Hyppää sisältöön

Grandvalira – Rento Alppien lattarihaastaja

Grandvaliran aurinkoinen hiihtokeskus sijaitsee Espanjan ja Ranskan välissä Pyreneillä, tarkemmin Andorran kääpiövaltiossa. Hiihtoalue koostuu viidestä kylästä ja laaksosta, joista kukin tarjoaa joka tasoiselle laskijalle jotakin.

Grandvaliraa sanotaan Euroopan hienoimmaksi keskukseksi Alppien ulkopuolella ja rinnekilometrejä tarkasteltaessa kyseessä onkin Euroopan suurin hiihtokeskus niiden ulkopuolella. Rinnekilometrejä kertyy pari sataa, korkeuseroa parhaimmillaan kilometri, hissit ovat moderneja ja lumitykit Euroopan tehokkaimpia.

Grandvaliran laskettelurinteet seitsemässä laaksossa

Rinteet ovat pääosin sinisiä ja punaisia ja keskukseen tullaankin kaahaamisen sijaa nautiskelemaan. Ilmapiiri puolestaan on rennon lattaria ja ruuat ja juomat maistuvia.

Grandvalira käsittää yli sata rinnettä, ja kukin seitsemästä laaksosta tarjoaa jotakin kaikentasoisille laskijoille. Rentoon nautiskeluun sopivat punaiset ja siniset laskut korostuvat tarjonnassa vahvasti, mutta tämä ei valtaosaa laskijoista haittaa. Takamaastoseikkailijoille Grandvalira tarjoaa helppoa rinteenvierusoffaria ja halpaa helihiihtoa.

Edullista shoppailua laskettelun lomassa

Andorrassa arvonlisävero on vain 4 %, joten shoppailu liikkeissä on edullista. Pääkaupunki Andorra la Vellassa riittääkin putiikkeja. Valtio on hyvin pieni, mutta liikkuminen autolla sen sisällä hidasta, sillä tiet ovat mutkittelevia ja ruuhkaa hetkittäin paljon. Tilanne on kuitenkin helpottumassa, kun vuorten läpi kaivetaan tunneleita ja tiet siten suoristuvat. Vahvasti kansainvälisessä Grandvalirassa on paljon muualta tullutta työväkeä, mm. argentiinalaisia ja turismi on britti-painotteista.

Andorrasta löytyy paljon oheisaktiviteetteja: on husky-ajelua, kuumailmapalloilua, mikro- ja ralliautoilua sekä liitovarjoilua. Erityisen Grandvalirasta tekee myös seniorilaskijoiden huomioiminen: 65-vuotiaat saavat huomattavan alennuksen hissilipusta, ja 70-vuotiaat laskettelevat ilmaiseksi.

Soldeu

Soldeun kompakti kylä sijaitsee 1 800 metrin korkeudessa ja aivan rinnealueen keskellä. Paikka on suomalaisten ja brittien suosima, ja after ski usein jälkimmäisten värittämää. Kylästä löytyy myös useampi hotelli, pari kauppaa ja urheiluliikettä sekä ravintoloita. Hiihtoalueen paras yökerho, Fat Alberts, löytyy täältä.

Soldeun rinteet ovat monipuolisia, ja alueella järjestetään myös Eurooppa- ja maailmancupin kisoja. Kylä sijaitsee hiihtoalueen keskellä, ja liikkuminen hissijärjestelmällä eri suuntiin on nopeaa.

Pas de la Casa

Lähimpänä Ranskan rajaa sijaitseva Pas de la Casa on bilettäjien mieleen. Kylä on iso ja moderni kauppoineen ja ravintoloineen. Rinteet ovat vauhdikkaita, avoimia ja viikonloppuisin ruuhkaisia. Pas de la Casan ala-aseman vieressä sijaitsevan Madison-ravintolan runsaita salaatteja ja sipulikeittoa kannattaa kokeilla aurinkoisella terassilla.

Canillo

Vain runsaan seitsemän kilometrin päässä Soldeusta löytyy toinen Grandvaliran lähikylistä, Canillo. Canillon rinteet suosivat erityisesti aloittelijoita ja lapsia, mutta kokeneempienkin kannattaa vierailla tällä hiihtoalueella hienojen maisemien ja haastavan mustan rinteen vuoksi.

Crau Roig ja El Tarter

Crau Roig sijaitsee Soldeun ja Pas de la Casan välissä ja El Tarter vastaavasti Soldeun ja Canillon välissä. Molemmat ovat monipuolisia laskualueita, jotka tulevat väistämättä tutuiksi siirryttäessä Grandvaliran laskualueelta toiselle.

Artikkelin pääkuva: grandvalira.com

Plussat

  • Yli sadasta rinteestä löytyy jokaiselle jotakin
  • Korkealaatuiset oheispalvelut
  • Yleisesti matala hintataso

Miinukset

  • Rajallisesti haastavia rinteitä
  • Ruokapaikkojen taso vaihtelee arvaamattomasti
  • Mahdollinen meluhaitta iltaisin kylässä

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

You Travel piknik Grandvalirassa

Uusia hiihtokokemuksia: Isä ja poika + Andorra

9 + 1 Alppien parasta after ski -ravintolaa

Näissä kohteissa voit yhdistää kaupunki- ja laskuloman – kuusi vinkkiä

Terassitunnelmaa Slovakian Jasnassa

Euroopan halvin after-ski löytyy täältä!

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja