Hyppää sisältöön

Keystone – Coloradon pisimmät laskupäivät

Coloradon Kalliovuorten tunnetuin hiihtokeskus on kiistatta valtava Vail. Pidemmälle lomalle keskukseen suuntaava laskettelija voi hyödyntää samalla lipulla myös alueen muita hiihtokeskuksia. Yksi näistä on useimmiten perhekohteen maineessa pidetty Keystone, jolla tosin on paljon tarjottavaa muillekin kuin lapsille.

Keystone sijaitsee alle tunnin ajomatkan päässä äiti-Vailista, Breckenridgen ja Arapahoe Basinin hiihtokeskusten välissä. Keskus on Vailin tavoin rakennettu paikalle tyhjästä, eikä siis kehittynyt kylän ympärille itsekseen vuosien kuluessa, minkä vuoksi kaikki toimii laskijan kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Tunnelma on Keystonessa kuitenkin rennompi ja pienkylämäisempi kuin luksuskohteen maineessa olevassa valtavassa naapurissa.

”It’s all here”

Keystonessa lasketellaan kolmen vuoren – Dercumin, North Peakin ja The Outbackin alueella. Tarjontaan kuuluu kaksikymmentä hiihtohissiä ja yli 130 laskettelurinnettä. Valtasosa tästä merkitystä laskumaastosta on keskittynyt kylän yläpuolella sijaitsevalle Dercumille, jossa rinteet ovat pääsääntöisesti helpompia kuin muilla vuorilla.

North Peak puolestaan tarjoaa harrastajatasoisia pitkiä ja kauniita nautiskelurinteitä sekä laadukkaan The Outpost-rinneravintolan. Keskuksen korkeimman vuoren, The Outbackin, rinteet ovat astetta vaikeampia ja vauhdikkaampia kuin muualla hiihtokeskuksessa.

Keystonen muista Vailin keskuksista kuten Beaver Creekistä, Breckenridgestä ja Arapahoe Basinista selkeimmin erottavia asioita ovat pitkät laskupäivät varmistava suuri valikoima valaistuja rinteitä ja Yhdysvaltojen parhaisiin lukeutuva A51-parkki. Hiihtokeskus on perhekohteen maineessa ja lapset viihtyvätkin helpoilla rinteillä, hyvässä hiihtokoulussa, Adventure Pointin puuhamaassa ja rauhallisessa kylässä.

Lasten hiihtokeskus

Keystone on lähtenyt kasvamaan lasten hiihtokeskuksena ja etenkin Dercumin mattohissit ja lempeät rinteet viihdyttävät perheen pienimpiä pidemmänkin tovin. Vuoren huipulta löytyy laskettelun ohella muitakin talviharrastuksia mahdollistava Adventure Point, jossa perheen pienimmät pääsevät laskemaan mäkeä snowtube-renkailla tai tutkimaan suurta lumilinnoitusta.

Pienten lasten ensilaskuille löytyy rauhalliset alueet aivan Dercum-vuoren juurelta sekä Adventure Pointin vierestä. Alle 12-vuotiaat juniorit laskettelevat keskuksessa ilmaiseksi yli kahden päivän mittaisilla laskureissuilla.

Keystone on tunnettu jo pitkään koko perheen lomakohteena ja maine on etenkin edellä mainittujen asioiden valossa perusteltua. Laskumaastoa on kuitenkin viimeisten kymmenen vuoden aikana kehitetty vauhdikkaasti myös varttuneempia laskijoita paremmin palvelevaan suuntaan.

Haastavampia rinteitä kauempana kylästä

Vaikeustaso kasvaakin vähitellen Dercumilta North Peakille siirryttäessä. Vuoren rinteet ovat tyypillisesti pidempiä ja haastavampia kuin Dercumilla, mutta taitavat aloittelijatkin voivat nauttia lähes koko laskumaastosta huoletta. Northpeakilla on myös muutamia loistavia kumparelaskuja. Vieläkin kauempaa The Outback-vuorelta taas löytyy muutamia metsäisiä sinisiä laskuja. Aloittelijoiden kannattaa kuitenkin pitäytyä kahdella hiihtokylää lähemmällä vuorella.

Harrastajatasoiset laskijat saavat merkityistä rinteistä parhaiten taitotasoaan vastaavan temmellyskentän. Lähes puolet kaikista rinteistä on merkitty mustalla värillä, mutta extreme-tason rinteitä on silti turha Keystonen kartasta hakea. Kartta on piirretty jenkkityyliin ilman punaista väriä ja jopa mantereella yleiset kahden timantit mustat laskut puuttuvat oikeastaan kokonaan.

