KATSO ESITTELYVIDEO HIIHTOKESKUKSESTA

 • Gudauri road scenery place
  Gudauri snowfall powder day
  Gudauri hot tube sauna club 2100
  Gudauri hotel club 2100
  Gudauri ski touring starting point
 • Gudauri ski touring area
  Gudauri ski touring scenery
  Gudauri ski resort area
  Gudauri mountains powder route
  Gudauri hiihtokeskus
 • Gudauri terrain
  Gudauri mountains building
  Gudauri skinnailu hiihtovaellus
  Gudauri vuoret
  Gudauri puuteri
 • Gudauri offpiste
  Gudauri off piste
  Gudauri mountain view
  Gudauri ski area top
  Gudauri ski center
 • Gudauri village
  Gudauri resort
  Gudauri kiosk
  Gudauri terrace
  Gudauri ski lift chair lift
 • Gudauri top vitamin
  Gudauri modern ski lift
  Gudauri new gondola 2019
  Gudauri powder skiers
  Gudauri powder-offpiste
 • Gudauri backcountry
  Gudauri mountain skiing
  Gudauri mountain skiing
  Gudauri new gondola ski lift
  Gudauri terassi
 • Gudauri megobari slope restaurant
  Gudauri water pipe chill terrace
  Gudauri time out terrace
  Gudauri mountain resort
  Gudauri ski center top area
 • Gudauri mountains
  Gudauri mountain
  Gudauri club 2100 restaurant
  Gudauri powder bar
  Gudauri club 2100 bar
 • Gudauri club2100 view
  Gudauri club 2100 hotel
  Gudauri club 2100 reception
  Gudauri club 2100 ski rental
  Gudauri club-2100
 • Gudauri club2100 balcony
  Gudauri club2100 sauna
  Gudauri heliskiing heliport
  Gudauri heliskiers
  Gudauri helicopter heliskiing
 • Gudauri heliskiing mountains
  Gudauri heliskiing
  Gudauri heliskiing mountain top
  Gudauri heliskiing helicopter leaving top
  Gudauri heliskiing offpiste
 • Gudauri heliskiing off piste
  Gudauri heliskiing group valley
  Gudauri heliskiing helicopter pickup
  Gudauri heliskiing helicopter flying
  Gudauri heliskiing powder
 • Gudauri top chair lift
  Gudauri skiers
  Gudauri chair lift
  Gudauri skiing area
  Gudauri off-piste freeskiing
 • Gudauri slope
  Gudauri resort
  Gudauri new gudauri
  Gudauri drunk cherry new gudauri
  Gudauri lunch terrace area
 • Gudauri laskettelu
  Gudauri laskettelurinne
  Gudauri town
  Gudauri town
  Gudauri black-run
 • Gudauri hiihtokeskus
  Gudauri rinteet
  Gudauri snow-park
  Gudauri borjomi snow park box
  Gudauri scenery
 • Gudauri vuoristo
  Gudauri yläasema
  Gudauri laskettelu
  Gudauri Tbilisi
  gudauri tbilisi

Gudauri – Pitkiä laskettelurinteitä ja hyvää helihiihtoa Georgiassa

Georgia sijaitsee Euroopan, Aasian ja Lähi-Idän kohtauspaikassa, jossa myös Neuvostoliiton ja Venäjän vaikutukset näkyvät sekä hyvässä että pahassa. Kulttuuririkas maa on kehittynyt 1990-luvulta saakka nopeasti ja alkanut viime vuosina houkuttelemaan paikalle turisteja. Laskijoiden iloksi Kaukasus-vuoristo kulkee Georgian läpi ja tarjoaa muutamia todella hyviä hiihtopaikkoja, Gudaurin edustaessa niiden kehittyneintä päätä.

Kaukasukselta löytyvä Gudauri on Georgian suurin ja modernein laskettelukeskus. Aluetta on viime vuosina kehitetty yhteistyössä maan pääkaupungin Tbilisin ja kanadalaisten ammattilaisten kanssa ja ponnistelut todellakin näkyvät. Nykyään Gudauria voidaan pitää koko Kaukasuksen parhaana laskupaikkana.

Georgian kehittyvä laskettelukeskus

Edelleen kasvavasta Gudaurista löytyy runsaat kaksikymmentä merkittyä rinnettä, viitisentoista modernia Doppelmayrin ja Poman hiihtohissiä ja hyvä valikoima palveluita. Uusimmat hankinnat ovat nopeita tuoli- ja gondolihissejä. Rinnetarjontaan kuuluu kaikkea helpoista lastenalueista FIS-luokituksen saaneisiin pujottelun ja suurpujottelun kisarinteisiin.

