaa, lapset, taikamatto
  Donovaly, lastenmaa, lapset, lastenrinteet
  Donovaly, lastenmaa, Fun Park

Donovaly – Pieniä rinteitä pienille laskijoille

Park Snow Donovaly sijaitsee aivan keskellä Slovakiaa, kolmen tunnin ajomatkan päässä sekä Košicesta että maan pääkaupunki Bratislavasta. Hiihtokeskus on yksi paikallisten suosikeista ja erottuu myös kansainvälisesti yhdellä maan parhaista snow parkeista ja koko Keski-Euroopan suurimmalla lastenmaalla.

Donovaly löytyy Ala-Tatran (slovakiksi Nizke Tatry) kansallispuiston kauniista maisemista, kuten valtaosa maan muistakin kansainvälisesti merkittävistä hiihtokeskuksista. Hiihtokylä on todella pieni, vain kahdensadan ihmisen pysyvästi asuttama paikka, mutta laskettelijoiden ja perheiden palveluihin on panostettu niin paljon kuin mahdollista.

Pienestä korkeuserosta kaikki irti

Slovakian kaikki laskettelukeskukset sijaitsevat lähes poikkeuksetta melko vaatimattomissa korkeuksissa, mutta harva on rakennettu yhtä matalalle kuin Donovaly. Kyläkorkeus on alle tuhat metriä merenpinnan yläpuolella ja hissit nousevat parhaimmillaankin vain 1 402 metrin korkeuteen.

Vaikka kaikki hiihtokeskuksen rinteet ovat lumitykkien toiminnan piirissä, ei kevätkaudella pienestä korkeudesta johtuen aina ole täyttä lumivarmuutta. Tämän vuoksi hissiliput ovat tuolloin tuntuvasti edullisempia kuin alkuvuodesta.

Donovalysta on kuitenkin onnistuttu rakentamaan paras mahdollinen laskettelukeskus maaston asettamista haasteista huolimatta. Kehityksessä on panostettu asioihin, jotka toimivat ilman suurta korkeuseroakin – hyvään snow parkiin ja loistavaan lastenmaahan. Lisäksi hiihtohissit ovat koko keskuksessa mukavia tuoleja ja gondoleita.

Helppoa laskettavaa Donovalyn Záhradištessa

Hiihtokeskuksen merkityt laskettelurinteet jakautuvat pienen kylän kahdelle puolelle Záhradišteen ja Nová Holaan. Molemmat alueet sijaitsevat lähes kokonaan puurajan alapuolella, mutta Nová Holassa hissit vievät hieman korkeammalle. Yhteensä merkittyjä laskettelurinteitä löytyy kummaltakin alueelta 17 kappaletta.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Záhradiste tarjoaa kahdesta alueesta loivempia rinteitä, mukavaa laskettavaa aloittelijoille ja yhden Slovakian arvostetuimmista snow parkeista. Parkista löytyy mukava valikoima reilejä ja hyppyreitä, mutta maan parhaankaan temppumaaston tarjonta ei lopulta kestä kovin hyvin kansainvälistä vertailua.

Nová Holan alueen illalla sulkeuduttua, Záhradisten valaistut laskettelurinteet pysyvät avoimina vielä iltayhdeksään saakka. Aloittelijat voivatkin Donovalyssa luottaa siihen, että hiihtopäivät hoidetussa maastossa ovat aina pitkiä.

Tiukempia laskettelurinteitä Nová Holassa

Hieman Záhradištea haastavampaa laskettavaa löytyy kylän toiselta puolelta Nová Holasta. Rinteet ovat alueella sekä jyrkempiä että pidempiä kuin Záhradištessa, mutta kovin vaikeaa maastoa ei kuitenkaan löydy koko Donovalysta. Nová Holassakin pärjää hyvin itsevarmoilla harrastajatason taidoilla ja kokonaisuutena alue sopiikin parhaiten juuri harrastajatasoisille laskijoille.

Nová Holan puolella ei ole omaa snow parkia, mutta lautailijat pääsevät rinteille hyvillä hisseillä yhtä vaivatta kuin suksilla laskettelevat. Paikallinen erikoisuus on telemix-yhdistelmähissi, jossa samoilla vaijereilla kulkee sekä kahdeksan istuttavia tuoleja että gondolivaunuja.

Kansallispuiston metsien off-pisteiltä voi etsiä lisää haasteita, mutta vaatimaton korkeusero ja sijainti matala sijainti ei varsinaisesti kannusta siihen. Jos haluaa lähelle luontoa, kannattaakin ennemmin kokeilla vaikkapa vaeltamista, maastohiihtoa tai Donovalyssa suosittuja koiravaljakoita.

Slovakian paras kohde lapsiperheille

Moni kauempaa Donovalyyn saapuva laskija jää kaipaamaan alueelta paljon, mutta lapset nauttivat hiihtokeskuksesta hymyssä suin vaikka pidemmänkin tovin. Paikallinen lastenmaa on nimittäin koko Euroopan mittakaavassakin suuri ja monipuolinen, lähes Itävallan Serfaukseen vertautuva valtava lumihuvipuisto.

Slovakian ja Keski-Euroopan suurin lastenmaa Fun Park sijaitsee Záhradisten rinteiden alapuolella ja on värikäs, hauska ja täynnä kivaa tekemistä alle kouluikäisille sekä vähän vanhemmille lapsille. Pikkuväen lumileikkeihin löytyy helpot miniversiot aikuisten suosituimmista talviharrastuspaikoista, kuten snow parkista ja pujottelurinteestä. Löytyypä lapsille myös ikioma ”offaripätkä”, jota reunustavat oikeiden esteiden sijaan erilaiset puiden ja metsän eläinten hahmot.

Fun Parkin yhdeksän mattohissiä tekevät liikkumisesta helppoa myös niille lapsille, jotka eivät ole aiemmin lasketelleet, ja lumikarusellissa voi totutella suksiin vaikka ihan ensimmäistä kertaa. Alueen, pulkkamäki, maskotit, tapahtumat ja yhteisleikit saavat päivän kulumaan nopeasti ja jos laskutaidot loman aikana karttuvatkin, on Donovalyn Záhradišten lempeille rinteille siirtyminen helppo seuraava askel uuden harrastuksen parissa.

Laskettelijan palvelut, Slovakian hintataso

Pienestä hiihtokylästä ei löydy laskettelun lisäksi paljoakaan tekemistä. Majoitusta tarjotaan tasokkaissa hotelleissa, mökeissä ja majataloissa, ja ravintolatarjonta on varsin tyydyttävä. Se vähä, mitä kylästä löytyy on tosin sekä toimivaa että todella edullista, mutta vilkasta yöelämää tai shoppailumahdollisuuksia on alueelta kuitenkin turha etsiä.

Yksi mahdollisuus laajentaa pienen, mutta harrastajille ja aloittelijoille varsin toimivan hiihtokeskuksen tarjontaa on hankkia Slovakia Super –hissilippu. Kyseisellä lipulla laskettelee Donovalyn ohella maan muissa suurissa, kuten Vysoké Tatryssa tai tunnin ajomatkan päässä sijaitsevassa Jasnássa.

Pieni mutta toimiva Donovaly

Donovaly tarjoaa hyvää laskettavaa oikeastaan kaikille, mutta pienen mittakaavan vuoksi on vaikeaa päätyä siihen silmäillessään kotona Keski-Euroopan hiihtopaikkoja. Rinteet eivät ole alueella kovin jyrkkiä ja kunnolliset off-pisteet puuttuvat, mutta muuten alueelta löytyy jonkin verran laskettavaa kaikille. Pienille lapsille Donovaly lumihuvipuistoineen on loistava lomapaikka, mutta vanhempien harrastusmahdollisuudet ovat valitettavasti selkeästi rajallisemmat.

Slovakian keskiosaan ja Donovalyyn on lähimmiltä kansainvälisiltä lentoasemilta, Bratislavasta ja Košicesta, runsaan kolmen tunnin ajomatka. Molemmista on hiihtokeskuksen tuntumaan suoria bussiyhteyksiä ja kuljetuksen hintataso maan tapaan todella matala.

Kannattaa pitää silmällä myös Airbalticin uutta lentoyhteyttä (joulukuu 2014 alkaen) Riikasta Popradiin. Uusi lentolinkki helpottaa huomattavasti myös suomalaisten laskijoiden matkustusta Donovalyyn sekä muihin maan hiihtokeskuksiin.

Artikkelin pääkuva: parksnow.sk

Plussat

 • Hyvää laskettavaa aloittelijoille ja perheille
 • Keski-Euroopan suurin lastenmaa
 • Edullinen

Miinukset

 • Kansainvälisesti vertailtuna pieni kokonaisuus
 • Ei jyrkkää laskumaastoa
 • Rinteet matalalla, ei lumivarmuutta