Hyppää sisältöön

Maribor – Laskijan kaupunkilomakohde Sloveniassa

Maribor on heti Ljubljanan jälkeen Slovenian toiseksi suurin kaupunki, mutta kahdesta selkeästi huonommin tunnettu. Laskijan iloksi kaupungin yltä löytyy eräs maan suurimmista hiihtokeskuksista – toimiva ja jatkuvasti kehittyvä Mariborsko Pohorje.

Maribor on punatiilikattoisine rakennuksineen satukirjamaisen kaunis, mutta tarjoaa turistille nykyaikaiset suurkaupungin palvelut. Hiihtokeskuksessa puolestaan lasketellaan jylhien vuorenseinämien sijaan komean keski-eurooppalaisen metsän keskellä.

Pienen kaupungin tunnelma, suuren kaupungin palvelut

Kaupunki ja sen laskettelukeskus tunnetaan hiihtomaailmassa ensisijaisesti vuosittain siellä laskettavasta alppihiihdon maailmancupin naisten pujottelun ja suurpujottelun kilpailusta. Turistikohteena historiallinen Maribor on nousussa, mutta yhä selkeästi pääkaupunki Ljubljanaa tuntemattomampi.

Yli sadantuhannen asukkaan kaupunki tarjoaa hyvät mahdollisuudet sekä shoppailupäiviin että vauhdikkaaseen illanviettoon. Kulttuurin ystävät voivat sammuttaa janonsa paikallisissa museoissa, teattereissa tai oopperatalossa. Kylän pohjoispuolella on myös lukuisia perinteisiä viinitiloja.

Slovenian moderni kaupunkikeskus

Pohjoisen viinitilojen sijaan laskijaa kiinnostaa yleensä enemmän Mariborin kaupungin eteläpuolelta vuorelle nouseva Pohorska Vzpenjaca –gondolihissi sekä sen avaamat harrastusmahdollisuudet. Gondolihissin ala-asemalle pääsee kätevästi kaupungista paikallisbussilla numero kuusi.

Hissin huipulla avautuva laskettelukeskus on koko Slovenian suurimpia ja moderneimpia. Gondolin ohella yli kahdenkymmenen hiihtohissin joukkoon mahtuu lukuisia ankkureita, yksi lasten taikamatto sekä viisi tuolihissiä. Ylin hissiasema sijaitsee vaatimattomassa 1 300 metrin korkeudessa, joten lumesta ei keskuksessa aina ole varmuutta.

Mariborsko Pohorjen hissilipulla laskettelee myös muutamissa muissa Slovenian hiihtokeskuksissa. Laskemaan pääsee ilman lisäveloitusta mm. Ribniško Pohorjessa, Kopessa ja Kranjska Gorassa.

Loiva siirtymärinne ja snow park keskusten välissä

Varsinainen laskettelualue jakautuu kahteen osaan – haastavampaan Mariborin puoleiseen Bolfenkiin ja helpompaan Arehiin. Molemmilta alueilta löytyy sekä helppoa että haastavaa laskettavaa ja niiden välillä on hyvällä lumitilanteella hisseillä jatkettava rinneyhteys. Jos lunta ei ole riittävästi, kulkee kahden alueen välillä ilmainen hiihtobussi.

Valitettavasti siirtymärinne on todella loiva ja runsaallakin lumella joutuu vauhtia tökkimään sauvoilla lisää. Tämä laskee hiihtokeskuksen suosiota etenkin lumilautailijoiden keskuudessa, sillä Arehin ja Bolfenkin välillä siirtyminen voi olla todella turhauttavaa.

Kahden alueen väliin jäävät Partizankan ja Videcin pienet laskettelualueet, joille pääsee vain loivaa siirtymärinnettä pitkin. Tästä johtuen ne ovat lähes poikkeuksetta ruuhkattomia, vaikka rinteet ovatkin hyviä ja monipuolisia. Partizankasta löytyy myös reileillä ja Big Airilla varusteltu snow park.

