Hyppää sisältöön

Mont Tremblant – Rinnelaskua Laurentidien vuoristossa

Kanadan Laurentidien vuoristossa ja Quebecissa sijaitseva Mont Tremblant tunnettiin jo tuhansia vuosia sitten Amerikan alkuperäiskansojen algonquin-kielessä nimellä Manitonga Soutana eli henkien vuori. Siluetillaan aikojen lävitse kunnioitusta herättänyt vuorenhuippu on 2000-luvulle saavuttaessa kehittynyt yhdeksi Kanadan arvostetuimmista hiihtokeskuksista.

Alueen rikas historiallinen perintö ja sen arvostus hiihtokeskuksena ovat molemmat peräisin kaukaa menneisyydestä. Jo ennen ensimmäisten eurooppalaisten saapumista uudelle mantereelle intiaanit liittivät vuoreen lukuisia taikauskomuksia samoin kuin laskettelukansa on Ski Canada Magazinen lukijaäänestyksissä sittemmin kiinnittänyt Mont Tremblantiin Koillis-Amerikan parhaan hiihtokeskuksen tittelin jo viitenätoista vuotena peräkkäin.

Mont Tremblant – Quebecin ylpeys

Odotukset saavat hiihtokeskukseen liittyen olla siis lähtökohtaisesti melko korkeat ja Mont Tremblant vastaa niihin onneksi hyvin. Käytettävissä on itäisen Kanadan suurin hissialue joka kehittyy tuntuvien investointien myötä edelleen erittäin nopeasti. Hiihtokeskuksen omistaa sama taho kuin Whistler-Blackcombin, eikä kehittämishalua puutu idässäkään.

Investoinnit näkyvät mm. pohjois-amerikkalaisille keskuksille tyypillisenä todella kehittyneenä hiihtokeskusinfrastruktuurina, mikä tarkoittaa että hissit ja rinteiden yhteydessä sijaitsevat oheispalvelut ovat todella moderneja. Myös henkilökunta on mantereelle tyypilliseen tapaan erittäin ystävällistä sekä tottumuksesta että paikallisesta tippauskulttuurista johtuen.

Etelän helpot ja pohjoisen hurjat

Hiihtokeskus jakautuu kahteen osaan. Etelän puoleiset laskut ovat selkeästi vauhdikkaampia kun taas pohjoispuolella lasketaan loivemmissa rinteissä. Eteläpuolelta löytyvät helpot vihreät rinteet, joiden joukossa on hiihtokeskuksen pisin yhtenäinen lasku, 6 kilometriä pitkä Nansen. Suurin osa lyhyistä sinisistä ja punaisista osuuksista lasketaan metsän keskellä. Mustia rinteitä on määrällisesti koko joukossa eniten, mutta väritys pettää usean kohdalla ja monet vaikeaksi merkityistä rinteistä ovat selkeästi merkkiväriään helpompaa laskettavaa.

Mont Tremblantin pohjoispuolen rinteiden joukossa on kuitenkin myös hyvää ja oikeasti haastavaa laskettavaa Itä-Kanadan jyrkimpien pätkien muodossa. Erityismaininnan vaikeista ansaitsevat ainakin Dynamite, Cossack sekä kumpareinen Expo. Myös valaistuja iltamäkiä ja yöhiihtoa on etelärinteillä tarjolla erittäin tiheästi.

Mont Tremblant on erityisesti lumilautailijoiden suosiossa ja vuoren huipulla sijaitsevasta valtavasta snow parkista löytyy mieletön valikoima tiheästi sijoiteltuja elementtejä omien temppujen heittämiseen. Half pipe, arvostetut hiihtokoulut, lukuisat tapahtumat sekä tuolihissien suuri määrä takaavat lautailijoiden viihtymisen hiihtokeskuksessa.

Luonnon armoilla

Mont Tremblant sijaitsee useista Pohjois-Amerikan hiihtokohteista poiketen Kalliovuorten sijaan Laurentideilla, joka lukeutuu maailman vanhimpien vuoristojen joukkoon. Hiihtokeskuksessa käytettävissä oleva alue ei hissien suuresta määrästä huolimatta kuitenkaan ole kovin suuri ja ruuhkat ovat etenkin kanadalaisten omien lomakausien aikaan yleisiä. Vaikeammilla pohjoisrinteillä on yleensä enemmän tilaa ja vähemmän jonoja ja kauempaa saapuva laskija toki välttää pahimmat ruuhkat suunnittelemalla matkansa paikallisten loma-aikojen ulkopuolelle.

Ruuhkan lisäksi toinen Mont Tremblantia toisinaan vaivaava seikka on sen säätilasta aiheutuva epävarmuus. Useasti luonnon lunta on yksinkertaisesti liian vähän offarilaskemiseen ja lämpötila on alueella toistuvasti niin ronskisti nollan alapuolella, että kylmyys karkoittaa karaistuneimmankin laskijan sisätiloihin lämmittelemään. Onneksi vuoren puolivälissä sijaitseva perinteikäs ja korkealaatuinen rinneravintola toivottaa laskijat rentoutumaan lämpöönsä hyvän ruuan ja juoman äärelle.

Hurmaava ranskalaiskylä

Alempana sijaitsevasta hiihtokylästä löytyy runsaasti lisää ravintoloita joiden tarjonta vaihtelee Quebecin paikallisista ruuista aina pizzerioihin ja pikaruokaloihin. Kidz Club tarjoaa lastenhoitoa ja hauskaa ohjelmaa perheen pienimmille ja koska Hotellit toimivat ski in / out –periaatteella, pääsee hotellihuoneestaan oletuksena suksimaan suoraan rinteeseen.

Paikkana hiihtokylä on hurmaava ja vanhahtavan ranskalaistyylinen lomakohde Lac Tremblant -järven ja vuoren välissä. Valikoima on kattava niin majoituksen, ravintoloiden kuin yöelämänkin osalta ja valinnanvaraa edullisen ja huippulaadun välillä on runsaasti.

Oma lentokenttä ja menevä after ski

Rinteiden juurella sijaitsevassa hiihtokylässä itsessään on kymmenen toisistaan vahvasti erilaista baaria ja oma La Diable –mikropanimo, joiden ympärille yöelämä keskittyy. Vain muutaman kilometrin päässä hiihtokylästä sijaitsee vieläkin eläväisempi Versant Soleilin alue, josta löytyy baarien lisäksi yökerhoja ja kasino.

Myös hiihtokeskukseen matkustaminen on helppoa, sillä lähin kansainvälinen lentoasema, Mont Tremblant International Airport sijaitsee vain 35 kilometrin päässä kylästä ja keskuksesta. Lentokentältä hiihtokeskukseen ja takaisin sinne on puolestaan suora bussiyhteys hiihtokeskukseen. Hyvänä varasuunnitelmana mainittakoon vielä, että myös Montreal-Trudeaun kansainvälinen lentoasema vain 90 minuutin ajomatkan päässä hiihtokeskuksesta.

Plussat

  • Monipuolista ja tiivistä rinnelaskua
  • Vilkas after ski ja hyvät palvelut rinteiden tuntumassa
  • Valtava parkki ja hyvät lautailijan palvelut

Miinukset

  • Sää voi olla ajoittain vähälumista ja jopa liian kylmää
  • Offarilaskua rajallisesti
  • Ruuhkautuu kanadalaisten lomakausina

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Kymmenen laskukohdetta Pohjois-Amerikassa