Hyppää sisältöön

Joupiska – Seinäjoen urbaani lasketteluvuori

Pohjanmaan ja koko Länsi-Suomen monipuolisin talviurheilukeskus, maailmancup-mitat täyttävä parkki ja Seinäjoen lasketteluvuori ovat käsitteitä, joita paikalliset liittävät lähimäkeensä. Ehkäpä mukana on ripaus pohjanmaalaista suuruudenhulluutta, mutta selvää on, että paikallinen Joupiska on kehittynyt kymmenessä vuodessa todella toimivaksi laskettelupaikaksi.

1980-luvulta saakka toimineen Joupiskan hiihtokeskuksen tai Jouppilanvuoren laskettelutoiminnot olivat pitkään kokonaan tauolla, mutta jatkuivat 2000-luvun alkupuolella täysin uudella energialla. Parkin ja streetin pääsuunnittelijaksi saatiin Extreme Duudsonien HP Parviainen ja vauhdikasta crossirataa suunnittelemassa oli toinen Seinäjoen oma poika, freestylehiihtäjä Juha Haukkala.

Pohjanmaalainen rakentaa itselleen vuoren

Jouppilanvuorta on korotettu 1980-luvulta saakka jatkuvasti paremmin lasketteluun sopivaksi ja 2010-luvun alkupuolelle saavuttaessa Joupiskasta on kasvanut Seinäjoen laskukansalle varsin mukava hiihtokeskus. Nykyään 118 metrin korkuinen Jouppilanvuori onkin koko kaupungin korkein kohta.

Laskettelurinteitä on yhteensä kuusi ja niiden joukkoon mahtuu lasten alue sekä tyypillisesti erittäin hyvässä kunnossa pidetty street-rinne temppulaskijoille. Kuuden hiihtohissin yhteenlaskettu kapasiteetti on noin 5 600 nousua tunnissa. Mukana on ilmainen lastenhissi ja uusi tupla-ankkuri, joka valmistuessaan kaksinkertaisti kerralla keskuksen hissikapasiteetin ja hälvensi ruuhkaisuutta tuntuvasti.

Ensimmäisiin laskuihin

Vain parin kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta sijaitseva laskettelukeskus sopii hyvin laskuharrastuksen aloittamiseen ja lasketteleville perheille. Lapset viihtyvät hiihtomaassa josta löytyy myös pulkkamäki. Tarjolla on myös aivan alkeista lähtevää opetusta Wernerin hiihtokoulussa.

Joupiskasta löytyy loivia laskuja myös varttuneemmille. 70 metrin korkeusero soveltuu Perherinteessä ja Koulurinteessä rentoon lasketteluun ja pisimmät rinteet ovat 500 metriä pitkiä. Parhaiten Joupiska kuitenkin sopii profiililtaan aikuisten rinnelaskun sijaan lapsille ja parkkilaskijoille.

Hurjia temppuja Duudsonien kotivuorella

Vauhdikkaampia laskuja on tarjolla, Kilparinteessä, Suomi-Slalom –rinteessä ja Juha Haukkalan suunnittelemalla Crossiradalla. Jyrkkiä rinteitä kaipaavat kääntävät kuitenkin suksensa sukkelasti isompia mäkiä kohti.

”Extreme Duudsonien kotivuorella” on kuitenkin tarjota huimapäille ja temppulaskijoille todella toimiva street, joka taipuu isompiinkin hyppyihin. Pressit rakennetaan joka kausi tyypillisesti lähes kymmenenmetrisiksi ja reilejä on ripoteltu laskun varrelle mukavasti. Paikalliset parkkilaskijat ovatkin ottaneet Joupiskan ilomielin omakseen, mistä kertoo vuosittain tasaisesti kasvava kävijämäärä.

Rinneruokaa ja ulkoilua

Kaikki laskijan kaipaamat peruspalvelut löytyvät näppärästi Joupiskan ala-asemalta. Lipunmyyntipisteen yhteydessä toimii välinevuokraamo ja A-oikeuksin varustettu rinneravintola tarjoilee pizzaa, hampurilaisia sekä pikkusuolaista.

Rinneravintolan vierestä lähtevät kolmen ja kuuden kilometrin mittaiset hiihtoreitit maastohiihtäjille. Valaistuja latuja pitkin pääsee kauniissa maisemissa Kyrkösjärven, Tuomikylän ja Törnävän suuntaan.

Hiihtokeskuksen ympäristössä on maastohiihdon lisäksi mahdollisuus urheiluun myös elämysliikuntareitillä tai esteettömällä kuntoreitillä. Ulkoiluvälineestä riippumatta kannattaa alueella ulkoillessa pistäytyä tauolla läheisessä korsussa tai taisteluhaudoilla. Omien eväiden nauttiminen ja hiljentyminen onnistuu myös läheisessä kodassa tai laavussa.

Seinäjoen kaupunkikeskus

Seinäjoen kaupungin keskusta palveluineen on vain runsaan kahden kilometrin päässä Joupiskasta ja laskettelemaan pääsee vaikka busseja hyödyntäen. Myös ravintolapalvelut, hotellit ja mahdollisuus osallistua kaupungin yöelämään ovat laskijan lähettyvillä. Seinäjoella vieraillessa onkin helppoa lasketella kaupunkikeskuksen vuokravälineillä päivän verran.

Tarkkaavainen majoittuja löytää hotellivalikoimasta tarjouksia ja esimerkiksi Hotelli Lapuahovilta on ostettavissa laskettelupaketteja Joupiskaan ja läheiseen Simpsiöön. Paikallisten riemuksi Simpsiön kausikortilla laskettelee koko kauden myös Joupiskassa. S-Etukortti puolestaan oikeuttaa toisinaan edullisempiin hissilippuihin.

Joupiskasta löytyy laskettavaa kaikille

Paikalliset perheet, parkkilaskijat ja koululaiset viihtyvät Joupiskassa loistavasti, eikä Seinäjoella vieraileva laskuturistikaan tule yhdessä päivässä kyllästymään. Laskija voi hyödyntää myös Joupiskan ja kahdenkymmenen kilometrin päässä Lapualla sijaitsevan Simpsiön tiivistä yhteistyötä laskettelemalla molemmissa yhteisellä kausarilla.

Pohjanmaan hiihtokeskuksessa lasketellakseen täytyy muista kaupungeista taittaa jonkin verran matkaa. Vaasasta ajomatkaa Seinäjoelle kertyy noin tunti ja Tampereelta kaksi. Pääkaupunkiseudulta, Turusta ja Kuopiosta ajamaan joutuu jo yli neljä tuntia.

Plussat

  • Aivan Seinäjoen keskustan tuntumassa
  • Sopii hyvin perheille ja parkkilaskemiseen
  • Monipuoliset rinteet

Miinukset

  • Ei jyrkkää laskettavaa
  • Pieni laskettava korkeusero
  • Pohjanmaalaisesta uhosta huolimatta lähimäen mitoissa

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Suomi Slalom 2019 tapahtumakiertue

Suomi Slalom – koko perheen laskutapahtuma

Osallistu #kotirinne-kisaan – voita laskukamat itsellesi ja kaverille!