autoilu_alpeilla
Lumimatkat, Yleinen

Uskaltaako Alpeilla autoilla? Näin pärjäät vuoristoteillä

Parhaimmillaan autoilu Alpeilla on upeaa vauhdin huumaa näyttävissä vuoristomaisemissa lähes tyhjällä tiellä. Pahimmillaan se on vaarallisen haparoivaa liukastelua aivan liian lähellä jyrkänteitä.

Uskaltaako Alpeille omalla autolla ja pärjääkö tottumaton kuski vuoriston kurveissa? Lue kuusi vinkkiä, kuinka automatkaan kannattaa varautua!

1. Valitse vuokra-auto harkiten

Valitse vuokra-auto kohteeseen ja ajankohtaan sopivaksi. Lentokentällä tai kaupungissa tiet saattavat olla suorat ja sulat, mutta vuorille noustessa ajo-olosuhteet muuttuvat nopeasti.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Vuokra-auto Alpeille kannattaa vertailla ja varata jo etukäteen ennen matkaa, jolloin voit varmistaa, että odottamassa on toiveidesi mukainen ajoneuvo. Tarkista renkaiden kunto vielä paikan päällä. On huono ajatus yrittää säästää varaamalla kaupungista pieni ja halpa, mutta vuoristo-olosuhteisiin täysin sopimaton auto.

2. Seuraa säätä aktiivisesti

Seuraa paikallisia säätiedotuksia säännöllisesti. Pahimmat pyryt saattavat saartaa kokonaisia kyliä. Älä luota liikaa siihen, että suomalaisautoilija on tottunut lumeen. Alpeilla tiet ovat pieniä ja mäet jyrkkiä. Lisäksi turistikaudella liikkeellä on paljon tottumattomia talviautoilijoita, joten ympäristön riskit ovat erilaiset kuin kotimaassa.

3. Tutustu lumiketjuihin etukäteen

Lumiketjut kuuluvat Alpeilla jokaisen auton perusvarustukseen. Ne kulkevat aina mukana ja ketjut asennetaan omatoimisesti renkaisiin tilanteen niin vaatiessa. Tutustu lumiketjuihin jo ennen kuin niitä tarvitaan. Tositilanne sujuu stressittömämmin kun tiedät ainakin teoriassa, kuinka ne asennetaan paikalleen.

Lumiketjut hidastavat matkantekoa merkittävästi, joten varaa aikatauluihin joustoa jos on todennäköistä, että tulet tarvitsemaan niitä.

4. Muista moottoritiemaksut

Saksassa moottoritiet ovat maksuttomia, mutta Sveitsissä ja Itävallassa jokaisella autoilijalla on oltava vinjettitarra ikkunassaan. Vinjettejä voi ostaa esimerkiksi huoltoasemilta tai rajanylityspaikoilta.

Ranskan ja Italian moottoritiemaksut suoritetaan erillisissä maksuterminaaleissa reitin varrella. Niitä varten on hyvä olla käteistä rahaa mukana. Maksun voi yleensä hoitaa myös kortilla, mutta käteinen on mutkattomampi ratkaisu.

5. Kilometrit eivät kerro ajoaikaa

Kilometrimäärät eivät Alpeilla välttämättä kerro kaikkea välimatkoista. Tiet ovat ajoittain niin pieniä ja mutkaisia, että 30 kilometrin matkaan saattaa kulua tunti. Välissä voi olla esimerkiksi tunneli, joka on auki vain toiseen suuntaan kerrallaan.

6. Tutustu karttamerkintöihin myös paperilla

Alpeilla suunnistaessa kannattaa lukea karttaa ajatuksella ja varmistaa, että navigaattorin päivitykset ovat kunnossa. Jotkut pikkutiet eivät ole ympärivuotisessa käytössä. Paperikartoissa tämä näkyy numeromerkintänä, mutta kaikki navigaattoriohjelmistot eivät tunnista vuodenaikavaihteluja.

Lisäksi jotkut tunnelit suljetaan yöksi ja osa passeista suljetaan jos sää muuttuu huonoksi. Esimerkiksi Sveitsissä näitä tietoja voi seurata radion välityksellä tai erilliseen liikenneinfonumeroon soittamalla.

Teksti: Rantapallo.fi/Riikka Krenn
Kuva: Flickr/puzzlescript 


Avainsanat:
Arvostele artikkeli:
Uskaltaako Alpeilla autoilla? Näin pärjäät vuoristoteillä autoilu_alpeilla
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (3,33/5 - 6 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.