Yleinen

Bad Gastein

Julkaistu: 10.3.2019

Vihdoin pääsen käsiksi ensimmäiseen alppikohteeseen. Bad Gastein on noin neljän tuhannen asukkaan kunta Salzburgin osavaltiossa ja talvella Gasteiniin tullaan laskettelemaan ja mikä tärkeintä, pitämään hauskaa. Nämä kaksi aktiviteettia on ottanut haltuun etenkin sinikeltainen kansa, jota symboloi kolme kruunua.

Reissu ajoittui helmi-maaliskuun vaihteeseen, joka on mielestäni vielä erittäin pätevä ajankohta vierailla Bag Gasteinissa. Matka taittui junalla reittiä Innsbruck-Salzburg-Bad Gastein, yhteiskestoltaan noin kolme ja puoli tuntia. Välttääkseni tylsän jorinan siitä, miten matka meni, siirryn suoraan asiaan.

 

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Hyvin usein reissun yksi välttämättömimpiä tekijöitä on majoitus. Hotel Stubnerhof on hyvä valinta, jos on valmis joustamaan tietyistä asioista. Stubnerhofissa on erittäin siistit huoneet, aamupala on gourmet ja homma toimii. Paikan yhteydessä on ravintola, joka vaikutti todella varteenotettavalta, sillä hanasta näytti saavan laadukasta tsekkiläistä olutta Pilsner Urquellia. Myös keittiön antimet ruokalistan perusteella olisivat varmasti maittaneet. Ainoan miinuksen paikalle voi antaa sijainnista, joka on noin kolme kilometriä keskustasta ja hisseistä. Ski busseista olikin todella paljon apua, eikä iltakävelyt kosken vartta pitkin takaisin hotellille ollut todellakaan huonot.


Hotel Stubnerhof

Tulikin jo mainittua, että alueella kulkee ski busseja. Niiden ansioista liikkuminen on todella vaivatonta. Bad Gasteinin eri hiihtoalueiden välillä kulkevat bussit poimivat laskettelijoita käytännössä hissien ala-asemalta toiselle. Kaikki bussit pysähtyvät Bad Gasteinin rautatieasemalla, joka on Stubnerkogel-gondolihissin ala-aseman vieressä. Asemalta voi jatkaa hotellille bussilla numero 550, jos majoitus sijaitsee hotellien suosimalla alueella kylän koillispuolella.

Bad Gasteinin hiihtoalueista osa on erillään ilman hissiyhteyttä toisiinsa. Bad Gasteinin kylältä lähtevällä Stubnerkogelin gondolilla pääsee käsiksi kuitenkin pariin eri alueeseen. Hissin yläasemalta laskut takaisin kylään päin eivät ole erityisen kivoja. Sen sijaan laskut toiseen suuntaan eli Angertaliin päin ovat huomattavasti parempia ja tältä aluuelta löytyy muutama todella hyvä punainen rinne, joissa pääsee vetämään kunnon carving-käännöstä. Angertalilta voi jatkaa vielä Schlossalmiin, josta löytää kivoja viettäviä rinteitä ja hyviä rinneravintoloita. Kokonaisuutena mielestäni Bad Gasteinin kylältä lähtevä hiihtoalue on silti vaatimaton. Alueen laajuuteen nähden HYVIÄ rinteitä on vähän ja siirtymisiin kuluu aikaa. Rinteet ovat suurilta osin punaisia ja näin ollen eivät välttämättä sopivia vasta-alkajalle.


Schlossalmin aurinkoinen puoli rinneravintoloineen

Seuraavaksi olen listannut Bad Gasteinin top kolmosen:

  1. Sportgastein

Parhaat rinteet ja koko Bad Gasteinin kunkku on Sportgasteinin hiihtoalue. Yksi gondolihissi vie noin 2700 metriin ja sieltä laskut ovat jumalaisia. Pitkiä punaisia ja yksi sininenkin baana, jotka aiheuttavat polveen nojailuja hissin ala-asemalla. Alue on myös suosittu vapaalaskijoiden keskuudessa, sillä hissillä saavuttaa laajan laskualueen myös merkattujen rinteiden ulkopuolella. Jos tähtäimessä on nauttia erinomaisista laskuista, kannattaa ehdottomasti viettää suurin osa rinnepäivistä tällä alueella.


Sportgasteinin aurinkoiset rinteet

  1. Felsentherme

Bad Gastein on tunnettu kylpylöistä, joissa virtaa thermal-vesi. Felsentherme on erinomainen paikka rentoutua välipäivänä tai laskupäivän jälkeen. Kylpylässä on noin kymmenen erilaista saunaa ja lukuisia eri altaita. Sauna-alueen respasta voi ostaa rannekkeella ”piikkiin” virvokkeita, jotka maksetaan lähtiessä kylpylästä. Tästä optiosta osasi suomalainen alppituristi ottaa ilon irti.

  1. Bellevue Alm ja kebab

Ei ole vain hoipertelevien turistien huhupuhetta, että Bad Gasteinin kaduilta löytyy todella hyviä kebabkioskeja. Tämä pitää paikkansa, ja kebab on sekä edullinen että nopea vaihtoehto suorittaa laskupäivän jälkeinen ruokailu. Toista ravintoloiden ääripäätä edustaa Bellevue Alm. Ei yhtä halpa kuin kebab, mutta täällä voi kokea jotain todella eksklusiivista. Homma alkaa sillä, että keikkuva yksin istuttava tuolihissi kuljettaa väkeä rinneravintolan eteen. Ravintolassa todella lämmin henkilökunta ottaa vieraat vastaan ja kertoo mitä illalla on tarjolla. Jos on varannut etukäteen fonduen, jota todella suosittelen, kannetaan pöytään varauksen mukaan joko liha- tai kasvislautanen sekä fonduevälineet. Ruoka on taivaallista ja sitä täydentää paikallinen punaviini. Ilta Bellevue Almissa päättyy kelkkalaskuun alas pimeää rinnettä, mikä saattaa tuntua lasketteluloman vauhdikkaimmalta ja vaarallisimmalta laskulta.


Bellevue Almin fondue