Hyppää sisältöön

Simpsiö – Lasketteluvuori keskellä Pohjanmaan lakeutta

Keskellä Etelä-Pohjanmaan lakeutta kohoava Simpsiön vuori on itsessään erottuva maamerkki, ja nykyään yksi läntisen Suomen suurimmista laskettelukeskuksista. Hiihtokeskuksen kuusi rinnettä tarjoavat mukavaa laskettavaa Lapuan muutoin tasaisissa maisemissa.

Etelä-Pohjanmaan suosittu Simpsiö vetää hyvinä talvina alueelle runsaat 100 000 hiihtäjää, lumilautailijaa ja laskettelijaa. Uutena yrittäjänä vuonna 2009 aloittanut Rinnemestarit omistaa myös läheisen Joupiskan, ja yhteistyö kahden hiihtokeskuksen välillä onkin ollut viime vuosina todella voimakasta.

Länsi-Suomen suurimpia laskettelukeskuksia

Pohjanmaan tasaisen maaston ympäröimä Simpsiö tarjoaa suorastaan yllättävän monipuolista laskettavaa. Hiihtohissit vievät parhaimmillaan 90 metrin laskettavan korkeuseron äärelle, ja pisimmillään rinteet venyvät 600-metrisiksi.

Perheiden iloksi tarjolla on pulkkamäkeä ja helppoa lapsille sopivaa rinnettä. Simpsiöstä löytyy myös vauhdikkaampia rinteitä varttuneempien laskijoiden makuun, eikä suurempaa hiihtokeskusta Etelä-Pohjanmaan ja Seinäjoen lähiseudulta oikeastaan löydy. Moni paikallisista onkin laskenut ensimmäiset laskunsa juuri Simpsiössä.

Simpsiön rinteet soveltuvat kokonaisuutena parhaiten parkkiin sekä paikallisille harrastajatason laskijoille. Parkkirinteestä löytyvät reilit ja boksit, joita suomalaiselta hiihtokeskukselta sopii odottaa. Etelä-Pohjanmaalla poikkeuksellisen suuri 90-metrinen laskettava korkeusero houkuttaa paikallisten lisäksi laskijoita aina Vaasasta saakka.

Yllättävän hyvin lunta

Kuluneina vuosina laidasta laitaan heitellyt lumitilanne on tarjonnut sekä hyviä hetkiä että haasteita laskettelukeskuksen toiminnalle. Esimerkiksi 2012–13 lunta oli koko kauden ajan runsaasti, kun taas kaudella 2013–14 toiminta pyöri pitkään kokonaan tykkilumen varassa.

Simpsiö kykenee huonolumisinakin talvina tykittämään rinteet tyypillisesti varsin laskettavaan kuntoon. Jos laskeminen keskuksessa siis kiinnostaa, mutta ulkona ei näy valkoista, kannattaa päivän lumitilannetta tiedustella vaikka itse aktiivisesti keskuksen henkilökunnalta.

Maastohiihtäjiä tykkilumi ei valitettavasti lohduta, mutta laskettelijana ei kannata menettää toivoaan. Luonnonlumitilanteesta riippumatta Simpsiössä rinteeseen nimittäin pääsee usein heikommallakin säällä.

Yhdellä lipulla kahden hiihtokeskuksen tarjonta

Oli hiihtokeskuksen lumitilanne mikä hyvänsä, ovat talvilomaviikot siellä poikkeuksetta koko vuoden kiireisintä aikaa. Muutoin varsinaisista ruuhkista ei kuitenkaan tarvitse kärsiä, sillä laskijat jakautuvat yleensä tasaisesti Simpsiön ja Joupiskan välillä. Ja ihmekös tuo – kaksi laskettelukeskusta kun jakavat yhteisen omistajan lisäksi myös saman kausikortin!

Simpsiön ja Joupiskan yhteistyöstä hyötyvät kausikorttilaisten lisäksi toisinaan myös kauempaa tulevat viikonloppulaskijat. Paikallisista hotelleista on usein saatavissa edullisia laskettelupaketteja, joihin kuuluvat hissiliput toiseen tai molempiin hiihtokeskuksiin.

Kausikortille tulee hintaa oston ajankohdasta riippuen noin 400 euroa. Päivälipun hinta aikuiselle taas on noin kolmekymmentä euroa.

Simpsiö – Muutakin kuin laskettelua

Omistajanvaihdoksen myötä uudistuneessa hiihtokeskuksessa laskijaa palvelevat hiihtokoulu, välinevuokraamo ja virvokkeita tarjoava rinnekahvila. Isompaa nälkää voi taltuttaa kahvion yläkerrasta löytyvässä rinneravintola Taivaanpankossa.

Laskettelun ohella Simpsiössä on mahdollista patikoida luontopoluilla tai vierailla näköalatornissa. Etelä-Pohjanmaan ”lasketteluvuoren” metsämaisemat ovat toimineet 1700-luvulla mestauksien näyttämönä, ja tätä aiemmin alueen taruissa Simpsiö on ollut peikkojen ja jättien asuttama. Peikkohavaintoja ei voida vaeltajalle luvata, mutta luonnossa liikkuessa on helppo ymmärtää tiheiden metsien ja pahamaineisen seudun antaneen kipinän monille hirviöille ja synkille kertomuksille.

Hieman kauempaa, Lapuan kaupungin ympäristöstä löytyy myös jäähalli, uimahalli ja lisää hiihtolatuja. Kesäisin Simpsiön maastoa ja reittejä hyödyntävät lenkkeilijät ja maastopyöräilijät.

Laskettelukeskus Lapuan huipulla

Simpsiö on Etelä-Pohjanmaan suurin laskettelukeskus ja tarjoaa yhdessä Joupiskan kanssa varsin mittavan ja tykkilumen avulla lumivarman laskumaaston. Rinteet sopivat parhaiten aloittelijoille, harrastajilla ja parkkilaskijoille, ja kokonaisuutena valikoima on Lapuan lähimäeksi varsin kattava. Muita Pohjanmaan ja lähiseudun kohteita ovat mm. Lakis, Parra ja Öjberget.

Simpsiöön kauempaa matkustava majoittuu hiihtokeskuksen tuntumassa Hotelli Simpsiönkullaksessa, jossa hintaan sisältyy yöpyjille myös aamiainen. Rinnehotellin huoneissa on parvekkeet, saunat ja oma keittiö, mutta tarjolla on kiinnostuneille muitakin vaihtoehtoja. Esimerkiksi läheisestä vapaa-ajan kylästä löytyy runsaasti alppimajoja ja asuntovaunupaikkoja, eivätkä Lapuan majoitusvaihtoehdot ole nekään kaukana. Lisäksi Lapuan juna-asemalta on vain neljän kilometrin matka Simpsiöön.

Plussat

  • Lähimäeksi varsin runsaasti laskettavaa
  • Sopii alkeiden oppimiseen
  • Myös vauhdikkaampia laskuja valikoimassa

Miinukset

  • Ei jyrkkää laskettavaa
  • Luonnonlumesta ei aina varmuutta
  • Vaisu after ski

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään