Hyppää sisältöön

Aspen – Neljän vuoren massiivinen kokonaisuus

Amerikan mantereen hiihtokeskuksista kenties nimekkäin maailmalla on Coloradon Aspen. Kyseessä on yksi Yhdysvaltojen kalleimmista alueista, jossa vakituisesti asuvat nykyään vain äveriäät rock-tähdet ja suuryritysten toimitusjohtajat. Aspen on kuitenkin pysynyt yhä turistiystävällisenä hiihtokohteena ja sen neljästä hiihtokeskuksesta löytyy runsaasti vaihtelua maltillisemmassa hintaluokassa ja keskilännen maisemissa.

Aspenin neljä vuorta ja hiihtokeskusta ovat ilahduttavan erilaisia. Yhdistäviä tekijöitä ovat hissilippu, bussiyhteydet ja ystävällinen asiakaspalvelu – siinä kaikki. Näiden lisäksi painotukset poikkeavat selkeästi toisistaan ja hissiyhteyksien puuttuminen hiihtokeskusten välillä on varmistanut, etteivät ne ala liiaksi muistuttamaan toisiaan.

Aspen Mountain – Sporttista menoa hiihtokylän yllä

Aspenin hiihtokylän yläpuolella kohoaa sporttinen Aspen Mountain, joka tunnetaan haastavista rinteistään ja etenkin kumpareisista mustista osuuksistaan. Koko neljän vuoren alueella puuraja on todella korkealla, helposti yli 3 000 metrissä ja metsälaskua on tarjolla myös Aspen Mountainilla.

Lautailijat otetaan nykyään kaikissa keskuksissa ilomielin vastaan, mutta Ajax Mountainilla tai sittemmin Aspen Mountainilla portit aukesivat lautailijoille vasta vuonna 2000. Nykyään kaikki laskijat ovat välineestä riippumatta tervetulleita tännekin, mutta Buttermilkin tai Snowmassin kaltaista lautailijoiden mekkaa hiihtokeskuksesta ei ole rakennettu.

Loistava Ajax Tavern

Erillisen suosittelun ansaitsee aivan hiihtokeskuksen tuntumassa vuoren juurella sijaitseva Ajax Tavern, joka tarjoilee Coloradon paikallisista raaka-aineista valmistettua ruokaa ja jatkaa tasokkaana after ski -paikkana vielä rinteiden sulkeuduttua. Afteria löytyy toki kylästä runsaasti enemmänkin, mutta mikäli yöelämän aloitteleminen rinteiden tuntumassa houkuttaa, ei Ajax Tavernia parempaa vaihtoehtoa ole oikeastaan tarjolla.

Aspen Highlands – Puuterilunta ja takamaastoja Coloradon malliin

Viiden kilometrin päässä hiihtokylästä löytyvä Aspen Highlands on neljästä hiihtokeskuksesta vahvimmin kohdentanut tarjontansa offarilaskijoihin ja puuterilumen metsästäjiin. Vuoren takamaastoja pidetään yleisesti eräinä Pohjois-Amerikan haastavimmista ja Highland Bowl tarjoaa taitaville offarilaskijoille 48 asteen jyrkkyydellään sekä hauskaa että vauhdikasta menoa Coloradon puuterilumen keskellä.

Keskitasoiset laskijat taas nauttivat Highland Peakin yläasemalta avautuvasta huikeasta näkymästä ja pitkistä kruisailuista keskuksen rennoilla ja hyvin hoidetuilla rinteillä. Aloittelijatkin löytävät omat rauhalliset soppensa vuoren juurelta, mutta Buttermilk ja Snowmass tarjoavat opetteluun ja rauhalliseen laskemiseen selvästi paremmat puitteet.

Buttermilk – Vain perheille ja pienille lapsille?

Aloittelijoiden ja perheiden Aspen-kohde, Buttermilk, erottuu nelikosta lempeillä ja leveillä rinteillään sekä laajoilla, pelkästään aloittelijoille suunnatuilla laskualueillaan. Hiihtokeskus sijaitsee viiden kilometrin päässä Aspenin hiihtokylästä ja on yleisesti menoltaan alueen ruuhkattomin ja rauhallisin. Buttermilk tarjoaa runsaasti helppoja kumpareikkoja ja soveltuukin erityisen hyvin kumparelaskun harjoitteluun. Myös lautailijat löytävät hiihtokeskuksesta kiinnostavaa tekemistä kolme kilometriä pitkästä snow parkista ja täysin avoimesta laskumaastosta.

Buttermilkin salaisuus

Lopuksi vielä pikkuinen lumisalaisuus hiihtokeskuksesta: aloittelijoiden kohteena Buttermilk on Aspenissa todellakin vailla vertaistaan ja kokeneemmat laskijat suuntaavat useimmiten johonkin kolmesta naapurikeskuksesta. Puuteripaikkana Buttermilk ei kuitenkaan ole oikeasti lainkaan hassumpi ja lastenkohteen maine takaa sen, että useimmat puuterivarkaat hakeutuvat alueen muihin hiihtokeskuksiin. Nokkela offarilaskija voi siis löytää tästä aloittelijoiden kohteesta runsaasti koskematonta lunta ja vain pienen piirin tuntemaa haastavaa laskumaastoa.