Lisää laskettavaa puuterikulhoissa

Vauhtia ja adrenaliiniryöppyjä kaipaavien laskijoiden onneksi Keystonen lumikissat kuljettavat viiden dollarin kertamaksulla keskuksen viidelle puuterikulholle: Indepence-, Bergman-, Erickson-, North- ja South Bowlille. Jos haastavat rinteet kartasta puuttuvatkin, löytyy takamaastoista runsaasti vauhtia ja hurjia jyrkänteitä. Myös hisseillä saavutettavalla laskualueella on aidoissa muutamia portteja, joista voi halutessaan suunnata Keystonen merkityille offareille.

Coloradon osavaltion lainsäädännössä tehdään selväksi, että laskija on itse vastuussa lajiin sisältyvistä vaaroista, eikä paikallisten hiihtokeskusten tarvitse keskittyä varjelemaan asiakkaitaan rajoittamalla laskumaastoa. Offarilaskeminen on tämän vuoksi Keystonessa vapaampaa kuin monessa muussa Coloradon ulkopuolisessa jenkkikohteessa, eikä takamaastoihin suuntaavia laskijoita pyritä pysäyttämään.

Yhdysvaltojen parhaita temppumaastoja

Keystonen rinteet tarjoavat mainettaan enemmän laskettavaa kaikille taitotasoille. Laskettelukeskuksen todellinen vetonaula on kuitenkin Yhdysvaltojen parhaisiin lukeutuva A51-snow park, joka tarjoaa parkkilaskijoille yli sata obstaakkelia, kaksi half pipea ja viisi vaihtelevan tasoista laskulinjaa. Lisäksi A51 on Coloradon ainoa valaistu snow park, joten laskemista voi jatkaa keskuksessa iltamyöhään saakka.

Palkitussa ja omalla nopealla tuolihissillä varustetussa snow parkissa aloittelevat freestyle-laskijat pääsevät tutustumaan lajiin rauhallisella Easy Streetillä. Hieman kokeneemmat jatkavat laskujaan Park Lanella, I-70:llä tai The Alleyllä. Ammattilaskijat nauttivat haastavan Main Streetin avaamista mahdollisuuksista ihailevan yleisön edessä.

Keystonen rauhallinen hiihtokylä

Aivan Dercumin rinteiden alapuolelta löytyvä Keystonen hiihtokylä koostuu kolmesta pienemmästä keskusta-alueesta: Mountain Housesta, Lakesidesta ja River Runista. Majoitus toimii monin paikoin ski in / out –periaatteella, eli hotellista pääsee suoraan rinteeseen.

Lapsiperheitä miellyttävällä tavalla kylä on yöaikaan yleensä rauhallinen, vaikka laskemisen ohella on mahdollista harrastaa paljon muutakin. Tarjolla on esimerkiksi valtava luistinrata, yli viidenkymmenen kilometrin mittainen latuverkosto ja jonkin verran erikoisliikkeitä. Hintataso on tosin Vailin hiihtokeskusten tavoin hieman osavaltion keskiarvoa korkeampi.

Bilettämiseen ja after ski -juhlintaan rauhallinen kylä ei ole kaikkein kiinnostavin kohde, vaikka meneviä paikkojakin löytyy muutamia. Yleensä vilkkain alue on Summit Express –hissin alapuolisen River Runin keskusta, josta kannattaa hakea majoitusta reissulleen mikäli alueen parhaat bileet houkuttavat.

Keystonen monipuolinen kokonaisuus

Keystone on loistava kohde lapsiperheille, harrastajatasoiseen rinnelaskuun ja etenkin parkkilaskijoille. Myös puuterilumen metsästys takamaastoissa on mahdollista, joskin lumi ei suositussa hiihtokeskuksessa välttämättä kauaa pysy koskemattomana. Myös pienet ruuhkat ovat suuresta suosiosta johtuen yleisiä.

Kuten muihin Vailin laskettelukeskuksiin, on myös Keystoneen helppoa matkustaa Suomesta. Denverin kansainvälinen lentoasema on vain puolentoista tunnin ajomatkan päässä ja kuljetuspalvelut kaupungista suurelle hiihtoalueelle ovat varsin kattavia. Mikäli aikoo reissullaan tutustua kerralla useampaan Vailin keskukseen, kannattaa oman auton vuokraamista Denveristä kuitenkin harkita.

Artikkelin pääkuva: Keystone Resort / Jack Affleck

Plussat

  • Sopii hyvin lapsiperheille ja harrastajatasoisille laskijoille
  • Yhdysvaltojen parhaita snow parkkeja
  • Denverin lentokenttä lähellä

Miinukset

  • Merkityssä maastossa ei oikeasti vaikeita rinteitä
  • Ruuhkautumisvaara
  • Vaisu after ski

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään