Cerro Catedral - hiihtokeskus
 • Cerro_Catedral_hiihtokylä
  Cerro_catedral_offari
  Cerro_catedral_hiihtoalue
  Cerro_Catedral_Hiihtoalue
  Cerro_Catedral_gondolihissi

Cerro Catedral – Andien lumikatedraali

Argentiinan ja Etelä-Amerikan suurin hiihtokeskus Cerro Catedral vetää puoleensa laskijoita ympäri maailmaa keskellä Euroopan ja Pohjois-Amerikan kuuminta kesää. Useat kesä – lokakuussa avoinna olevat hiihtokeskukset ovat vain pienen piirin tuntemia puuterikätköjä, mutta maineikas Catedral suurine turistimäärineen saattaa hyvinkin olla koko eteläisen pallonpuoliskon tunnetuin ja merkittävin hiihtoalue.

Catedral, Gran Catedral, Cerro Catedral tai Catedral Alta Patagonia tunnetaan laajan laskumaastonsa lisäksi myös huikeista maisemistaan ja näköaloistaan. Andien vuoristossa Nahuel Huapín kansallispuistossa sijaitseva vuori saa nimensä goottikirkkoa muistuttavasta siluetistaan ja ylhäältä näkymät suuren Nahuel Huapí –järven ylitse ovat vieläkin pysäyttävämmät.

Catedral on sekä Etelä-Amerikan suurin että vanhin hissialue ja ensimmäiset tuolihissit tilattiin sinne Italiasta jo vuonna 1939. Nämä tosin katosivat Toisen maailmansodan kaaoksessa pysyvästi Atlantille ja uutta toimitusta Euroopasta jouduttiin odottelemaan lähes vuosikymmenen verran.

Jonotusta Andien auringossa

Nykyään Cerro Catedralin hissijärjestelmä on Etelä-Amerikan kehittynein, mutta käytössä on yhä useita vanhoja hissejä. Tämä yhdistettynä hiihtokeskuksen suureen kansainväliseen suosioon tekee Catedralista etenkin heinäkuun sesonkiaikaan poikkeuksetta todella ruuhkaisan laskukohteen. Ruuhkilta ei rinteissä oikeastaan koskaan voi kokonaan välttyä, mutta todennäköisimmin jonot ovat siedettävimpiä elokuun puolestavälistä eteenpäin.

Kun hissien jonoista selviydytään rinteille, paranee kokemus välittömästi. Rinteissä voi yhä olla runsaasti väkeä, mutta koska myös maastoa on tarjolla suuria määriä, hälvenee tungos hissien yläpäässä selvästi. Lasten ja aloittelijoiden helpot rinteet löytyvät vuoren juurelta ja myös lastenhoitoa henkilökunnan valvonnassa on tarjolla näiden yhteydessä.

Cerro Catedralin rinteissä riittävästi haastetta

Yleisesti maasto niin rinteillä kuin offareillakin suosii hieman kokeneempia laskijoita ja niitä jotka uskaltautuvat vauhdikkaampiin rinteisiin, mutta aloittelijoillekin löytyy hyviä paikkoja, joita laskee vähäisemmillä taidoilla. Rinnekartalla sinisellä ja punaisella väritetty maasto hallitsee vuoren yläosia ja onpa puurajan yläpuolelle ripoteltu myös muutamia lyhyitä mustia osuuksia, kuten Topa-Topa ja Banditos.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Cerro Catedralin parkki vuoren ylärinteillä on melko hyvälaatuinen ja jakautuu kahteen maastoltaan erilaiseen osaan. Ensimmäinen on lapsille ja aloittelijoille soveltuva ja helpohko harjoittelupaikka ja toinen puolestaan keskitasoisille ja kehittyneemmille lautailijoille ja new school –laskijoille suunnattu alue.

Hiihtokatedraalin jyrkät seinät

Cerro Catedralin laajasta laskumaastosta peräti puolet koostuu offareista, jotka jyrkillä ja graniittikivisillä vuorilla houkuttelevat etenkin taitavia laskijoita ja huimapäitä. Luonnon muovaamasta maastosta löytyy mm. puuterikulhoja, jyrkänteitä ja hiihtoa sekä puurajan ylä- että alapuolella. Hieman ikävästi lumi on kenties Catedralin heikoin puoli ja auringon lämmöstä johtuen alemmilla rinteillä useasti märkää ja raskasta, mikä tekee offarilaskemisesta muualla kuin yläosissa odotettua heikompaa.

Ylärinteillä ja Nahuel Huapín kansallispuiston huikeissa maisemissa offarilaskeminen on kuitenkin lumen salliessa upeaa koettavaa ja monelle juuri se tärkein syy matkustaa Argentiinaan laskemaan. Eniten puuteripäivästään saa irti paikallisen espanjaa tai englantia puhuvan oppaan avustuksella.

Black Jackia ja suklaapuoteja

Etelä-Amerikan kehittynein hiihtokeskusinfrastruktuuri pitää sisällään erään mantereen harvoista rinteiden yhteydessä sijaitsevista hiihtokylistä. Hyvät palvelut ovat täten myös laskupäivän aikana aivan lähettyvillä ja Villa Cerro Catedral -kylän hotellissa tai hostellissa majoittuva voi lasketella halutessaan vaikka suoraan huoneeseensa. Hiihtokeskuksen tapaan myös kylän majoitus on usein ruuhkautunut ja sen tarjoamat 5 000 vuodepaikkaa täyteen varattuja minkä vuoksi monet laskijat majoittuvat läheisessä San Carlos de Barilochessa, josta vuodepaikkoja löytyy noin 20 000 lisää.

Barilochessa majoitusvaihtoehtoja löytyy pienistä hostelleista aina viiden tähden luksushotelleihin ja hintataso on kautta linjan molemmissa kylissä Argentiinan tapaan matala. Yöelämä on yleisesti rentoa vaihtoehtojen runsaudesta huolimatta ja turisteille hiihtäminen se tärkein asia omassa lomassaan. Kaupungin yöelämää hallitsevat katukuvassa yleiset ja todella suositut kasinot. Päiväsaikaan kannattaa ehdottomasti tutustua Barilochen omiin pieniin ja hieman suurempiin suklaapuoteihin, joista kaupunki hiihtokeskuksen ohella maailmalla tunnetaan.

Barilochen ja Cerro Catedralin välistä kahdenkymmenen kilometrin matkaa liikennöi latinotyyliin säännöllisen epäsäännöllisesti linja-auto, joka tosin on aina tupaten täynnä kanssamatkustajia ja omaa tilaa arvostava kulkeekin matkan joko vuokra-autolla tai taksilla. Barilochen kaupungissa on myös oma lentokenttä, jonne järjestetään Buenos Airesin kansainväliseltä lentoasemalta säännöllisesti lentoja. Argentiinaan ja Barilocheen matkustavan kannattaakin pitää tämä yhteys mielessään.

Artikkelin kuva: Julián Lausi

Plussat

 • Huikeat näköalat ja offarit kansallispuiston maisemissa
 • Etelä-Amerikan harvoja hiihtokyliä rinteiden yhteydessä
 • Edullinen

Miinukset

 • Jonotukselta ei voi välttyä
 • Lumi sohjoutuu usein alemmilla rinteillä
 • Osa hisseistä hitaita ja vanhoja