Yleinen

Ischgl vs. St. Anton

Julkaistu: 29.5.2019

Lumivarma, kansainvälinen nautiskelijan Ischgl vai riehakas ja legendaarinen St. Anton? Nämä kaksi ovat hiihtokeskusten ehdotonta eliittiä maailman mittapuulla siitäkin huolimatta, että ne sijaitsevat käytännössä toistensa naapurissa. Molemmat keskukset sijaitsevat alppihiihdon syntypaikoilla läntisessä Itävallassa, ja ehkä juuri siksi molemmat ovat saavuttaneet suuren suosion.


Lumiparatiisi Ischgl

Siinä missä St. Anton on perinteinen ja legendaarinen hiihtokeskus, Ischgl on tasaisesti nostanut profiiliaan aikojen saatossa suosituimpien hiihtokeskusten joukkoon. Suosion nousu näkyy ja kuuluu Ischglin katukuvassa, sillä alue on muodostunut erittäin kansainväliseksi. Kansainvälisyyttä ei ainakaan vähennä se, että Ischglin hiihtoalueella lasketellaan sekä Sveitsin että Itävallan puolella. Suomen varakkaat itänaapurit tykkäävätkin suunnatta tax free -rinteelle Sveitsin puolelle ostamaan rolexeja kotiinviemiseksi.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Ischglin rinnealue alkaa käytännössä Idalpilta, jonne noustaan kabiinihissillä. Moderniin hissijärjestelmään on panostettu paljon, ja ergonomisesti muotoiltujen mustien nahkapenkkien ansiosta välillä saattaa tuntea olevansa Ferrari-auton kyydissä. Panostusten ansiosta jonoja ei juurikaan esiinny Ishcglin hisseillä.

Hissijärjestelmä muodostaa laskualueen kanssa loistavan kokonaisuuden, jossa siirtymät ovat vaivattomia ja laskettavaa paljon. Rinneprofiilit ovat pääosin aloittelijoille haastavaa punaista ja mustaa, mutta esimerkiksi Sveitsin puolelta Alp Tridan läheisyydestä löytyy myös helpompaa sinistä. Yksi ehdottomasti mainitsemisen arvoinen lasku on Piz Val Grondalta pitkälle Paznauner Thayalle, jonka rinneravintolassa voi nautiskella paikan parhaat ja edullisimmat purilaiset.


Ischgl rinnetarjontaa

Myös laskettelun ohella tapahtuva oheistoiminta on Ischglissä erittäin laadukasta. Panostus rinnealueella ei rajoitu ainoastaan hisseihin, vaan laatua löytyy niin hotelleista, ravintoloista kuin yökerhoistakin. Kylän päätiellä kabiinihissien läheisyydessä on rutkasti hotelleja, jotka ovat luonnollisesti melko hintavia. Hieman edullisimpia pensiooneja, yleensä perheyrityksiä, löytyy taajama-alueelta aivan kävelymatkan päästä pelipaikoilta kylän kupeessa. Kylän läpi kulkee autoton päätie, jonka varrella on kauppoja, kuppiloita ja ravintoloita. Ravinteleista löytyy tasoa ja hintaa, ja päivällä ollut after ski siirtyy illan pimetessä sisätiloihin. Empiirisen tutkimuksen perusteella voin luotettavasti kertoa, että Fire & Ice Aprés ski and Club toimii menomestana auringonpaisteesta yön pikkutunneille saakka after ski -klassikoiden soidessa. Johtuen kylän ja laskettelualueen erillään olosta yksi huomattava ero Ischglin after skissä muihin paikkoihin on se, että after ski tapahtuu vasta kylässä eli siellä, mistä aamulla noustiin ensimmäiseen hissiin. Hyvänä puolena tässä on se, että baarin sulkeutuessa suksia ei tarvitse enää kiinnittää monoihin ja yrittää lasketella alas kylään.

Ischgl on kovassa suosiossa tänä päivänä eikä se varmasti jätä kylmäksi ketään. Tämä on nautiskelijoiden paratiisi, ja kuten Pulttiboisin SunSki Alppilomavideossa (https://www.youtube.com/watch?v=R-R9-1gjSAA&t=1355s) todetaan, Ishchgl on takuuvarma, jokaiselle jotakin -keskus.

St. Anton on Ischgliä perinteikkäämpi laskettelukeskus. Siitä huolimatta keskus on Ischglin tapaan hyvin nykyaikainen. St. Anton on ehkä se Itävallan tunnetuin keskus, jossa hiihto ja after ski ovat huippuluokkaa.

Oikeastaan hiihtoalue on nimeltään St. Anton am Arlberg, jonka kylistä St. Anton on alueen napa. Tämän takia hiihtoaluetta puhutellaankin usein pelkän kylän nimellä. Arlbergin hiihtoalue on ajan saatossa levittäytynyt ympäröiviin kyliin, minkä seurauksena tarjolla on nykyään yli kolme sataa rinnekilometriä. Hiihtoalue on käsittämättömän laaja eikä sitä yhden päivän aikana oikeastaan kannata kiertää. Kylien yhdistymisen ja hiihtoalueen kasvun seurauksena St. Anton on tällä hetkellä Itävallan suurin laskettelukeskus.


Järkälemäinen St. Anton

St. Anton am Arlbergin hiihtoalueella on useampi kylä kuten vaikkapa St. Anton, St. Christoph, St. Jakob, Stuben ja Lech. Hiihdon kannalta ei ole juurikaan väliä missä majoittuu, koska hiihtohissit integroivat kylät yhteen ja samaan hiihtoalueeseen. Koska alue on niin laaja, rinnevalikoimaakin on laidasta laitaan. Ei voi siis sanoa, että rinteet olisivat vain tietyn tasoisille laskijoille. Sen voi kuitenkin todeta, että edistyneimmät laskijat ja ekspertit saavat rinteistä eniten irti. Myös rinteitten ulkopuolinen maasto on erittäin tunnettu hyvistä mahdollisuuksistaan, ja siksipä paikka sopii eteville puuterin pöllyttelijöille.


Lech

Jos hiihto on Itävallan ja maailman parhaimpia Anttonissa, ei after ski -elämä ainakaan kalpene tämän rinnalla. St. Antonissa on yksi riehakkain ja legendaarisin after ski maailmassa. Krazy kangaruh ja Moosewirt ovat after skin mekkoja, joissa meno on kuin parhaimmissa tarinoissa.

 

Ischgliä ja St. Antonia on hankala asettaa paremmuusjärjestykseen. Toiset pitävät toisesta enemmän. Jotakin huomioitavia seikkoja on kuitenkin ehkä hyvä ottaa huomioon, kun valitsee kahden kovan välillä. Ensiksikin, St. Anton ei vaikuta enää niin nuorekkaalta kuin 90-luvulla. Anttonissa on huomattavan paljon varakasta keski-ikäistä väestöä lomailemassa. Tästä päästään toiseen pointtiin eli St. Antonin hintatasoon. Hinnat ovat ravintoloissa ja hotelleissa varmasti Itävallan hiihtokeskusten kalleinta. Sen sijaan, St. Antonin puolesta puhuu legendaarinen after ski ja maan sekä laajin että monipuolisin rinnealue. Ischgl puolestaan on St. Antonia edullisempi keskus, joka on etenkin nuorten suosiossa. Ischglin hiihtoalue on kattava ja monipuolinen, muttei lähellekään St. Antonin kokoinen.

Molemmat hiihtokeskukset saavat vahvan suosituksen. Jos repertuaarissa on rahaa, taitoa ja after ski kestävyyttä, suosittelen ehdottomasti St. Antonia. Jos puolestaan haluaa pitää hauskaa ja nautiskella edullisemmin tinkimättä kuitenkaan liikaa hiihdosta tai after skistä, kannattaa suunnata nokka kohti Ischgliä.