Hyppää sisältöön

Malbun – Liechtensteinin ainoa hiihtokeskus

Sveitsin ja Itävallan välissä sijaitseva Liechtenstein on maailman pienin hiihtomaa ja Malbun sen ainoa hiihtokeskus. Valtiolla on maine veroparatiisina, mutta hiihtoparatiisiksi siitä ei ole. Malbunin rinteet soveltuvat kuitenkin mainiosti perheille.

Malbun aloitti toimintansa puhtaasti kesäisenä patikointikohteena jossa turistit pääsivät nauttimaan raikkaasta vuoristoilmasta ja alppimaisemista. 1960-luvun aikana rakennettiin kuitenkin ensimmäiset hiihtohissit ja kehitystyötä on jatkettu pienin liikkein aina tähän päivään saakka.

Malbun – Liechtensteinin suurin

Vuonna 2014 Malbun on koko perheen matkakohde, jonka alueelta löytyy yhteensä 15 rinnettä, seitsemän hiihtohissiä, runsaasti vaellusreittejä sekä erillinen lastenmaa pienille hiihtäjille. Malbun onkin paikallisten keskuudessa perhekohteen vahvassa maineessa. Hotellit sijaitsevat aivan rinteiden tuntumassa ja moderni hissijärjestelmä on keskuksen kokoon nähden riittävä.

Malbunissa laskemaan pääsee kahden vuoren, Sareiserjochin (2 000 m) ja Hocheggin (1 884 m), rinteille. Näistä Hochenegg tarjoaa enemmän helppoja sinisiä, kun taas Sareiserjochin tarjonta on astetta haastavampaa punaista ja mustaa. Lautailijoille omia alueita ei ole, mutta he ovat rinteisiin yhtä tervetulleita kuin sukset jalassa laskettelevatkin.

Merkittyjen rinteiden tapaan myös offarit ovat kahdella vuorella erilaisia. Sareiserjochin noin 2 000 metrissä sijaitseva maasto on etupäässä avointa, kun taas Hocheggin puolella pääsee pujottelemaan myös kuusikossa.

Malbun – Liechtensteinin pienin

Kääntöpuolena hiihtokeskus on isänmaansa tavoin todella pieni ja kyynisesti voisikin todeta, että koko maan kaikki merkityt rinteet ehtii halutessaan laskemaan kertaalleen puolessa päivässä. Liechtensteinin valtion väkiluku (n. 37 000) on pienempi kuin Innsbruckin kaltaisten suurten hiihtokylien, joten myös keskuksen pienuus on ymmärrettävää. Malbunista ei siis ole aivan isoimpien alppikohteiden veroiseksi hiihtoparatiisiksi, mutta asiat jotka alueelta löytyvät, on poikkeuksetta toteutettu laadukkaasti.

Mikäli pikkuvaltion pieni hiihtokeskus kiinnostaa, on lähin ja helpoiten saavutettava lentokenttä Sveitsin Zürich. Se, kannattaako Suomesta lähteä nimenomaan Malbuniin laskettelemaan on kyseenalaista, mutta jos Sveitsin tai Itävallan Alpeilla liikkuessa on käytössä oma auto ja enemmän aikaa, voi intohimoinen laskija poimia Malbunista ”olen laskenut Liechstensteinissa”-sulan hattuunsa.

Plussat

  • Soveltuu hyvin perhekohteeksi
  • Kahdella vuorella on tarjolla erilaista laskettavaa
  • Majoitus sisältyy rinteiden läheisyydessä

Miinukset

  • Ei pysty haastamaan suurimpia alppikeskuksia
  • Rinteet laskettu nopeasti läpi
  • Pieni

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään