Hyppää sisältöön

Paljakka – Palvelu prioriteettinä

Kainuun ylpeys, Puolangan Paljakka, on kamppaillut olemassaolostaan tiukasti kuin Sotkamon Jymy ennen mestaruusjuhlien Nälkämaan laulua. Ykkösasiaksi on noussut ystävällinen asiakaspalvelu, jolla on jo saavutettu pysyvä asema Vuokatin ja Ukkohallan puristuksessa.

Paljakan sijainti keskellä Kainuun korpea noin tunnin ajomatkan päässä Kajaanista pohjoiseen on monelle kauempaa tulevalle hidaste, joka kuitenkin kannattaa ylittää. Paikan päällä voi aistia heti palvelualttiuden ja rennon tunnelman; niuhottaminen on kielletty ja hymy sen sijaan taattu.

Asiakas kohdataan ilman suurempia kiemuroita ja Paljakassa kokee todella olevansa tervetullut. Paikalliset ihmiset ovat luoneet keskuksesta kohteen, jonne voi mennä liikkumaan ja rentoutumaan kaiken kiireen keskeltä.

Paljakan tarina on osa suomalaista tv-historiaa

Paljakan syntyhistoria ulottuu vuoteen 1987. Tällöin Puolangan kuntaan keskelle kainuulaista kyläyhteisöä rakennettiin tyhjästä uusi hiihtokeskus. Nimensä hiihtokeskus on lainannut läheisestä Paljakkavaarasta. Hiihtokeskuksen rinteet on kuitenkin rakennettu profiililtaan mäenlaskuun paremmin sopivaan 340 metriä korkeaan Teeriharjuun.

Perustamisensa jälkeen Paljakan hiihtokeskus on kokenut kolme konkurssia, joista viimeisin 1990-luvun lopulla. Paljakan toimintaa ovat pyörittäneet nykyiset omistajat vuodesta 2006 lähtien.

Mielenkiintoiseksi vanhemman polven lumiharrastajille Paljakan tekee sen toimiminen 1990-luvun suosikkisarjan Metsoloiden esikuvana. Sarjan käsikirjoitus perustui nimittäin osaltaan Paljakan tarinaan ja syntyhistoriaan. Miljoonayleisön kerännyt tv-sarja seurasi kuvitteellisen kainuulaisen Hoikan kunnan ihmisten elämää ja vaiheita juhannuksesta 1987 jouluun 1996 saakka.

Kainuun korkeimmat, ruuhkattomat ja lumivarmat rinteet

Suomen kuuluisimpien keskusten takana omaa uraansa luova Paljakka voi ylpeillä ruuhkattomilla, mutta mukavan vauhdikkailla rinteillä. Tuolihissejä ei ole, mutta jotenkin vain ankkuri- ja sompahissit sopivat paremmin kuvaan.

Paljakassa ei prameilla, vaan asiat tehdään mutkattomasti ja reilusti. Paljakkaan matkaavan kannattaakin asennoitua keskukseen aivan eri tavalla kuin Levin tai Rukan massapaikkoihin, joissa turistille on tarjolla kaikkea. Samoista asiakkaista Paljakan kanssa kilpailevat erityisesti paikalliset lähimäet Vuokatti ja Ukkohalla sekä pohjoisempana sijaitsevat Iso– ja Pikku-Syöte.

Paljakan laskettelurinteet ovat Kainuun korkeimmat, korkeuseroa on 190 metriä. Rinteet ovat mukavan viettäviä ja vauhdikkaita ilman keinotekoisia pidennyksiä. Paljakka saa oman hyvän osansa lumisateista normitalvena. Paljakassa olevalla Ilmatieteenlaitoksen mittausasemalla mitataan jatkuvasti Suomen lumisimpia lumimääriä.

Aktiiviharrastajille Paljakka tarjoaa vaihtelevasti punaisia ja mustia rinteitä. Suosituimmat rinteet ovat punaiset Turjanrinne ja Ukonmäki sekä musta Jyrkänparras. Myös puuterinhimoisille laskijoille on temmellyskenttää rinteiden välissä ja yksi rinne on pyhitetty kokonaan vapaalaskuun.

Paljakan ruuhkattomuutta selittää suuri hissikapasiteetti suhteessa majoituspaikkoihin. Ainoastaan Pohjois-Suomen hiihtolomaviikolla 10 ja pääsiäisen aikaan päähisseille saattaa joutua jonottamaan muutaman minuutin.

Asiakkaina erityisesti perheitä

Asiakaskuntana Paljakassa on pääsääntöisesti perheitä Suomesta ja ulkomailta. Aloitteleville laskijoille ja perheille Paljakka on mitä mainioin paikka. Rinteitä on riittävästi ja vaihtelua löytyy todella jyrkistä pätkistä loiviin lojotuksiin. Kiitosta Paljakka saa hyvin hoidetuista rinteistään, jäätä ei niissä juurikaan ole.