Mariborin kaikille sopivat rinteet

Yli puolet Mariborin metsäisistä laskettelurinteistä on väritykseltään sinisiä, mikä sopii hyvin lapsiperheille ja aloittelijoille. Valtaosa rinteistä pysyy hiihtoalueen yläosissa, eikä johda takaisin vuoren alemmille rinteille, mikä on matalasta kyläkorkeudesta johtuen tosin yleensä vain hyvä asia.

Bolfenkin puolella saa lähes koko korkeuseron lumitilanteen salliessa käyttöönsä. Suuren korkeuseron rinteistä mainitsemisen arvoinen on gondolihissin alapuolella kulkeva loiva ja valaistu Turisticna Proga. Alueelta löytyvät myös FIS-tason haastavat pujottelurinteet sekä jyrkkä musta osuus Jonatan.

Mustat rinteet ovat koko hiihtokeskuksessa yleisesti lyhyitä ja Arehin puolella laskut ovat vielä Bolfenkia lempeämpiä. Arehissa kannattaa kokeilla ainakin leveää ja vauhdikasta Pisker-rinnettä, joka sopii mainiosti carvingiin.

Runsaasti oheistekemistä

Laskettelun ohessa rinteillä voi harrastaa lumikenkäilyä tai suunnata pulkkamäkeen. Alueella toimii myös hevostalli, mikäli ratsastaminen Slovenian kauniissa metsämaisemissa houkuttaa. Maastohiihtäjille Mariborsko Pohorjessa puolestaan on lähes kolmenkymmenen kilometrin mittainen latuverkosto.

Rinteiden yläosissa on tarjolla majoitusta hotellien, vuokra-asuntojen ja mökkien muodossa. Suurin osa majoituksesta löytyy Mariborin puolelta, mutta myös Arehissa on hyvätasoinen hotelli ja kaikkia alueen hotelleita koristaakin kolmesta neljään tähteä. Ravintolatarjonta rinteillä ja hotelleissa edustaa Slovenian paikallisia herkkuja, johon kuuluvat tuhdit liharuuat ja suuret annoskoot.

Alhaalla Mariborin kaupungissa majoitus- ja ravintolavalikoima on jo huomattavasti kattavampi. Myös muut palvelut ovat suurkaupungin tasolla ja itseään voi hemmotella kylpylöissä tai saunoissa. Matkabudjettiaan voi puolestaan yrittää kasvattaa Mariborin kasinossa, eivätkä bilettäjät joudu etsimään lähintä discoa kovin monen nurkan takaa.

Nautiskelijoille ja kaupunkilomailijoille

Mariborsko Pohorjen hiihtokeskus kehittyy jatkuvasti ja Maribor kasvattaa parhaillaan suosiotaan turistikaupunkina. Parhaiten kokonaisuus palvelee tällä hetkellä rauhallisesti laskettelevia nautiskelijoita ja laskettelemaan kaipaavia kaupunkilomailijoita. Tarjonta on kuitenkin niin monipuolista että jokaiselle löytyy sekä rinteistä että kaupungista takuulla runsaasti nähtävää ja koettavaa.

Kätevimmin Mariboriin pääsee lentämällä Itävallan Graziin, josta ajomatkaa on vain runsaat puoli tuntia. Muita lähietäisyydellä sijaitsevia kansainvälisiä lentokenttiä on Slovenian pääkaupunki Ljubljanassa ja Kroatian Zagrebissa, joista kummastakin ajomatkaa on noin puolitoista tuntia.

Plussat

  • Viehättävän suurkaupungin palvelut
  • Majoitus rinteiden tuntumassa
  • Monipuolisesti laskettavaa

Miinukset

  • Siirtymärinne alueiden välillä on huono
  • Jyrkät rinteet ovat lyhyitä
  • Heikko lumivarmuus

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään