Pikku-Syöte - laskettelukeskus

Pikku-Syöte – Syötteen keskuksista rauhallisempi

Pikku-Syöte sijaitsee Suomen eteläisimmällä tunturialueella Pudasjärvellä ja tarjoaa 9 rinnettä, joiden vaikeusasteet vaihtelevat helposta vihreästä keskivaikeaan punaiseen. Syötteessä on myös laaja ja kauniin tykkyluminen kansallispuisto.

Syötteen tunturialueen kaksi hiihtokeskusta, Pikku-Syöte ja Iso-Syöte, ovat pitkään olleet oululaisten vakiokohteita sijaintinsa, kauniin luontonsa ja hyvien parkkiensa vuoksi. Pikku-Syötteen tarjonta toki maistuu muillekin ja keskukseen saavutaan rauhoittumaan myös kauempaa Etelä-Suomesta.

Rauhallinen laskukohde luonnon keskellä

Pikku-Syöte on loistava paikka rauhalliseen yhdessä olemiseen laskettelevalle perheelle. Kauniit tykkylumiset tunturimaisemat Syötteen kansallispuistossa rauhoittavat kiireistä mieltä ja huipulla sijaitsevan hotellin rento ilmapiiri takaa rennon tunnelman säilymisen nukahtamiseen saakka.

Lämminhenkinen laskettelukeskus sijaitsee mukavan kaukana kaupungeista ja läheiseen Ouluunkin ajomatkaa on kahden tunnin verran. Pienemmistä asutusalueista lähimpänä on Pudasjärven keskusta, joka sekin sijaitsee lähes kuudenkymmenen kilometrin päässä.

Koko perheen Pikku-Syöte

Pikku-Syöte on koko perheen turvallinen hiihtokeskus, josta jokaiselle löytyy sopivaa laskettavaa. Nimelleen uskollisesti Pikku-Syöte on viiden kilometrin päässä sijaitsevaa Iso-Syötettä selkeästi pienempi, mutta kiinnostavaa laskettavaa keskukseen mahtuu silti.

Rinnealueella on lastenmaa, snow park sekä erikoisuutena half pipe. Keskuksen korkeusero on parhaimmillaan 130 metriä, pisin rinne on 1 100 metrin mittainen ja viisi hiihtohissiä nostavat parhaimmillaan 4 800 laskijaa tunnissa huipulle.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Laskuvalikoimassa paljon helppoja rinteitä

Laskut ovat lähinnä helppoja ja keskivaikeita kruisailuja, joiden varrella ehtii nautiskelemaan kansallispuiston kauniista maisemista. Mustan värityksen ansaitsevia jyrkkiä osuuksia ei Pikku-Syötteeltä harmillisesti löydy ollenkaan, mutta onneksi tunturilla voi halutessaan suunnata varovasti myös merkittyjen rinteiden ulkopuolisiin metsiin.

Tunturin juurella on pienille lapsille laskettavaksi pikkuinen, 100-metriä pitkä lastenhissin palvelema mäki, joka soveltuu hyvin alkeiden opetteluun. Lasten laskettelukumpareen yläpuolelta löytyvät Pikku-Syötteen hienot parkkirinteet ja alueellinen erikoisuus: half pipe.

Half pipe ja loistavat parkit

Pikku-Syötteen Syöte Central Park ja Junior Central Park haastavat läheisen Iso-Syötteen suositun parkin, eivätkä jää vertailussa toiseksi. Molemmissa laskettelukeskuksissa lautailijoihin ja new school –laskijoihin on panostettu tuntuvasti, eikä kilpailu synnytä häviäjiä vaan pelkästään hyviä vaihtoehtoja. Kilpavarustelun ainoita oikeita voittajia ovatkin oululaiset parkkilaskijat.

Junior Central Park tarjoaa nimensä mukaisesti helpompia laskulinjoja ja rauhallisempaa temppumaastoa leveillä presseillä ja pienillä bokseilla. Kokeneemmat laskijat saavat enemmän ilmaa alleen Syöte Central Parkissa, jossa on isompia bokseja, runsaasti reilejä ja pressejä sekä kunnon half pipe. Pipen ohella Central Parkin toinen erikoisuus on laskut tallentava videokamerajärjestelmä, jonka ansiosta omaa suoritustaan pääsee ihailemaan Central Cafe-kahvion screeniltä.

Rinnelaskua ja puuterilunta

Tavalliseen rinnelaskuun löytyy enemmän valikoimaa keskuksen toisella puolella sijaitsevilta länsirinteiltä. Hotellin ja parkin puolelta tunturia pääsee länsirinteille siirtymäreittejä pitkin ja takaisin samalla tavalla.