Ihmisen ponnistelut hiihtokeskuksessa eivät kuitenkaan merkitsisi mitään ilman luonnon myötävaikutusta. Onneksi Suur-Kaukasuksella ja Gudaurissa edellytykset laskettelulle ovat mainiot.

Lunta ja aurinkoa Gudaurissa

Alueella lasketellaan kahdella vuorenhuipulla, Sadzelella (3 307 m) ja Kudebilla (3 006 m). Lisäksi Gobin uusi gondolihissi nostaa 3000 metrin korkeudessa sijaitsevalle harjanteelle, mistä pääsee laskemaan rinteitä ja offareita pitkin ala-asemalle 1800 metriin saakka. Aivan samoissa korkeuksissa ei siis liikuta kuin Kaukasuksen toisella klassikolla, Elbrusilla, jossa ylin hissiasema sijaitsee 3 800 metrissä. Gudaurilta löytyy kuitenkin paremmat palvelut ja kulkuyhteydet sekä huomattavasti monipuolisempaa laskumaastoa.

Vaikka Georgia ja Gudauri sijaitsevat samoilla leveysasteilla kuin monet välimeren maat, on lunta suuren korkeuden ansiosta runsaasti joulukuusta huhtikuuhun saakka. Vuorten ylimmillä hisseillä lasketellaan vielä pitkälle toukokuuhun. Lumi on parhaimmillaan tammi- ja helmikuun aikana, mutta päivät pitenevät ja sää paranee kevään lähestyessä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Runsas lumi hämää satunnaista vierailijaa helposti ja saa auringon voimakkaan vaikutuksen unohtumaan. Gudaurissa päivästä toiseen paistavalta auringolta kannattaa kuitenkin suojautua, sillä lumesta ja viileästä ilmasta huolimatta sen vaikutus iholle on helposti sama kuin Espanjan aurinkorannoilla.

Laskettelua hyvin hoidetuilla rinteillä

Hiihtokeskuksen merkityt laskettelurinteet sopivat parhaiten taitaville harrastajille, mutta Gudaurista löytyy jokaiselle jotakin. Helpoimmat laskut sijaitsevat tuttuun tapaan alemmilla rinteillä ja maasto vaikeutuu vähitellen ylemmäs siirryttäessä.

Akhali Gudaurin ala-asemalta löytyy hiihtokylän lisäksi lastenalue helpoilla mattohisseillä, rinneravintoloita ja taukopaikkoja. Alimmat rinteet hiihtokylän yläpuolella on valaistu, joten laskupäivän ei tarvitse päättyä auringon laskemiseen.

Ylemmillä rinteillä siirrytään joko Kudebi- tai Sadzele-huippua kohti tuoli- ja gondolihisseillä ja rinteet muuttuvat selkeästi haastavammiksi. Kaikkein vaikeimmat laskut löytyvät Sadzelen yläasemalta, josta taitava laskija voi rinteitä yhdistelemällä rakentaa itselleen seitsemän kilometrin yhtenäisen laskun.

Uudella Gobin alueella 3000 metristä pääsee laskemaan leveää rinnettä pitkin 2300 metrin korkeudessa sijaitsevalle väliasemalle.

Gudaurin mahtavat off-pisteet

Merkityt rinteet tarjoavat harrastajatasoisille laskijoille hupia pitkäksi aikaa, mutta ovat vain harvoin syy matkustaa Gudauriin. Kokonaan puurajan yläpuolella sijaitseva hiihtokeskus on nimittäin tunnettu rinteiden sijaan loistavista off-pisteistä.

Offareille pääsee helposti miltä tahansa yläasemalta ja haikkaamalla alue laajenee loputtomiin. Maasto painottuu jyrkkään, mutta on kokonaisuutena monipuolista. Omaa taitotasoa vastaavan reitin löytämisen ei siis yleensä pitäisi olla kovin vaikeaa. Uusi Gobin gondoli laajentaa helppokäyttöistä laskureviiriä vuorten takapuolelle.

Äkkipudotukset, kivet ja puut puuttuvat Suur-Kaukasukselta pääosin, eikä laskijan ja hänen laskunsa väliin pitäisi ilmestyä yllättäviä esteitä. Kaukasuksen vuoria pidetään myös tavallista turvallisempana paikkana lumivyöryjen suhteen, mutta omia aivoja ja tervettä varovaisuutta ei off-pisteillä pidä täälläkään jättää omaan arvoonsa. Mikäli vyöryolosuhteita ei tunne, kannattaa rinteiden lähistöjä kauemmas lähtiessä ottaa mukaan takamaasto-opas.

