Hyppää sisältöön

Sierra Nevada – Laskijan siestapaikka

Espanja ei ole kaikkein tyypillisimpiä tai tunnetuimpia laskettelupaikkoja, mutta ranta- ja kaupunkilomien ohella myös rinnelomailuun on mahdollista löytää maasta laadukkaita kohteita. Kenties tunnetuin ja arvostetuin Espanjan hiihtoalueista on eteläisessä Andalusiassa ja Sierra Nevadan vuoristossa sijaitseva samanniminen hiihtokeskus.

Euroopan eteläisin hiihtokeskus nauttii auringonpaisteesta yli 300 päivänä vuodessa, mutta lumen puutteesta ei marras-toukokuussa tarvitse kuitenkaan huolehtia. Hiihtoalue rinteineen nimittäin sijaitsee yli 2000 metrin korkeudessa ja lunta saadaan keskuksessa vuosittain runsaasti. Etenkin hiihtokauden loppupuolella kannattaa kuitenkin varata mukaansa kevyempää laskuvaatetta ja tarpeeksi vahvat aurinkovoiteet.

Espanjalaisten oma lomakohde

Sierra Nevadan hiihtokeskus jakautuu kahteen osaan, jotka muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Pradollanon hiihtokylän tuntumassa lasketellaan samannimisellä alueella ja hieman kauempaa, keskeiseltä paikalta löytyy Borreguiles laadukkaine rinneravintoloineen. Borreguilesin maasto suosii etenkin aloittelijoita ja keskitasoisia laskijoita, mutta alueelta on myös hissiyhteys Veleta-vuoren huipulle ja eräälle Espanjan vaikeimmista rinteistä, jota pitkin pääsee laskemaan suoraan takaisin Borreguilesiin. Lisää haastavaa laskettavaa löytyy Monachil-tuolihissin läheisyydestä.

Pradollanon tai Borreguilesin alueet eivät muutoin poikkea toisistaan merkittävästi ja yhdistäviä tekijöitä ovat mm. rinteiden vaatimaton pituus, sopivuus aloittelijoille ja moderni hissijärjestelmä. Arkisin rinteet ovat ruuhkattomia kansainvälisen turismin vähäisyydestä johtuen, mutta ruuhkautuvat viikonloppuina ja espanjalaisten omina lomakausina, kuten jouluna ja pääsiäisenä helposti. Sierra Nevada on suuri keskus, muttei tehokkaasta hissijärjestelmästään huolimatta kestä hiihtoalueen koon puolesta vertailua vaikkapa Alppien suurimpien rinnalla, mikä puolestaan vain edistää ruuhkaherkkyyttä.

Kaunis ja vaarallinen

Sierra Nevada on Espanjan hiihtokeskuksista edelläkävijä etenkin lautailijoiden kohteena. Lukuisat tuoli- ja gondolihissit tekevät alueella liikkumisesta helppoa ja Tubo de Borreguiles –osuus on rakennettu nimenomaan lautailijoita silmälläpitäen. Kattavat vuokrauspalvelut ja halfpipe sinetöivät hiihtokeskuksen maineen Espanjan parhaana new school –laskijoiden harrastuspaikkana.

Offarilaskijat eivät ole hiihtokeskuksen tarjonnan suhteen yhtä onnekkaita. Paahtavasta auringosta ja vyöryjen estämistä ennakoivien toimenpiteiden täydellisestä puuttumisesta johtuen koko rinteiden ulkopuolista maastoa on pidettävä poikkeuksetta äärimmäisen alttiina lumivyöryille. Tämän vuoksi offarilaskemista ei voi todellakaan suositella edes parhailla mahdollisilla olosuhteilla.

Puurajan yläpuolella sijaitsevan, usein tuulisen laskualueen rinteet joudutaan ajoittain säätilan vuoksi sulkemaan ja niiden ulkopuolella tilanne on vielä haastavampi. Hyvällä säällä Sierra Nevada on kuitenkin maisemiltaan huikea ja Alpeista omalla ilmeellään selkeästi poikkeava kohde. Välimeren rantaviiva on lähellä ja Veleta-vuoren huipulta (3398 m) voi selkeällä säällä nähdä meren ylitse jopa kaukaisen Afrikan pohjoisrannikon.

Andalusian yöt

Espanjalaiseen hiihtokulttuuriin kuuluvat näkyvästi pitkät lounaat, siestat ja myöhään yöhön kestävät juhlat. Laskupäivän jälkeinen yöelämä aloitetaan niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassakin tyypillisesti jo todella aikaisin, mutta espanjalaiset viettävät pitkän ja rauhallisen laskupäivänsä loppuun saakka hitaasti nautiskellen. Varsinainen yöelämä Sierra Nevadassa aktivoituu vasta aikaisintaan yhdeksältä illalla ja siihen rujonkauniista 1960-luvun tyylisestä Pradollanon hiihtokylästä löytyykin kunnolliset puitteet. Baarit, ravintolat ja yökerhot ovat monipuolisia ja niitä on alueella runsaasti.

Paikalliset osaavat englantia melko heikosti mikä saattaa paikoitellen hankaloittaa asioimista. Peruspalvelut järjestyvät kuitenkin vaivattomasti ja hotelleista löytyy rauhallisempaakin after skitä kylpylöiden, hyvän ruuan ja hierontapalveluiden merkeissä. Myös busseja kulkee säännöllisesti niin läheiseen Granadan kaupunkiin kuin Pradollanon kylän ympärikin, joten Andalusian yössä liikkuminen on turistinakin helppoa.

Hiihtokeskuksen läheisyydestä löytyy muutamia kansainvälisiä lentoasemia, joten hiihtomatkan suunnittelussa on lentoreittien valinnan suhteen joustoa. Kaikkein helpointa on järjestää lento Granadaan, josta on hiihtobussilla säännöllinen yhteys Sierra Nevadaan alle tunnin ajomatkalla. Toinen hyvä vaihtoehto on lentää Malagaan ja jatkaa sieltä matkantekoa vuokra-autolla hiihtokeskukseen.

Plussat

  • Aurinkoinen ja monipuolinen kohde rinnelaskuun
  • Erinomainen lautailijoille ja parkkilaskijoille
  • Vauhdikas after ski

Miinukset

  • Tuulinen sää sotkee usein hissien toiminnan
  • Ruuhkautuu paikallisten lomakausina
  • Lumi on usein epävakaata rinteiden ulkopuolella

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Rukajärvi ja Tonteri suoraan big airin finaaliin

Täällä laskettelet edullisimmin – 26 kohteen vertaileva lista

Euroopan kiinnostavimmat hiihtokeskukset 2014 – 2015

Esittelyssä viisi kohdetta, joissa voit yhdistää ranta- ja lumiloman

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja