Yleinen

Tukikohta

Julkaistu: 05.3.2019

Itävalta jakautuu yhdeksään osavaltioon, joista Tiroli sijoittuu maan läntiseen osaan. Osavaltion alueella on lukuisia vuoria, jotka soveltuvat lasketteluun ja vaeltamiseen. Tästä syystä moni paikallinen saa elantonsa joko suoraan tai välillisesti turismista. Tirolissa sijaitsee myös tämänhetkinen tukikohtani Innsbruck.

Innsbruck, Tirolin osavaltion pääkaupunki. 125 000 asukasta, joista 30 000 opiskelijoita. Kaupungin korkeus 580m, alueen korkein hissiasema 3212m. Talviolympialaisten kisaisäntä 1964 sekä 1976. Vanha kaupunki värikkäine keskiaikaisine rakennuksineen. Kaupungin ympärillä parikymmentä hiihtoaluetta, joissa parhaimmissa paikoissa tällä hetkellä melkein viisi metriä luonnon lunta. Näistä muutamasta faktasta voin todeta olevani kaupungissa, jossa yhdistyvät kulttuuri sekä mahtavat puitteet talviurheiluun. Tämä sopii minulle paremmin kuin hyvin ja on suuri syy sille, miksi päädyin vaihto-opiskelijaksi juuri Innsbruckiin.

Innsbruckin merkittäviä maastonmuotoja ovat sitä ympäröivät vuoret ja kaupungin läpi virtaava Inn-joki, johon kaupungin nimi pohjautuu. Bruck tulee saksan kielestä ja tarkoittaa siltaa. Näin ollen Innsbruckin voi vääntää suomen kielellä tarkoittamaan ”Silta Inn-joella”. Innsbruckin kaupunki on laaksossa, jota ympäröivät korkeat vuoret, Alpit. Pohjoispuolella kohoaa Nordketten vuorijono ja etelässä vuori nimeltä Patscherkofel. Lähivuoret toimivat myös mainioina laskettelukohteina ja esimerkiksi Nordkettelle pääsee suoraan kaupungin keskustasta hissillä. Muihin Innsbruckin lukuisiin laskettelukohteisiin pääsee esimerkiksi skibusseilla kaupungin keskustasta. Skibussien, hissien ja Innsbruckin laskettelukeskuksien toimivuutta tulen testailemaan myöhemmin.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kaupunkia voin kuvailla lyhyen tutustumisen perusteella kompaktin kokoiseksi Alppikaupungiksi. Kaupunkialueen länsipuolella sijaitseva lentokenttä sijaitsee vain noin viisi kilometriä keskustasta. Pelipaikoille pääsee helposti ostamalla lippuautomaatista lipun ja hyppäämällä suoraan lentokentän edestä lähtevään F-bussiin, joka kuljettaa ihmiset viidessätoista minuutissa keskustaan. Samalla bussilla keskustasta voi jatkaa toiset viitisentoista minuuttia kaupungin itäpuolelle, jossa ison kauppakeskuksen jälkeen aukeaa näkymä, jossa vain kukat kukoistavat.

Tunnelma on kaupungissa hyvin leppoisa, vaikka paikka kaikuu lentokentältä kiihdyttävien koneiden äänistä. Lentokoneet nimittäin liitelevät melko läheltä kaupungin rakennusten yli laskeutuessaan ja noustessaan Innsbruckin lentokentälle, mutta se ei vaikuta häiritsevän ketään.

Helmikuun loppu on jo ajoittain aurinkoista ja lämmintä, minkä seurauksena alppikansa kostuttelee huuliaan terasseilla. Weissbier uppoaa myös allekirjoittaneelle, ja hetken kruunaa kauniista maisemasta vastaavat ympäröivä vuoristo sekä kaupungin historialliset rakennukset.

Avainsanat:
, , ,