Snowmass – Nelikon suurin ja monipuolisin

Muihin keskuksiin verrattuna Snowmass sijaitsee kauimpana Aspenin hiihtokylästä, mutta matkaa sinne kertyy bussilla silti vain noin 30 minuutin verran. Snowmassista löytyy eniten erilaisia rinteitä ja maastoa kaikille taitotasoille. Lisäksi Yhdysvaltojen suurimman laskettavan korkeuseron kunnia siirtyi vuonna 1997 uuden ankkurihissin avaamisen yhteydessä Snowmassille Montanassa sijaitsevalta Big Skylta. Nykyään hiihtokeskuksen suurin hisseillä saavutettava korkeus on Snowmassin Cirque-alueen huikea 3 813 metriä.

Cirque tarjoaa mukavasti laskettavaa kaikille, mutta etenkin keskitasoisia laskijoita hemmotellaan aina alas kylään ja hisseille saakka jatkuvilla pitkillä rinteillä. Koska korkeimpaan pisteeseen noustaan poikkeuksellisesti ankkurihisseillä tuolien sijaan, ei laskeminen korkealla ole yhtä haavoittuvaista koville tuulille kuin muissa hiihtokeskuksissa.

Yleisesti Snowmassin vaikeustaso vaihtelee huomattavasti enemmän kuin muissa Aspenin hiihtokeskuksissa etenkin aloittelijoita miellyttävään suuntaan. Eniten laskettavaa on keskitasoisille, mutta yksikään laskija ei keskuksessa jää tuskailemaan itselleen sopivan laskumaaston puuttumista. Hiihtokeskukselle tyypillisimpiä ovat pitkät ja hyvin hoidetut rinteet. Takamaastoissa laskemisen meininkiä on puolestaan mahdollista kokea hoitamattomilla rinteillä Cirquelta avautuvassa, osittain hoitamattomassa laskumaastossa. Myös vuoren toisella puolella sijaitseva Hanging Valley –alue on offareita kaipaavalle laskijalle ehdottomasti kokemisen arvoinen.

Lumilaudalla takamaastoon

Snowmassin hoitamattomat rinteet ja laskumaastot ovat etenkin lautailijoiden suuressa suosiossa. Luonnon muovaama maasto on huimapäille todellinen leikkikenttä josta löytyy hyppyreitä, korkeita pudotuksia ja useita muita kiehtovia ominaisuuksia. Jyrkkää ja tuplamustaa laskettavaa huimapäille on etenkin yli 3 800 metrin korkeudessa sijaitsevalla Cirquella mm. Garret’s Gulchin, Bearclaw’n ja Headwallin muodossa. Lautailijoille ja new school –laskijoille Snowmassista löytyy myös kolme erilaista, mutta laadukasta snow parkia.

Snowmassin oma hiihtokylä toimii ski in / ski out –periaatteella, eli hotellin ovelta pääsee usein suoraan rinteisiin ja rinteiltä näppärästi omaan huoneeseen, mikä on aina plussaa. After ski -paikaksi on kuitenkin pakko suositella Snowmassin sijaan läheistä ja huomattavasti tunnetumpaa Aspenin kylää jonne muillakin vuorilla laskeneet kokoontuvat päivän päätteeksi.

Viihdettä laidasta laitaan

Valinnanvaraa hiihtokylästä ei puutu, vaan tarjolla on kaikkea mahdollista biljardista jazz-kerhoihin, discoihin ja villin lännen saluunoihin. Kaikkein vanhin ja vahvimmin paikallisten suosima paikka on Red Onion, joka tarjoilee etupäässä amerikkalaista ja meksikolaista ruokaa ja jatkaa aukioloaan pitkälle yöhön baarina.

Hillittyä meininkiä jazz-musiikin sävyttämänä löytyy Syzygystä ja vauhdikkaampaa live-musiikkia voi viikonloppuisin siirtyä kuuntelemaan Ute City Bar & Grilliin. Tequilan ystävillekin löytyy kylästä oma kulttipaikkansa Jimmy’s American Restaurantin muodossa – tuoreimmassa menussa eri tequila-merkkejä näyttäisi olevan tällä hetkellä peräti 54.

Lähimmältä kansainväliseltä lentoasemalta, Denveristä, on hyvissä olosuhteissa lähes neljän tunnin ajomatka Aspeniin, mikä täytyy matkaa suunnitellessa ottaa huomioon. Hiihtokylällä on myös oma pieni lentokenttänsä, johon lentoyhteyden jatkaminen Denveristä ei toisaalta ole odotteluineen muutaman tunnin bussimatkaa vaivattomampaa.

Plussat

  • Paljon laskettavaa kaikille taitotasoille
  • Yhdysvaltojen suurin laskettava korkeusero
  • Kaikki kohteet soveltuvat hyvin myös lautailijoille

Miinukset

  • Offarilaskemista rajattu ankarasti jenkkikeskuksille tyypilliseen tapaan
  • Hissilippu kattava mutta kallis
  • Lähimmältä kansainväliseltä lentoasemalta usean tunnin ajomatka perille

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Suur-Hamarille X Games -kultaa

Täällä laskettelet edullisimmin – 26 kohteen vertaileva lista

Kymmenen laskukohdetta Pohjois-Amerikassa

Suomen lumilautailijat valmiina MM-kisoihin

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja