AfriSki - hiihtokeskus

AfriSki – Lesothon eksoottinen laskettelukeskus

Länsimaisen laskijan ajatellessa Afrikkaa, mieleen tulevat tyypillisesti aavikot, savannit, viidakot ja kaikkialla korkeat lämpötilat. Suurelta mantereelta löytyy kuitenkin muutamia niin korkealla sijaitsevia ylänköjä ja huippuja, että lunta on talvikaudella riittävästi jopa hiihtokeskusten toiminnalle. Eräs näistä Afrikan laskupaikoista on Lesotho ja sen eurooppalaishenkinen laskettelukeskus AfriSki.

AfriSki sijaitsee Lesothon sisämaavaltiossa, joka puolestaan on kokonaan Etelä-Afrikan ympäröimä. Eteläisellä pallonpuoliskolla talvikausi on kesä- ja elokuun välillä ja parhaimmillaan laskut ovatkin heinäkuun lopulla. Tällöin lunta on runsaasti ja ruuhkia tuskin ollenkaan paikallisten lomakausien vähitellen päättyessä.

Kuningaskunta vuoristossa

Vuoristoinen Lesotho sijaitsee kokonaan yli 1 400 metrin korkeudessa ja onkin pelkästään matalinta pistettä merenpinnasta tarkasteltuna maapallon korkeimmalla sijaitseva valtio. Lesotho on myös Afrikan viimeisiä kuningaskuntia.

AfriSkin hiihtokeskus sijaitsee maan pohjoisosassa, Butha-Buthen alueella ja lähellä Etelä-Afrikan rajaa. Komea, parhaimmillaan lähes 3 500 metriin kurkottava Maluti-vuoristo jatkuu Etelä-Afrikassa Drakensberginä tai Lohikäärmevuorina ja tarjoaa mantereella poikkeuksellisen hyvät lähtökohdat hiihtokeskustoiminnalle.

Aurinkoa, after skitä ja Afrikan tähtiä

Lähes kolmen kilometrin korkeudessa sijaitseva AfriSkin laskettelukeskus pysyykin tykkien avulla lumisena kesäkuusta elokuuhun, eli koko eteläisen pallonpuoliskon talvikauden läpi. Aurinko kuitenkin porottaa kirkkaana ja aurinkovoide on hiihtokeskuksessa vierailevalle pakollinen selviytymisväline. Syrjäisellä alueella ei ole ruokakauppaa elintarvikkeiden hankintaan, mutta pienestä The Cooler Box -kioskikahvilasta saa onneksi aurinkorasvaa, tulitikkuja ja hammasharjoja.

AfriSkissä hissien ala-asemalla toimii kioskin lisäksi kaksi rinneravintolaa – Gondola Café ja Sky Restaurant. Aamupalaakin tarjoava Sky Restaurant on väitetysti koko Afrikan korkeimmalla (3 010 m) sijaitseva ravintola ja Gondola Café muuttuu illan saapuessa vauhdikkaaksi after ski –pubiksi discopalloineen ja pelipöytineen. Paikallinen haaste afterissa on kiinnittää itsensä katosta riippuvaan lumilautaan ja kiskoa ylösalaisin niin monta juomaa kuin kykenee.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Gondola Cafén menon ja meiningin ohella iltansa voi hiihtokeskuksessa viettää rennominkin. Korkealla vuoristossa ja kaukana suurkaupungeista sijaitsevan Lesothon yöt ovat nimittäin usein selkeitä ja täynnä tähdenlentoja. Afrikan tähtikirkkaasta taivaasta nauttiminen on romanttinen vaihtoehto pubin melskeelle.

Helpot laskettelurinteet

Varsinainen rinnetarjonta jää valitettavasti öisiä vaihtoehtoja vaatimattomammaksi. Afrikassa on lasketeltu todistetusti jo 1930-luvulta saakka, mutta koko mantereen hiihtokeskukset voi edelleen laskea yhden käden sormilla. Näistä hiihtokeskuksista kahden merkityn rinteen AfriSki kuuluu kärkikaksikkoon.

Tarjolla on lapsille ja aloittelijoille lyhyt ja loiva harjoittelurinne, joka sopii hyvin ensimmäisiin laskuihin. Lastenrinteessä on omat helpot hiihtohissit ja hiihtokoulupalveluitakin on tarjolla sekä lapsille että aikuisille. Laskupäivän aikana kannattaa testata välipalana The Cooler Boxin curry-makkaraa.

