Hyppää sisältöön

Ukkohalla – Lumivarma pohjoisen haastaja

”Elämää myötämäessä” lupaa Hyrynsalmen kunnassa sijaitseva Ukkohalla. Lupaukselle on myös katetta laskettelijan ja lumilautailijan näkökulmasta. Keskuksen sijainti runsaslumisuudestaan tunnetussa Ylä-Kainuussa korkean vaaran kupeessa kauniissa järvimaisemissa luo hyvät puitteet onnistuneelle vierailulle.

Lumivarmuus, sijainti ja oheispalvelut tekevät Ukkohallasta vierailemisen arvoisen hiihtokohteen.

Vaikeuksien kautta nousuun

Ukkohallan hiihtokeskus on perustettu vuonna 1988. Kuten moni muukin aikalaisensa, on sekin kohdannut monia haasteita toimintansa aikana. Hiihtokeskusta ovat pyörittäneet useat toimijat vaihtelevalla menestyksellä. Heikoimpana hetkenä Ukkohallaa uhkasi jopa toiminnan lopettaminen.

Varsinaiseen kukoistukseensa laskettelukeskus on noussut nykyisten omistajien myötä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Ukkohallaan on investoitu runsaasti niin rinteisiin kuin oheispalveluihinkin.

Usko omaan tekemiseen Ylä-Kainuun hiihtokeskuksessa on kova. Lipunmyynnillä mitattuna laskettelukeskus on 20 suurimman joukossa, mutta tavoitteena on nousta 10 suurimman joukkoon.

Ukkohallan rinteet

Nykyiset 17 rinnettä, 5 hissiä ja 3 erillistä parkkia ovat osoituksena Ukkohallassa viime vuosina tehdystä määrätietoisestä kehitystyöstä. Laskettavaa riittää kaiken tasoisille ja ikäisille. Korkeuseroa on parhaimmillaan 170 metriä.

Lastenmaa ja lastenrinne palvelevat perheen pienimpiä. Ukkohallan sinisissä rinteissä on turvallisesti opetella ja kerrata tarvittavia taitoja ennen vaikeampiin rinteisiin lähtemistä. Vauhdista pitävät tykästyvät puolestaan punaisiin ja mustiin rinteisiin.

Ukkohallan rinteistä pisin on 1400 metrin mittainen sininen rinne nimeltään Luppokaarre, Hallankurvi on lähes yhtä pitkä. Mustassa Töyssyssä laskettavaa riittää yli 1000 metrin verran, ja päähissin vieressä oleva punainen Tykky on sekin noin kilometrin mittainen. Valaistuja rinteitä hiihtokeskuksessa on yhteensä kuusi. Keskuksesta löytyy välinevuokraamo ja -huolto, Ski Shop, hiihtokoulu ja rinneravintola.

Luovuus kukkii Ukkohallan parkeissa

Ukkohallaa voidaan pitää parkkien ja niiden kehittämisen edelläkävijänä Suomessa. Keskus on panostanut erilaisiin reileihin ja muihin parkkilaskijoita palveleviin juttuihin. Tällä hetkellä Ukkohallassa on kolme erillistä parkkia. Monipuoliset Junnupark, Halla Park ja Treeride ovat kaikki saaneet hyvää palautetta laskijoilta erityisesti siitä, että niissä on jätetty runsaasti tilaa laskijoiden omalle luovuudelle.

Junnuparkissa lapset ja aloittelijat voivat tutustua turvallisesti hyppyreihin ja muihin haasteisiin. Sieltä löytyy esimerkiksi leveitä pressejä, erilaisia bokseja, lyhyitä reilejä ja pieni wallride. Isommat ja rohkeammat laskijat viihtyvät Ukkohallan Halla Parkissa. Muiden hienot temput sekä kauhistuttavat että ihastuttavat niitä, jotka eivät itse uskalla kokeilemaan. Parkkia kannattaa käydä katsomassa vaikka ei itse uskaltaisikaan laskemaan. Rinteestä löytyy nimittäin monta mielenkiintoista haastetta ja estettä, esimerkiksi vuoden 1969 Ford Cortinan muodossa.

Ukkohallan erikoisuutena on Treeride. Ideana tässä on, että Ukkohallan metsään on harvennettu laskijoiden tarpeita palveleva alue ja metsässä on näin hyvä ja turvallista laskea. Oleellisena osana Treerideä ovat puista rakennetut reilit, hyppyrit ja muut haasteet. Lunta metsissä riittää hyvin normaalina talvena, joten luonnon omaa monimuotoisuutta on hyödynnetty todella kivasti laskijoiden tarpeisiin.

