Yleinen

Lasketteluun valmistelu ja kuntosaliharjoittelu

Julkaistu: 07.11.2020

Laskettelukausi on juuri alkamassa ja tänä vuonna kun kaukomaat ovat kiinni, uskon että entistä useampi laskettelija suuntaa kohti lapin laskettelukeskuksia.

Itselläni haaveena oli suunnata talvena aikoina kohti alppeja, mutta se loma taidetaankin tänä vuonna viettää suomessa, ei vain matkustusrajoitusten takia, vaan myös siksi että tällä hetkellä on mielestäni erittäin tärkeää tukea paikallisia yrittäjiä.

Ensimmäisessä kirjoituksessani aion kuitenkin käydä läpi lasketteluun valmistautumista kuntosaliharjoittelulla.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Miksi kuntosaliharjoittelu kannattaa?

Lumilautailija

Lumilautailu vaatii lihaksia. Kuva Unspash Patrick Hodskins

Monet kerran tai pari talvessa laskettelevaa eivät juuri panosta valmisteluihin, eikä treenillä ole niinkään merkitystä kun haluaa vain silloin tällöin lasketella.

Kuitenkin jos laskettelua harrastaa usein ja ottaa sen tavallista vakavammin tulee treenistä huomattavia lisäetuja.

Itselleni on kuntosalilla käytössä 2 jakoinen treeniohjelma, jonka avaan tässä kirjoituksessa tarkemmin.

Tarkemmin ottaen treenaan kasvattaakseni yleistä voimaa kestävyyttä ja tasapainoa. Näin hallitsen lumilautailua entistä paremmin ja ennalta ehkäisen useimpia vammoja. (Kokemattomille; esimerkiksi kaatuessa ranne sekä hartiavammat ovat varsin yleisiä.

Mitä huomioida kuntosaliharjoittelussa?

Lasketteluun valmistautuessa kannattaa ehdottomasti panostaa venyttelyyn ja liikkumisharjoituksiin. Näin lihakset eivät ole ”kireitä” mäessä ollessa ja käytössä on laajempi liikerata.

Lihasvoima – kannattaa erityisesti panostaa alakropan lihaksiin (reidet, pohkeet, pakaralihakset), sillä ne ovat kaikista tärkeimpiä lasketellessa

Kestävyys – Ei ole kivaa, jos jalat väsyy sekä lihakset kipeytyvät ensimmäisten laskettelujen jälkeen tai pahimmassa tapauksessa estävät laskettelun seuraavana päivänä.

Keskity tasapainoon: Tasapaino on yksi avaintekijä laskettelussa, varsinkin jos välineenä on lumilauta. Mitä enemmän aikaa käytä tasapainon treenaamiseen sitä paremmin suoriudut.

Aerobista (kuten HIIT, juoksu, uinti) ei tule unohtaa, se lisää myös kestävyyttä ja parantaa hapenottokykyä.

Aloitan valmistautumisen ajoissa

Treenistä ei ole mitään hyötyä, jos sen jättää viimeiseen iltaan, tästä syystä valmistautuminen kannattaa aloittaa ajoissa.

Itse käyn kuntosalilla ympäri vuoden, mutta alan kiinnittämään treeniohjelmassani huomiota valmistautumiseen noin 8 viikkoa ennen laskettelua, näin varmistan parhaan mahdollisen suorituskyvyn.

Miksi 2 jakoinen treeniohjelma?

Kuntosaliharjoittelija

Kuntosaliharjoittelusta on huomattavasti hyötyä laskettelussa. Kuva unspash Anastase Maragos

2 jakoinen treeniohjelma sopii lasketteluun parhaiten siksi koska sillä pystyy antamaan eritysesti huomiota ja treenivolyymiä jaloille. Muissa treenijaoissa volyymi jakaantuu enemmän yläkropalle.

Kaksijakoisen rinnalla on myös mahdollista suorittaa reilusti aerobista, kuten juoksua. Jos valintani olisi kolmijakoinen, ei aerobiselle jäisi tarpeeksi tilaa. En halua suorittaa kuntosalia ja aerobista saman päivänä.

Treeniohjelmani ajoittuu seuraavasti:

  • Maanantai: Alakroppa
  • Tiistai: Yläkroppa + liikkuvuusharjoitukset
  • Keskiviikko: 30min juoksulenkki
  • Torstai: Alakroppa
  • Perjantai: Yläkroppa
  • Lauantai: 30min juoksulenkki
  • Sunnuntai: Lepo

Jos et jostain syystä pääse kuntosalille, voi treenin kokeilla korvata esimerkiksi tällä laskettelijan kiertoharjoittelulla

Jäikö valmistautuminen välistä? Muista lämmittely

Mies venyttelee

Venyttely on tärkeää. Kuva Unspash Scott Broome

Kuten alussa kirjoitin, vain harva treenaa viikkoja yhden mökkiviikonlopun takia.

Kehotan kuitenkin jokaista laskettelijaa huomioimaan kunnollisen lämmittelyn ennen mäkeen siirtymistä. Se on paras tapa ehkäistä ikäviä loukkaantumisia.

Ei ole mitenkään ylilyöntiä tuoda reissuun mukaan omaa vastuskuminauhaa venyttelyrullaa, niiden avulla saat lihakset venyteltyä tehokkaasti.

Lämmittely ei kuitenkaan vaadi välttämättä apuvälineitä. Suosittelen käyttämään lämmittelyyn aikaa vähintään 20 minuuttia, joista ainakin 10 minuuttia menee aerobiseen, sykettä nostattavaan harjoitteluun.

Kunnon lämmittely myös seuraavan päivän lihaskipuja. Kukaan ei pidä siitä kun sattuu kävellä joka paikkaan 😀

Ja sitten mäkeen

Tänä vuonna rinteet ovat avattu ajoissa, joten kaikki vain laskettelemaan ja tukemaan kotimaisia yrityksiä.

Haaveillaan alpeista ja muista huikeista hiihtokeskuksista myöhemmin, kun kotimana turismi on taas turvattu!