Serre Chevalier on aurinkoinen ja lumivarma hiihtoalue
Kohteet, Skimbaaja

Serre Chevalier on aurinkoinen ja lumivarma hiihtoalue

Ranskan Serre Chevalier erottuu muista hiihtokeskuksista urheilullisuudellaan, hienolla metsähiihdollaan sekä runsaalla auringonpaisteellaan.

Monipuolinen hiihtokeskus houkuttelee

Ranskan Serre Chevalier sijaitsee etelämpänä kuin Alppien tunnetuimmat keskukset. Kolmesta kylästä koostuva Serre Chevalierin hiihtoalue tarjoaa yli 100 rinnettä ja päättyy keskiaikaiseen Brianconin kaupunkiin.

Vuoden 2006 olympialaisjärjestelyiden takia tiet ja tunnelit ovat hyvässä kunnossa, ainoastaan solien ylitykset saattavat aiheuttaa hankaluuksia kovalla lumipyryllä.

Tunnelmallinen Briancon

Briancon on Euroopan toiseksi korkeimmalla sijaitseva kaupunki Sveitsin Davosin jälkeen. Kaupungin mikroilmasto on miellyttävä: Välimereltä kulkeutuu lämmintä ilmaa, ja korkeat vuoret estävät pilvien matkan laakson ylle. Aurinkopäiviä kertyy vuodessa yli 300, mutta alue tunnetaan silti lumivarmana.

Mainos
Mainos

Kaupungissa majoittuvat saavat nauttia monipuolisista palveluista ja kohtuullisesta hintatasosta. Etenkin perheiden ja isompien porukoiden on helppo löytää edullisia majoitusvaihtoehtoja. Iltaelämän taso ei kuitenkaan yllä lähellekään naapurikyliä, joissa meno on ranskalaisittain erittäin vauhdikasta.

Unescon suojelema Brianconin vanha linnoituskaupunki on käymisen arvoinen. Pitkät historialliset perinteet, roomalaisten vaikutus sekä viihtyisät ravintolat ja pikkukaupat imaisevat kulkijan mukaansa.

Innokas hiihtäjä suuntaa kesälläkin Brianconista lumille, sillä Les Deux Alpesin ja Alpe d’Huezin rinteet ovat varsin kohtuullisen ajomatkan päässä.

Serre Chevalierissä riittää hyviä offareita

Serre Chevalierissä riittää hyviä offareita

Vauhdikkaita rinteitä riittää

Serre Chevalier on laaja hiihtoalue, jossa on mukava retkeillä erityyppisillä rinteillä. Brianconista noustessa kannattaa nautiskella Rocher Blanc -tuolihissin molemmin puolin kulkevista punaisista rinteistä. Rinteet ovat Ranskan tyyliin vaikeustasonsa mukaisia: punaiset ovat vaativia, mustat vaativat jo taitoa.

Chantemerlen alue tarjoaa pääasiassa punaisia ja sinisiä rinteitä, joissa on kiitettävästi leveyttä. Yläosan puuton alue on varsinainen mahdollisuuksien paratiisi koko laaksossa, mutta metsän keskellä kiemurtelevissa rinteissäkin on oma tunnelmansa. Koko laakson päärinteet ovat suurimmaksi osaksi pohjoiseen, joten rinnepohjat kestävät pitkälle kevääseen – osittain myös hyvän lumetusjärjestelmän ansiosta.

Villeneuven kylästä mäkeen lähdettäessä on edessä runsaasti vaihtoehtoja erilaisille rinteille. Chantemerlen ja Villeneuven välissä sijaitseva lumiparkki houkuttelee nuorisoa, kun taas pienet kurut ja kanjonit ovat myös vanhempien laskijoiden mieleen.

Siirtymähissit on sijoitettu alueiden väliin kohtuullisen järkevästi, mutta niiden nopeus ja ikä alkaa olla koko alueella senioriluokkaa.

Hintavien rinneravintoloiden taso on vaatimaton, ja niissä ruokaileminen onkin lähinnä vain vatsan täyttämistä. Kuuluisaa ranskalaista keittiötä kannattaa etsiä mieluummin vaikka Brianconin vanhastakaupungista. Oma huoneisto ruoanlaittomahdollisuuksineen ja kaupungin suuret marketit ovat hyvä yhdistelmä edullista ja maittavaa lomailua varten.

Hiihtohaasteita tarjolla

Le Monetierin kylästä nousevat hissit vievät alueen haastavimmille rinteille. Cibouit-tuolihissi nostaa puuttomalle yläosalle, josta lasku Tabucin metsän kautta on pelkkää juhlaa. Hyvällä lumella Tabuc on taivas, jota kovimmat pyssyt laskevat koko päivän. Erinomaisen offaripätkän saa myös Yret-hissin molemmin puolin tai vaikka tuolin alla.

On oikeastaan vain mielikuvituksen puutetta, jos Serre Chevalier jättää hiihtohaasteiltaan kylmäksi. Metsää, avomaastoa ja eri puolille viettäviä laskuja on runsaasti ja hyvällä näkyvyydellä paikat on helppo hahmottaa hissien nauhamaisen sijainnin takia. Offareille pääsee suoraan hissien vierestä ja varsinaista kiipeämistä ei käytännössä tarvitse tehdä.

Isossa hiihtokeskuksessa on huolehdittava ajan kulumisesta, sillä Tabucin metsistä on pitkä matka hisseillä Brianconiin. Ilmaiset hiihtobussit kuljettavat ala-asemien välillä, jos ei malta lähteä ajoissa kotimatkalle. Juhlapyhinä ja ranskalaisten helmikuisilla lomaviikoilla hisseissä voi olla ruuhkia, mutta muuten hidas hissiverkosto suoriutuu tehtävästään yllättävän hyvin.

Lasku Brianconin kylään on vauhdikas ja harvemmin ruuhkainen. Harvassa keskuksessa kotiinlasku on yhtä nautinnollinen.

Teksti ja kuvat: Jyrki Lehto, Skimbaaja 3/11


Avainsanat:
,
Arvostele artikkeli:
Serre Chevalier on aurinkoinen ja lumivarma hiihtoalue Serre Chevalier on aurinkoinen ja lumivarma hiihtoalue
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,67/5 - 3 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

  • Capo sanoo:

    hei,

    kiitos vinkeistä. varasin juuri 6pv omatoimimatkan Briancor’iin vaimon kanssa, Tour de Francen innoittamana !! Vaikutti hyvältä ja monipuoliselta kohteelta, muutakin kuin hiihtoa tarjolla- ja kylä itsessään myös. Löysimme kivan huoneiston wanhan kylän puolelta – ja hintakin oli kohtuullinen ( 2 mh tasokas huoneisto a 85 € per pv,, sis. tutirstiveron ). Joten….sitä odotellessa hyvää hiihtotalvea.

    Vastaa

  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.