Aivan lastenrinteen vierestä löytyy hiihtokeskuksen päärinne – 1 000 metriä pitkä ja 300 metrin laskettavan korkeuseron sisältävä lasku, jota palvelee yksi ankkurihissi. Rinne on helppo laskea ja sen alaosissa on hyppyreitä ja reilejä mikäli temppujen treenaaminen houkuttaa. Off-piste –laskettelulle ei avoimessa ja lumetettujen rinteiden ulkopuolella usein vähälumisessa maastossa valitettavasti ole hyviä edellytyksiä.

Monipuolisia majoitusvaihtoehtoja

Hiihtokeskuksessa majoitusta on tarjolla mökeissä sekä hieman isommissa lodgeissa, joissa majoittuu kerralla useampikin seurue. Budjettimatkaaja voi yöpyä edullisesti myös useamman seurueen jakamissa majataloissa, joissa on yhteiset keittiö- ja wc-tilat.

AfriSkin majapaikkojen nimissä liikkuu hauskasti maailmanlaajuisesti tunnettuja hiihtopaikkoja. Mökkejä on nimetty mm. Meribelin, Chamonix’n, Innsbruckin ja Aspenin mukaan, kun taas isommat lodget saavat nimensä esimerkiksi Vailista ja Tirolista.

Neliveto alle ja kohti suurta seikkailua

AfriSkin sijainti Lesothon pohjoisosassa tarkoittaa lyhyttä ajomatkaa Etelä-Afrikan kansainvälisiltä lentoasemilta. Paras lentokenttä tulevan ajomatkan kannalta on Johannesburg, mutta myös Kuningas Shakan kansainvälinen lentoasema (ent. Durban) on toimiva vaihtoehto. Koneen laskeuduttua ajomatkaa jää lentokentästä riippuen jäljelle neljästäsadasta kuuteensataan kilometriä ja kuudesta seitsemään tuntia.

Autoa vuokratessa kannattaa ehdottomasti hankkia alleen talviolosuhteissa pärjäävä neliveto, sillä tiet ovat matkan varrella toisinaan jyrkkiä, kuoppaisia ja jäisiä. Etenkin Lesothon puolella karjankasvatus on yleistä ja eläimiä voi ilmestyä eteen aivan yllättäen.

Myös poliisien tiesulut ja tarkistuspisteet ovat matkan varrella yleisiä ja korruptio valitettavan korkealla. Helpoiten turhia sakkoja välttää varmistamalla että kaikkien matkustajien turvavyöt ovat kiinni ja mukana aina kaksi varoituskolmiota. Alkoholin vienti Etelä-Afrikasta Lesothoon on sekin ankarasti kiellettyä, joten tässä suhteessa omia eväitä ei kannata pakata lähtiessä mukaan.

Mikäli virkavalta kuitenkin keksii huomautettavaa, kannattaa pysyä nöyränä ja maksaa ei-kohtuuttomat sakot mukisematta. Poliisilla on Etelä-Afrikassa oikeus määrätä välittömästi maksettavia käteissakkoja kuittia vastaan.

Ainutlaatuinen AfriSki

AfriSki on kansainvälisillä mittareilla tarkasteltuna todella pieni ja vaikeasti saavutettava, kahden rinteen kokoinen hiihtokeskus. Eurooppalaiselle laskijalle sillä on kuitenkin tarjota ainutlaatuista Afrikan kauneutta, menevää after skitä, sekä seikkailun tuntua, joka on nykyään kadonnut monesta länsimaisesta keskuksesta.

Mainitsemisen arvoinen on tietenkin myös kehuskeluoikeus siitä, että on laskenut Afrikan lunta. Mikäli Afrikka on viimeinen laskematta jäänyt maankolkka, on AfriSki loistava paikka viimeistellä henkilökohtainen laskettelumaailman valloitus.

Artikkelin pääkuva: afriski.net

Plussat

  • Afrikan eksotiikka
  • After skissä sekä vilskettä että rauhaa
  • Rinteet sopivat hyvin aloittelijoille

Miinukset

  • Vain kaksi laskettelurinnettä
  • Ei hotellimajoitusta
  • Jyrkkä laskettava ja hyvät offarit puuttuvat