Paljakassa on koko rinteen mittainen noin 1000 metriä pitkä parkki, joka ajaa asiansa ja kohtaa kohderyhmänsä. Suorituspaikkoja on sekä aloittelijoille että edistyneille reilien, pressien, wallriden, pienten ja isojen boxien muodossa. Löytyypä Paljakan parkista myös Big Air.

Nuorten parkkilaskijoiden määrä on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti parkin kehittämisen myötä. Isoin osa Paljakan asiakkaista laskee kuitenkin edelleen perinteisesti rinteissä.

Perheet osaavat arvostaa Paljakassa myös taukopaikkoja. Kaksi laavua ja kaksi kotaa tarjoavat mahdollisuuden omatoimiseen evästämiseen.

Paljakan erikoisuutena alppikelkkailu

Hyvien offarimahdollisuuksien ja pitkän parkkirinteen lisäksi Paljakan erikoisuutena on 1200 metriä pitkä jalaskelkkarata. Alppikelkoilla laskettava rata tarjoaa mielenkiintoista oheistoimintaa ja aitoa vauhdin huumaa.

Radalla järjestetään viikoittain ohjattua ohjelmaa, jossa lasketaan 3 – 4 kertaa Paljakan huipulta alas. Ylös pääsee helposti moottorikelkan reessä tai eksoottisemmin telakuorma-autolla. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu.

Paljakka – Muut palvelut ja oheistarjonta

Päärinteiden juurella sijaitseva rinneravintola Ski Börri on joskus koetuksella sesonkiaikoina, mutta siitä saa avun pienempään ja isompaan nälkään. Ski Börrissä on mahdollisuus myös koko perheen after ski –ohjelmaan. Toinen vaihtoehto rinneruokailuun eli Pankkubaari löytyy Paljakan huipulta.

Hotelli Paljakka sijaitsee rinteiden lähellä ja tarjoaa niin lounasta kuin a la cartea. Majoitusvaihtoehtoina hotellin lisäksi alueelta löytyy lomahuoneistoja ja mökkejä sekä asuntovaunualue.

Paljakkatalon nimellä tunnettu liikuntahalli antaa lisämahdollisuuksia liikkumiseen ja myös kulttuurin nälkään elokuvateatterin muodossa. Paljakan vuokraamosta taas voit vuokrata ajanmukaiset välineet lasketteluun, lautailuun tai telemarkiin. Välineiden huoltokin onnistuu ongelmitta. Lisäksi vuokraamosta on saatavissa myös lumikenkiä sekä scootteja.

Laskettelun ja lumilautailun lisäksi Paljakassa on hyvät puitteet esimerkiksi hiihtoon, lumikenkäilyyn ja moottorikelkkailuun. Alueelta löytyy yli 100 kilometriä hiihtolatuja sekä 500 kilometriä moottorikelkkareittejä.

Ukkohalla-Paljakka ja Paljakan kehityssuunnitelmat

1990-luvun kivikkoisesta alusta huolimatta Paljakassa ei ole jääty lepäämään laakereillaan. Viimeisin suuri investointi alueelle valmistui kesällä 2013. Tällöin alueen kesätekemistä tukemaan avattiin Paljakan Kalastuspuisto, frisbeegolf-rata ja krokettigolf-alue. Samalla parannettiin myös pysäköintimahdollisuuksia sekä kevyen liikenteen väyliä. Kalastuspuisto tarjoaa tekemistä vierailijoille myös talvella pilkkikalastuskohteena.

Vähäluminen kevät kaudella 2013–14 oli Paljakalle vaikea paikka, ja johti lopulta yhdistymiseen läheisen Ukkohallan keskuksen kanssa. Ukkohalla ja Paljakka jatkavat toimintaansa 2014–15 Ukkohalla-Paljakkana. Yhdistetyllä alueella on yhteensä 30 rinnettä, 10 hiihtohissiä, 3 snow parkia, 300 mökkiä ja 400 vaunupaikkaa.

Paljakan seudun tulevaisuuden suunnitelmissa siintää ydinalueen majoitusrakentamista, tuolihissiä sekä pienoiskylpylää. Tovottavasti alue kehittyessään säilyttää myös osansa nykyisestä Paljakan ominaistunnelmasta.

Plussat

  • Ruuhkattomat, lumivarmat, väljät rinteet
  • Kohtuullinen hintataso
  • Loistava asiakaspalvelu

Miinukset

  • Sijainti ja julkiset kulkuyhteydet
  • Joulu-tammikuussa vain eturinteet avoinna
  • Rajallisesti majoitusta lähellä rinteitä

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Toimituksen TOP 10 – Suomen upeimmat rinteet 2016

Ukkohalla ja Paljakka yhdistyvät

Laskijan kesäaktiviteetit – Frisbeegolf

Vaikea kevät Paljakassa – Tulevaan talveen uskotaan!