Hiihtokeskukset, Laskettelu, Vapaalasku

16 syytä laajentaa laskureviiriä Georgian Gudauriin

Harvempi suomalaislaskija on vielä löytänyt tietään Kaukasuksen upeimmille rinteille. Mahtavuudessaan vuoristo vertautuu Alppeihin, ja Gudauri on alueen kiinnostavin hiihtokeskus. Etenkin Georgiassa käymättömällä on monta syytä ottaa retki harkintaan.

1. Kohtuuhintaisempi helihiihto

Helikopterikyyditystä Gudaurin alueella tarjoaa useampikin toimija. Testaamallamme Kazbegi Helicopters -firmalla touhu oli luotettavaa ja hyvin miellyttävää. Puolen päivän ja neljän kopterinoston ilottelulle koskemattomassa lumessa tuli hintaa majapaikalta noutoineen noin 380 euroa / laskija. Jos lentoväline arveluttaa, saattaa tieto käytettävästä Airbus AS350 Eurocopterista vähentää epäilyksiä. Vaihtoehtona on Heliksir ja etenkin saksaa taitavalla laskijalle käy myös Wucher Helicopter -palveluntarjoaja.

2. Runsaat rinteet

Rinnekarttaa tarkastelemalla Gudauri ei vaikuta järin mittavalta. Paikan päällä kartan mittakaavan ymmärtää kuitenkin hämänneen. Rinnealue tuntuu numeroitaan (64 km rinteitä) laajemmalta. Alue käsittää kolme erillistä huippua, ja ylös saakka noustaan vähintään kahdella eri hissillä. Huipulta saakin sitten laskea yhtä soittoa ala-asemalle jopa 7 kilometriä, jos vain jaloissa riittää siihen puhtia. Pohja ei näy matkan varrella, vaan rinteitä tuntuu riittävän joka suuntaan. Rinteiden kunnosta ei löydy moitittavaa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

3. Maailmankuulu keittiö

Georgialaisesta ruoasta voisi kirjoittaa helposti oman artikkelin. Ruoka on tuhtia ja lempeän mausteista. Pakollisia kokeiltavia on ainakin juustotäytteiset hatsapuri-leivät ja lihatäytteiset khinkali-taikinanyytit. Grillattuja lihavartaita, papukeittoja ja pähkinätahnoja sekä paikallisia viinejä ei kannata jättää testaamatta. Onneksi georgialaista ruokaa pääsee nykyään nauttimaan Suomessakin useissa ravintoloissa.

4. Gobin uusi gondoli

Kaudelle 2018/2019 avautunut gongoli nostaa hiihtoalueen takapuolella olevasta Gobin laaksosta 1800 metristä ensin 2300 metriin. Täällä vaihdetaan kabiinia ja jatketaan yläharjanteelle 3000 metriin. Uudelle yläharjanteelle pääsee hiihtokeskuksen puolelta Gobi-hissin kolmannella uudella osalla. 10-paikkaiset gondolit ovat miellyttäviä uusien laskulinjojen tähystelyyn. Uusi hissi laajentaa hissikäyttöistä offarimaastoa huomattavasti. Loppulojotus Gobin ala-asemalle on kyllä turhan tasainen.

5. Persoonallinen after ski

Jurttia, nopeasti alkavia ja loppuvia tansseja, jumputtavia terasseja, viinakioskeja, Drunken Cherry -baari ja vesipiiput. Kun alppihumpat on jo nähty, tarvitaan lisäpotkua aidosta georgialaisesta meiningistä. Varoitus herkästi tarttuvasta tunnelmasta!

6. Modernit hissit

Eräs Gudaurin hisseistä sai joitakin vuosia sitten kyseenalaista kuuluisuutta pyörittyään tovin takaperin. Fakta on, että hissit ovat tunnettuja länsimerkkejä ja modernimpia kuin keskivertoisessa eurooppalaiskeskuksessa. Suurin osa hisseistä on nopeita tuoleja tai gondoleita. Mikä parasta, saa kaudella 2019/2020 päivän hissilipun hintaan 15,5 € tai viikon lipun 89,9 eurolla.

7. Näppärät hissioffarit

Gudaurin rinteet eivät sijaitse vieri vieressä, jolloin niiden väleihin ja sivuille jää mukavasti tilaa helposti saavutettaville hissioffareille. Pienillä sivuttaisluisuilla ja siirtymillä tavoittaa jo alueen, jossa riittää korkattavaa useammaksi päiväksi lumisateen jälkeen. Kilpailua koskemattomasta lumesta on täälläkin, muttei yhtä runsaasti kuin useimmissa Alppien tai Japanin hiihtokeskuksissa.

8. Massiiviset maisemat

Gudaurin hiihtokeskus on Euroopan korkeimpien huippujen ympäröimä (kyllä, Euroopan korkeimmaksi huipuksi ei lasketa Ranskan Mont Blancia (4810 m) vaan Kaukasuksen maastossa Venäjän puolella rajaa siintävä Elbrus (5 642 m). Sikäli Gudaurin alueen maisemat ovat paikoitellen jopa Alppien jylhimpiä kolkkia massiivisemmat. Hiihtoalueen näkymät vertautuvat vähintään keskivertoiseen alppikohteeseen.

9. Erilainen hiihtokulttuuri

Ei sittenkään tarkoita juurikaan etukäteen varoiteltuja, heikoilla laskutaidoilla kovaa tykittäviä rinnepommeja. Sen sijaan Georgian hiihtokulttuuri on sekoitus neuvostoromantiikkaa, modernia länsikiiltoa, yllättäviä tilanteita, purukumia, vodkaa, karvalakkeja, 3-kerrosgoretexiä, säkkituoleja, grillilihan tuoksua, palasia amerikkaa, englantia puhumattomia automiehiä ja varovasti hymyileviä slaavikyykkääjiä.

10. Club 2100 -hotellin sauna ja poreallas

Kuvittele kotoisa majapaikka, johon voit laskea suoraan rinteestä. Joka sijaitsee 2100 metrin korkeudessa maisemapaikalla. Paikka, joka ruokkii aamupalan lisäksi myös iltaruoan kunnianhimoisena buffettina. Josta saat täydelle vatsalle oman saunan ja poreammeen vuoristoterassilla. Jos jano ei taltu, voit painaa seinästä painiketta ja tilata lisää herkullista olutta suoraan porealtaaseen. Mikäli kuulostaa hyvälle, kannattaa tutustua Club 2100 -hotelliin.

11. Nälkä kasvaa ja kehittyä

Kaikkialla ei massaturismin vakiintuneita hittikonsepteja ei vielä tunneta, mutta hyvä niin. Georgiassa tahtoa ja asennetta uuden testaamiseen ja kehittymiseen on enemmän kuin lännessä. Omaleimaisia viihtymiskonsepteja kokeillaan ennakkoluulottomasti eikä hiihtoturistin tarvitse tuntea kokeneensa saman aiemminkin kuin ABC-asemalla.

12. Kunnon korkeuserot

Gudaurin pääkylä ja sen kupeessa sijaitseva ala-asema on jo 1 990 metrin korkeudessa. Hiihtoalueen takapuolen uusi Gobin ala-asema sijaitsee hitusen alempana 1800 metrissä. Kolme erillistä huippua sijaitsevat 2900, 3006 ja 3276 metrin korkeudessa. Koska jokaiselta huipulta pääsee laskemaan kylään saakka, saa yksittäiselle rinnelaskulle jopa 1 286 metrin korkeuseron. Offareille yhden laskun vertikaalia voi saada reilusti enemmänkin, joten korkeuserossa Gudauri ohittaa valtaosan Pohjois-Amerikan ja Japanin mäistä.

13. Alueen lumisuus ja lumivarmuus

Hiihtokeskuksen korkea sijainti takaa kohtuullisen lumivarmuuden joulukuun puolivälin ja huhtikuun välillä. Gudaurissa mahdollinen puuteriaika jakautuu hieman tasaisemmin koko kauden osalle kuin Japanissa. Ihan Japanin kaltaisia lumimääriä Georgiassa ei kannata odottaa, mutta paksuihin puuteripäiviin on suunnilleen Alppien veroinen mahdollisuus.

14. Vieraanvaraiset paikalliset

Georgialaiset ovat aluksi varauksellisempia, mutta heti kuoren alla avoimia ja vieraanvaraisia. Hymyä ei ole opetettu kaupallisista lähtökohdista amerikkalaiseen tai thaimaalaiseen tyyliin, mutta se löytyy luontevammin suomalaiselle synkronoituvissa kohdissa. Georgialaisia on kaikkiaan 3,7 miljoonaa.

15. Kutsuvat skinnailumaastot

Gudaurin kylän yläpuoleinen hiihtoalue on puutonta maastoa, jolloin skinnausreitit on helppo tähystää ainakin hyvällä näkyvyydellä. New Gudauri -kylän viereinen harjanne on hyvä aloituspaikka. Rinteiltä tarvitaan vain nopea ponnistus tälle leveälle laskulinjastolle. Huonommalla näkyvyydellä kannattaa ottaa autokyyti puurajan alle laaksoon ja tien varrelta pohjoisseinää ylös. Opaspalveluita skinnausretkelle löytyy Gudaurin kylältä helpohkosti. Nousu Gudauria alempaa laaksosta Lomisan luostarille ja sen viereiselle huipulle on alueen suosituimpia skinnailureittejä.

16. Väkevä pääkaupunki Tbilisi samalla reissulla

Tbilisi on Georgian kotoisa pääkaupunki, jonka kautta Gudauriin lennetään. Kannattaa varata hiihtoreissulle vähintään yhden yön pysähdys. Kaupungissa on paksulti historian värittämiä kerrostumia ja ohuemmin modernia pintaa. Etenkin vanhan kaupungin kapeat kujat ovat viihtyisiä. Tee pikaristeily Kura-joella, nouse viereltä gondolihissillä kukkulalle katsomaan suurta Äiti Georgia -patsasta. Kokeile myös kuumia rikkikylpylöitä.

Katso Gudauri-kokemus videona

Teksti, kuvat ja video: Simo Vunneli


Avainsanat:
, , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
16 syytä laajentaa laskureviiriä Georgian Gudauriin
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,86/5 - 7 ääntä)
Loading...