Ukkohalla on sijainnillaan pohjoisen keskukset haastava perhekohde

Ukkohallan hyvä sijainti keskellä lumisia Kainuun vaaroja on varteenotettava vaihtoehto pohjoiseen suuntautuvan reissun hiihtokohteeksi. Ylä-Kainuu on tunnettu yhtenä Suomen runsaslumisimpana alueena, joten Ukkohalla on lumivarma kohde hiihtolomalle tai lyhyemmälle vierailulle. Kausi jatkuu täällä pitkälle kevääseen, yleensä aina vähintään vappuun saakka. Ruuhkaa ei rinteissä yleensä ole.

Pääosa vieraista on paikallisia tai Oulun suunnalta tulevia. Etelä-Suomesta omalla autolla matkaa tekevä arvostaa inhimillistä, maksimissaan 7 – 8 tunnin matka-aikaa. Erityisesti lasten kanssa pohjoiseen matkustavat ovat huomanneet Ukkohallan hyvän sijainnin puolivälissä Suomea. Alueella laskettelevia ja lautailevia vieraita houkuttelevat myös Paljakka ja Vuokatti, etelästä hieman pidemmän matkan päässä sijaitsevina myös Iso-Syöte ja Ruka.

Vähäluminen kevät kaudella 2013–14 oli Ukkohallan naapurissa sijaitsevalle Paljakalle vaikea paikka, ja johti lopulta yhdistymiseen Ukkohallan keskuksen kanssa. Hiihtokeskukset jatkavat yhdessä toimintaansa 2014–15 Ukkohalla-Paljakkana. Yhdistetyllä alueella on yhteensä 30 rinnettä, 10 hiihtohissiä, 3 snow parkia, 300 mökkiä ja 400 vaunupaikkaa.

Ukkohallan oheispalvelut

Ukkohalla markkinoi itseään kuvaavasti Sport & Relax Resortina. Alueen kompaktista koosta huolimatta hiihtokeskuksesta löytyy kattavat hyvinvointipalvelut kuntosaleineen, kylpylä- ja saunaelämyksineen, 160 kilometriä hoidettuja latuja sekä yli 500 kilometrin kelkkareitistö. Kompaktin koon ja selkeän suunnittelun vuoksi liikkuminen Ukkohallan alueella onnistuu myös ilman autoa. Lisäksi huskysafarit sekä ratsastus ovat kokeilemisen arvoisia aktiviteetteja vierailijoille.

Ukkohallassa on panostettu viime vuosina erittäin kattavasti oheispalveluihin, erityisesti majoitusvaihtoehtoihin. Aiemmin pullonkaulana on ollut liian vähäinen majoituskapasiteetti suhteessa vierailijoihin, mutta uudistusten myötä petipaikat on saatu tuplattua. Majoittua voi hotelliin, chalets-huoneistoihin, vuokramökkeihin tai caravan-alueelle. Kaudella 2013-14 Ukkohallan majoituskylä laajenee Lomakotimessukohteiden ennätysinvestoinnilla. Ukkohallaan valmistuu myös keilahalli.

Erinomaisen matkailukohteen Ukkohallasta tekee alueen kattavat oheispalvelut niin talvella kuin kesällä. Melonta, frisbeegolf, kalastus ja maailman pohjoisin kaapelivesihiihtorata houkuttelevat vieraita myös kesäisin. Keskus on tunnettu myös monista erikoisista ja erittäin suosituista tapahtumista. Suo- ja umpihankijalkapallon maailmanmestaruuskisat, Ukkohalla ja Hallan Akan hiihdot sekä Swamp Rock -festivaali ovat esimerkkejä alueen innovativisuudesta.

Plussat

  • Lumivarmuus, pitkä kausi
  • Rinnetarjonta, erityismaininta parkeista
  • Kompakti koko, majoitus ja oheispalvelut lähellä

Miinukset

  • Julkiset kulkuyhteydet
  • Niukka ravintolatarjonta
  • Ei tuolihissejä

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Toimituksen TOP 10 – Suomen Snow Parkit 2016

Vappuna mäkeen – Ski or Die

Suomen kiinnostavimmat hiihtokeskukset 2014 – 2015

Ukkohalla ja Paljakka yhdistyvät

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja