Yleinen

Jaksaa, jaksaa! Tulee, tulee!

Julkaistu: 22.1.2017

No ei välttämättä jaksa.

Sain muutama kuukausi sitten ehdotuksen siitä, että minun pitäisi osallistua BodyPump-koulutukseen. Olen tähän asti ollut sitä mieltä, että lisenssiohjaajaksi en rupea, oma ammattitaitoni riittää kyllä varsin hyvin valitsemaan omat kappaleet ja sisällöt ryhmäliikuntatunneille. Varsinkin, kun lähiaikoina kuntokeskusten ryhmäliikunnat minun osaltani on ollut lähinnä tuurausperustaisia. Pohdiskelin hetken pumppikoulutusta ja ajattelin, että eipä se lisäkoulutus kai mitään haittaa. Ohjausta voi aina kehittää ja varsinkin sitä osa-aluetta, mikä on kaikista heikoin. Itselläni kulmakivi on rytmitys, mielelläni pidän tunnit selkeinä ja rakennan ohjelman siten, että aloittelijoista kokeneimpiin pääsee tekemään omalla tasollaan. Ohjaukseeni liittyy paljon detaljeja liikesuunnista, liikeketjuista ja pyrin siihen, että liikkeet ovat kaikille turvallisia ja sovellettavia. Tässä lähinnä on kärsinyt tunnin tempo ja rytmityksillä leikittely on jäänyt vähemmälle. Kompensoin tätä kylläkin erilaisilla liikevariaatioilla ja omalla persoonallani, ettei asiakkaille jää oloa siitä, että tunti olisi ollut jollakin tasolla liian helppo tai liian tylsä.

Nyt kun siunautui tilaisuus osallistua edullisesti pumppikoulutukseen, sain suonenvedon tästä ja lähdin kokeilemaan onneani. Myin siis sieluni ja sanani ja osallistuin koulutukseen. Koulutus tapahtui Helsingissä, joten piti etsiä vielä yöpaikka jostakin. Onnekseni se onnistui helposti kaverin luokse, jossa oli täysihoito iltapalasta aikaisen aamun puuronkeittoihin asti. Harvinaista herkkua on se, että joku herää sinua varten hauduttamaan puuroa. Harmikseni nuha ja karmiva yskä alkoi edellisenä yönä ja tämä hieman ahdisti, kun tiesi valmiiksi viikonlopun olevan fyysisesti raskas.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Jännittyneenä lähdin koulutukseen, saatoin kantaa mukanani melkoista ennakkoluulotaakkaa lisenssikoulutuksista ja ihmisistä, jotka näihin osallistuu. Kun en kuitenkaan mene jumppapirkko-kategoriaan, vaan koen olevani jotakin ihan muuta. Aika harvat loppujenlopuksi oli koulutukseltaan liikunta-alalta, joten sillä saralla taisin olla ryhmän harvinaisuus. Huomasi kyllä, että oma harrastuneisuus pumpin osalta oli tärkeää, itselläni rytmitykset ovat kyllä tuttuja, mutta liikuntataustani on täysin erilaista. Liikuntaani ei juuri koskaan ole suurempana osana kuulunut musiikki. Ohjauksissa käytän paljon originaalimusiikkia, mutta nämä ovat olleet lähinnä tukena siinä.

Koulutus alkoi BodyPump 100-ohjelmalla, jonka jälkeen lähdimme pilkkomaan peruskoulutuksen sisältöä. Päivän päätteeksi meillä oli omat ohjausharjoitukset, jotka menivät niin ja näin, toiset olivat jo täysin valmiita ohjaajia ja toiset jäivät vielä todella kauaksi maaliviivasta. Pumpin ohjauksessa on viisi eri kulmakiveä, joista tekniikan, valmennuksen ja oman persoonani likoon laittamisen olevan hallussa. Suurin ja tärkein asia pumpissa on koreografia, joka taas tuntuu itselle täydeltä tuskalta omaksua, vaikka liikkeet ovat selkeitä ja musiikkiin järkevästi rakenneltuja. Tämä vaatii vielä omalta osaltani paaaaljon harjoitusta ja tekee hyvää kaikelle muulle ohjaamiselle.

Toisena päivänä tykitettiin ohjausharjoituksia, jokainen omalla tasollaan. Sain paljon kiitosta oman persoonani likoon laittamisesta ja aurinkoisesta persoonastani. Ja mikä parasta, kouluttaja koki sen olevan minua itseäni. Niinkuin se olikin. Se on kummallista, miten asioita voi miettiä etukäteen, suunnitella ja tehdä käsikirjoitusta, mutta aito ja oikea tilanne vie mukanaan. Onneksi minulle ei tapahdu jäätymisiä, vaan jostain syystä aivan toisinpäin, alan säteilemään esillä eri tavalla. Toivottavasti oma ”karisma” säilyy ja saisin koreografian samalle tasolle. Mutta ei koskaan voi olla täydellinen.

Koulutus oli kaikenkaikkiaan mukava, uutta tietoa tuli odotettua enemmän ja sain paljon positiivisemman kuvan lisenssikoulutuksista. Erityisesti kouluttaja oli todella hyvä, aurinkoinen ja karismaattinen, ytimekäs ja selkeä. Esitti asiat siten, että ohjaajan JA asiakkaan on turvallista tehdä ja pyrki positiivisen kautta vahvistamaan meidän kaikkien hyviä ominaisuuksia ja omalaatuisuuksia. Osasi ottaa koko ryhmän yksilöinä, yhdessä. Olen käynyt monia monia koulutuksia urani varrella, ja tässä kouluttaja oli yksi parhaimmista mitä vastaan on tullut. Varsinkin tietous liikkeiden riskeistä ja perustelut, miksi tiettyjä asioita tehdään, olivat järkeenkäypiä ja ennalta todella tarkkaan ajateltuja. Ja hyvä niin. Toivoisin, että kaikki pumppiohjaajat pääsisivät sille tasolle, että osaisivat ohjata rennosti ja asiakkaan kannalta turvallisesti, liikkeitä sallitulla tavalla varioiden.

Nyt pitäisi palailla pitkän viikonlopun jälkeen kotiin ja alkaa odottelemaan niitä kuuluisia viivästyneitä lihaskipuja. Kuitenkin 2 x 8h tuli tahkottua melko riittävillä painoilla kappaleita. Itselleni lihaskivut saapuvat odotettua myöhemmin, saattaa hyvinkin mennä 3-4 päivää, joten tiistai-torstai-akselille on varmasti odotettavissa arkoja lihaksia, eikä varmastikkaan ihan hetkeen haluaisi edes nähdä pumppitankoja tai painoja, saatika kuulla 100-ohjelman kappaleita. Alkaa tulemaan Krakenit ulos korvista. Aikamoisia korvamatoja 😉