Helpot offarit houkuttelevat rinteiden ulkopuolelle.
Hiihtokeskukset, Kohteet

Aurinkoinen Grandvalira

Ranskan ja Espanjan rajalla sijaitseva Andorra mainostaa auringon paistavan 300 päivää vuodessa.

Andorrasta löytyy kaikki, mitä hiihtäjä tarvitsee

Andorrassa on kaksi hiihtokeskusta, Grandvalira ja Vall Nord. Aiemmin niitä oli yhdeksän, mutta laajat yhdistymiset vähensivät niiden nimien määrän kahteen.

Grandvalira on alueista suurempi. Sen keskellä sijaitsevasta Soldeun kylästä löytyy muutama hotelli, kourallinen ravintoloita, pari kauppaa ja urheiluliikettä sekä kaksi erittäin tasokasta kylpylää. Lähtökohtaisesti siis kaikki, mitä hiihtäjä tarvitsee? After skitäkin on tarjolla rennossa alppihumpattomassa tunnelmassa. Pöydällä tanssimista kaipaavat löytävät sitä taas Pas de la Casan jälkihiihtopaikoissa.

Andorrassa ei ole vaaraa luulla olevansa vaikkapa Sveitsissä. Rakennukset ja ympäröivät vuoret poikkeavat Keski-Euroopan alppimaisemista huomattavasti, joten tarjolla on uusia elämyksiä myös näköaistille.

Mainos
Mainos

Yli sadan rinteen valikoima

Grandvalira on markkinointinimi useamman hiihtokeskuksen yhteenliittymälle. Vielä kymmenen vuotta sitten joka kylällä oli oma hiihtokeskus, eikä hissilippujen yhteiskäyttöä juurikaan ollut. Hiihtoalueiden nimet ovat yhteneväiset laakson pohjalla olevien kylien kanssa.

Täällä voi kurvailla siis Pas de la Casan, Grau Roigin, Soldeun, El Tarterin, Canillon ja En Campin alueilla. En Camp kannattaa muistaa, sillä sieltä lähtee gondolihissi, eikä kylään voi laskea.

Yli sadan rinteen valikoimasta löytyy jokaiselle jotakin. Himohiihtäjä suuntaa Soldeusta Grau Roigin ja Pas de La Casan hiihtoalueille, harrastajalaskijat ja lapset Canillon alueelle. Jokaiselta alueelta löytyy kaikenlaisille laskijoille sopivia rinteitä ja reittejä, joten laskualueen voi hyvin valita vaikkapa auringon suunnan perusteella.

Soldeun Sport Hotel:n kylpylästä on hyvät näkymät kisarinteeseen.

Soldeun Sport Hotel:n kylpylästä on hyvät näkymät kisarinteeseen.

Modernit hissit ja siedettävät jonotusajat

Kylistä laskijat nostaa vuorelle modernit gondolit tai pikatuolihissit. Jonotusajat ovat hyvin siedettävät. Valtaosa rinteistä on kohtuullisen leveitä rinnekruisailijoiden riemuksi.

Rinteiden vierustoilta löytyy paljon harrastajatason offareita satunnaisten vuorimäntyjen toimiessa pujottelukeppeinä. Puhdasta laskettavaa löytyi pohjoispuolen rinteiltä, vaikka lumisateesta oli kulunut jo viikko. Sieltä tosin pitää kavuta takaisin rinnealueelle lihasvoimin. Helpoimmat hissinvierustat oli kaluttu puhki parissa päivässä.

Grandvaliran aurinkorinteitä

Grandvaliran aurinkorinteitä

Rakennuspaikat kortilla

Kahteen vuorilaaksoon rakennetussa Andorrassa on hyvä tonttimaa olemattomissa. Talot ovat rakennettu suomalaissilmin melkoisiin jyrkänteisiin. Hämmentävimpiä rakennuksia on Soldeun Sport Hotelin rakennus, jossa on kylpylän ja kahden hotellin (neljän ja viiden tähden) lisäksi kauppoja, ravintoloita, parkkihalli sekä gondolihissin ala-asema.

Andorran sijainti Espanjan ja Ranskan välisen maantieliikenteen solmukohdassa tekee lyhyenkin matkan tekemisen aikaa vieväksi.

Ruokatarjonta osoittautui hyvin vaihtelevaksi, eikä ruuan maistuvuutta voinut etukäteen arvioida paikan hintatason perusteella. Andorralaisessa keittiössä sekoittuvat sujuvasti katalonialaiset, espanjalaiset, ranskalaiset sekä italialaiset vaikutteet.

Rinneravintoloista voi suositella El Tarterin Mercat Pin yläkerran riisiravintolaa, Pas de la Casasta Madison-ravintolan sipulikeittoa sekä Grau Roigin erittäin tunnelmallista Pessonsia, joka aukeaa vasta yhdeltä iltapäivällä.

Ravintola Pessonin salaatti ja tunnelma ovat oivallisia - El Tarterin rinteillä oli tilaa kurvailla

Ravintola Pessonin salaatti ja tunnelma ovat oivallisia – El Tarterin rinteillä oli tilaa kurvailla

Tahdotko töihin Andorraan?

Sekä ravintoloissa että koko Grandvaliran keskuksessa ei juuri andorralaisia näy työntekijäpuolella. Heille ei kuulemma työnteko maistu, kun pankkitoiminta ja tax free -kauppa luovat hyvän perusturvan, eikä töitä välttämättä tarvitse juuri tehdä.

Hiihtokeskuksen johto koostuu espanjalaisista, ja valtaosa hissipojista ja muista työntekijöistä saapuu Etelä-Amerikasta. Keikkatyöläisten myötä palvelun taso on paikoin tuttua tasoa kotimaisen tieliikenneasemaketjun kanssa.

Pohjoismaalaiset nauttivat alueella suurta arvostusta, joten esimerkiksi suomalaisilla kielitaitoisilla hiihdonopettajilla on kohtuullisen varma työpaikka tarjolla.

Iltaohjelmana shoppailua

Andorra on tunnettu hyvistä ostosmahdollisuuksistaan. Maassa on vain neljän prosentin arvonlisävero, joten jo se tekee shoppailusta Suomen hintoihin verrattuna kannattavaa.

Pienen nettivertailun jälkeen erityisesti laskettelutavarat olivat muutamassa tapauksessa jopa puolet Suomen hintoja halvempia.

Teksti: Jussi Ovaskainen / Skimbaaja 5/2011
Kuva: Jussi Ovaskainen


Avainsanat:
,
Arvostele artikkeli:
Aurinkoinen Grandvalira Helpot offarit houkuttelevat rinteiden ulkopuolelle.
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,00/5 - 1 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Päivitysilmoitus: Kosovossa, Puolassa ja Bulgariassa lasket edullisimmin - Lumipallo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.