Elämän heliksiiriä laskettelijalle

Kyltymättömimmät offaripedot hyödyntävät laskuihinsa hiihtokeskuksen ala-asemalta lähteviä helikoptereita. Helihiihto on Gudaurissa edullista ja suosittua. Koptereilla käyttöön avautuu koko valtava laskualue kymmenine vuorenhuippuineen ja ne kuljettavat laskijan parhaimmillaan kiitettävään 4 200 metrin korkeuteen.

Mikäli Gudaurin maaston tutkiminen helikoptereilla kiinnostaa, kannattaa tutustua mahdollisuuksiin jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Esimerkiksi hiihtokylässä toimiva helihiihtoyritys Heliksir myy erilaisia paketteja, jotka täytyy tosin varata hyvissä ajoin. Georgialaiset lentäjät toimivat usein myös oppaina, jotka tuntevat Gudaurin parhaat paikat ja räätälöivät helihiihdon aina lasketteluporukan toivomusten mukaan.

Ruokaa, viiniä ja vodkaa Georgian tapaan

Euroopan, Aasian, Venäjän ja Lähi-Idän voimakkaiden kulttuurien risteyskohdassa sijaitseva Georgia on kiinnostava matkakohde muillekin kuin laskukansalle. Kaupunkien rakennustyylissä yhdistyvät vaikutteet kaikilta lähialueilta, eikä ruoka jää monipuolisuudessaan toiseksi. Tyypillinen ravintola-ateria koostuu keitetyistä tai paistetuista vihanneksista, vahvoista mausteista, lihasta ja juustosta. Annokset ovat tuhteja, kiinnostavia ja edullisia.

Paikalliset viinit ovat puolestaan todella hyviä. Georgian seutua pidetäänkin joissakin lähteissä yhtenä viininvalmistuksen syntypaikoista, jossa perinteet elävät yhä vahvoina.

Toinen pelottavan suosittu, lähes kaikissa ravintoloissa ruuan yhteydessä tarjoiltava juoma on vodka. Juomasta kannattaa olla valmis kieltäytymään useaan kertaan ja jo aikaisessa vaiheessa, mikäli aikomus on tulevana aamuna suunnata Gudaurin rinteisiin tai off-pisteille. Kohtalokkaan virhearvion sattuessa, voi oireita lievittää paikallisella krapulalääkkeellä khashilla, joka on todella mausteista lehmän sisäelimistä valmistettua keittoa.

Gudaurin hiihtokylä

Hiihtokeskuksen kylästä löytyy hyvän ruuan ja juoman lisäksi varsin monipuolisia majoitusvaihtoehtoja. Tarjolla on budjetin ja mieltymysten mukaan hotelleita majataloja ja asuntoja aivan hiihtohissien tuntumasta.

Gudaurin yöelämässä on mukavasti vientiä useiden ravintoloiden sykkeessä ja todella edulliseen hintaan. Pieniä paikkoja on paljon, ja iltahoukutuksia löytyy niin jurttabaarista kuin Drunk Cherry -kuppilastakin. Erikoisliikkeitä shoppailuun ei kylästä paljoa löydy, mutta päivät voi laskettelun lisäksi käyttää esimerkiksi live-musiikista nauttien tai New Gudaurin kasinoilla. Nimensä mukainen uusi New Gudauri sijaitsee Gudaurin kylää ylempänä hiihtoalueella. Suuri osa Gudaurin majoituksesta on ski in -tyyppistä.

Georgiaan laskettelemaan

Gudauri on koko Kaukasuksen parhaita kohteita sekä off-piste- että rinnelaskuun. Hiihtokeskus on kehittynyt viime vuosina valtavin harppauksin ja luonnon puolesta edellytykset ovat alueella aina olleet jo valmiiksi kunnossa.

Muihin Kaukasuksen isoihin kohteisiin verrattuna Gudauriin matkustaminen on melko mutkatonta. Georgian pääkaupunkiin Tsibilisiin lentämällä pääsee melko lähelle hiihtokeskusta ja ajomatkaa koneen laskeuduttua jäljelle jääkin enää kahden tunnin verran.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 2 votes)

Plussat

 • Upeat offarit helihiihtomahdollisuudella
 • Kaukasuksen parhaita hiihtokeskuksia
 • Edullinen ja eksoottinen

Miinukset

 • Kylä, majoitukset ja palvelut levittäytyvät melko hajanaiselle alueelle
 • Vaatimaton snow park
 • Sää vaihtelee etenkin alkuvuodesta voimakkaasti