Laax, Sveitsi
Kohteet

Viisi vinkkiä Sveitsin tuntemattomille lumille

Sveitsi on muutakin kuin Zermatt ja Verbier. Näissä suomalaisille vielä tuntemattomissa kohteissa voit kokea aitoa sveitsiläistunnelmaa ja nauttia puhtaasta puuterista.

1. Crans-Montana

Sveitsin tuntematon suuruus Crans-Montana on laaja, kahdesta kylästä muodostuva keskus, jossa etelärinteet koukuttavat nautiskelijat, mutta vuoden 1987 MM-kisaisännällä on tarjottavanaan myös nautintoja haasteita hakeville.

Kolmen kilometrin korkeudesta, Plaine Mortelta, lähtevät laskut eivät ole sentään nimensä mukaisesti hengenvaarallisia ja toisaalta vauhtia löytyy riittävästi MM-kisarinteiltä sekä La Toulan kumpareikosta. Hyvän hiihdon lisäksi keskus on niittänyt mainetta kesäisin huikeana golfkohteena.

Yli vuosisataiset perinteet, toimiva hissiverkosto ja tasokkaat hotellit wellness-mahdollisuuksineen nostavat hinnat kohti ympäröiviä Valaisin laakson huippuja.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

2. Diavolezza

Kuuluisan naapurin, St. Moritzin, huikea pikkuveli on Diavolezza, jonka mykistävät maisemat jäätikköineen saavat kokeneenkin laskijan haukkomaan henkeään. Skinnaajalle paikka on taivas, sillä vajaasta kolmesta kilometristä ylöspäin riittää jylkytettävää taidosta, kunnosta ja olosuhteista riippuen.

Piz Palün lähes nelitonninen huippu todistaa majesteetillisesti takamaastoihin mielivän nousut ja laskut.

Kolmen hissin keskuksella on tarjolla offarinautintoja ilman nousukarvoja, sillä molemmin puolin reilun kolmentuhannen metrin korkeudessa sijaitsevaa yläasemaa lähtevät laskut ovat hienoja, mutta lumiolosuhteista tulee olla varma. Majoitus on syytä katsoa alueen muista kylistä.

3. Laax/Flims

Isoihin keskuksiin lukeutuva Laax-Flims on ennen kaikkea lautailijoiden suosima kohde, jossa tarjonta on loistava. Laskettavaa on joka lähtöön ja parhaimmillaan homma on nautinnollista, mutta ei niin jylhää kuin Alppien kovimmissa keskuksissa, vaikka korkeimmillaan mennään yli kolmeen kilometriin.

Messeviä laskuja on kaikkeen makuun ja rinteet ja hissit risteilevät eri ilmansuuntiin mahdollistaen kevään saapuessa monenlaisia valintoja lumen suhteen.

Yläkylät, kuten Falera, luovat oman tunnelmansa, jossa ei voi muuta kuin ihmetellä muinaisia aikoja, jolloin ei edes tiedetty alppihiihdosta ja turismista. Saavutettavuus ei ole helpointa, mutta milloin hyvän eteen ei kannattaisi nähdä vaivaa?

4. Lötschental

Huikaisevien offarimahdollisuuksien Lötschental Valaisissa on todellinen salapaikka, jonne vain harva osaa suunnata.

Wielerin kylä ei lupaa paljon, mutta hissinousut yli kolmeen kilometriin hyvällä näkyvyydellä pistävät aistit herkälle. Laskumahdollisuuksia on joka suuntaan ja porukkaa vähän!

Laskut Ferdeniin ja Kippeliin tulee varmistaa, sillä lumitilanne vaihtelee tuulten mukaan paljon. Ihastuttavista kylistä pääsee postibussilla mukavasti takaisin Wieleriin ja ala-asemalle, josta voi aloittaa uuden retken kohti tuntemattomia laskuja. Pienen alueen rinteet ovat myös erinomaisen vauhdikkaita ja todella nautinnollisia.

5. Mürren

Mürrenin kuuluisuus on Schilthorn, jossa on kuvattu Bond-filmi. Hienot hissinousut, muinaisia alppiaikoja muistuttava autoton kylä ja nelitonnisten huippujen sylissä laskeminen pistävät harkitsemaan, että kannattaako enää kotiin lähteäkään?

Offarilasku huipulta kohti Eigerin, Mönchin ja Jungfraun huippuja on erityisesti alkuosaltaan vaativa, mutta hyvällä lumella loistava. Sveitsissä kun ollaan, on juna erinomainen kulkuväline aina lentokentältä suoraan keskukseen.

Teksti: J.Lehto, Skimbaaja 1/2012
Kuva: Flickr / Sport Communities


Avainsanat:
, , , , ,
Arvostele artikkeli:
Viisi vinkkiä Sveitsin tuntemattomille lumille Laax, Sveitsi
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,50/5 - 2 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.