Länsirinteiden hissien yläasema on Pikku-Syötteen korkeimmalla kohdalla, lähes 390 metrissä, ja näköalat ympäröivään luontoon tunturin huipulta todella komeat. Rinteet ovat väritykseltään sinisiä tai punaisia ja tarjoavat mahdollisuudet nauttia maisemista samalla kun kruisailee rauhallisesti tunturin kylkeä alaspäin. Tykkylumisissa metsissä pääsee ilahduttavasti laskemaan omia reittejään ja pöllyävää puuteria Suomen eteläisimmällä tunturialueella todellakin riittää.

Rinnealueen palvelut

Yksittäistä tulipaikkaa lukuun ottamatta Pikku-Syötteen palvelut sijaitsevat kuitenkin länsirinteiden sijaan parkin ja lastenmaan puolella. Parkin hissien ala-asemalta löytyy infopiste, asuntovaunualue sekä isolla screenillä varustettu Central Cafe –kahvio.

Rinnekahvion suurelta näytöltä voi seurata parkin tapahtumia virvokkeita nauttiessaan ja parkin laskijat itse saavat halutessaan tallenteen laskustaan myös omalle tietokoneelleen. Muita hiihtokeskuksen tarjoamia palveluita ovat välinevuokraamo, -huolto ja –myynti sekä hiihtokoulu.

Hiihtäen kansallispuiston erämaahan

Kauniista luonnosta ja tunturimaisemista pääsee halutessaan nauttimaan myös maastohiihdon merkeissä. Syötteen kansallispuiston laaja, 120-kilometrinen latuverkosto on kokonaan käytettävissä ja vie hiihtäjän keskelle rauhallisia, talvisia sekametsiä. Valaistuja latuja verkostossa on kuntohiihtäjille peräti 19 kilometrin edestä.

Hiihtoreittien varsilla on useita laavuja sekä muita lepopaikkoja, joissa voi valmistaa ja nauttia omia eväitään. Hiihtoretkellä voi kansallispuiston erämaan ja vaarojen keskellä törmätä muualla harvinaisiin eläinlajeihin kuten liito-oraviin.

Huipun Hotelli Pikku-Syöte

Laskettelukeskuksessa majoittuu näppärästi huipulla sijaitsevassa ja tunnelmallisessa Hotelli Pikku-Syötteessä, jossa on tilaa 240 hengelle. Hotellin ja laskettelurinteiden välittömässä läheisyydessä sijaitsee myös 50-paikkainen retkeilymaja, mikäli tahtoo majoittua vielä lähempänä luontoa. Karavaanareille alueella on 150 -paikkainen matkailuvaunualue huoltorakennuksineen.

Hotelli Pikku-Syöte on koko hiihtokeskuksen sydän, josta löytyy nukkumapaikkojen lisäksi myös á la carte –ravintola Puro ja rauhalliseen seurusteluun sopiva karaoke-baari Tokka. Purossa on lista-aterioiden lisäksi valittavana myös buffet, sekä etenkin lapsia ilahduttaen hampurilaisia ja pizzoja.

Kotikaupungista tunturimaisemiin

Oululaiset saivat kaudella 2013 / 2014 oman lähimäkensä, Ruskotunturin, mutta isompaan laskulomailuun Syötteen kaksi hiihtokeskusta ovat edelleen kaupungin laskettelijoille lähin vaihtoehto. Pikku-Syöte kelpaa etenkin parkkilaskijoille ja rauhaa etsiville maastohiihtäjille, mutta myös perheen kanssa rauhoittumiseen se sopii hyvin.

Lappi-fiilistä, lunta ja tuntureita kaipaavalle pääkaupunkiseudun laskijallekin Syöte on lähin ehdot täyttävä kohde. Matkaa lähimmälle tunturille toki on ja ajomatkaa perille kertyykin yhden kokonaisen työpäivän verran. Helsingistä matka omalla autolla kestää runsaat kahdeksan tuntia ja Tampereelta seitsemän.

Ouluun pääsee toki myös junalla, bussilla tai lentäen ja kaupungista on Syötteelle säännöllisesti liikennöivä Syöte Express -bussilinja. Perillä Oulusta on matkaa enää kahden tunnin verran.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 6.8/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)
Pikku-Syöte – Syötteen keskuksista rauhallisempi, 6.8 out of 10 based on 4 ratings

Plussat

  • Hyvä parkkilaskuun
  • Hyvä maastohiihtoon
  • Rauhaa luonnossa ja hotellissa

Miinukset

  • Vähän merkittyjä rinteitä
  • Ei jyrkkiä laskuja
  • Vaisu after ski