Suojaa silmät rinteessä
Terveys, Varusteet, Yleinen

Suojaa silmät rinteessä – laskijan aurinkolasit

Laskijan varastosta löytyy usein useammatkin lasku- ja aurinkolasit, joita on hankittu rinnekäyttöä varten.

Aurinkolasit ovat sekä osa pukeutumista että tärkeä suoja

Rinteisiin soveltuvista aurinkolaseista on useasti iloa myös kesäharrastuksissa. Yhä useammin aurinkolasit ovat osa pukeutumista ja myös miehille ulkonäköperusteet tärkeitä laseja valitessa, mutta nyt katsotaan sporttailulaseihin liittyviä ominaisuuseroja.

Aurinkolasien perustehtävä on helpottaa näkemistä auringon- tai muun kirkkaan valon hankaloittaessa näkemistä. Toinen tärkeä virka on silmien suojaaminen UV-säteilyltä, liialta valolta, häikäistymiseltä, ja muotoilusta riippuen myös tuulelta ja roskilta.

Valitse lasit käyttötarkoituksen mukaan

Suurimman hyödyn aurinkolaseista saa, kun ne valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Eri lasit toimivat vesillä ja maantiellä.

Mainos
Mainos

Esimerkiksi rullaluistelussa ja pyöräillessä päänmyötäiset voimakkaasti kaartuvat linssit tarjoavat hyvän suojan viimaa ja roskia vastaan. Golffaajalle on tärkeätä nähdä maksimaalinen määrä kontrasteja, meloja kaipaa häikäisysuojaa ja varmuutta lasien päässä pysyvyydestä myös tyrskyissä.

– Aurinkolasien valinta on hyvin yksilöllinen asia. Istuvuus ja linssin ominaisuudet ovat tärkeimmät valintaperusteet, muistuttaa silmälääkäri ja optikko Jermo Vuori sotkamolaisesta Optikko Vuoresta.

Mitä ominaisuuksia tarvitset laseihisi?

Linssien käsittelyvaihtoehtoja on myös rutkasti. Polarisoivissa linsseissä on kerros, joka estää vaakasuorilta pinnoilta tulevilta heijastuksilta. Sama ominaisuus saattaa hankaloittaa lcd-ruutujen, esimerkiksi navigaattorin, näkemistä.

Fotokromaattiset linssit tummenevat ulkona UV-säteilyn vaikutuksesta ja ne vaalenevat sisätiloihin siirryttäessä. Ominaisuus ei ole paras mahdollinen autoilijalle, sillä auton tuulilasi suodattaa suurimman osan UV-säteilystä pois, jolloin linssit eivät tummu kunnolla. Fotokromaattisten linssien ominaisuudet ovat kehittyneet viime vuosina paljon, linssien tummuuden muutokset kestävät nykyisin enää muutamia kymmeniä sekunteja.

Tarkista UV-merkinnät

Tutkimustieto UV-säteilyn (UV-A ja UV-B) vaikutuksista on tuonut suojaamiskykymerkinnät laseihin. Esim. UV 100% merkintä kehyksessä kertoo, että UV-säteily suodattuu kokonaan. Runsaassa auringossa esimerkiksi vuoristossa, hangilla ja vesillä on runsaasti UV-säteitä.

UV-B säteily voi aiheuttaa sarveis- ja sidekalvon tulehduksen, joten UV-suojaavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota.

Aurinkolasit voi saada myös omilla vahvuuksilla

Linssien kaarevuus ei ole este saada laseja omilla silmälasin vahvuuksilla, pienin rajoituksin kylläkin. Mikäli linssin voimakkuus osuu välille +4 ja -4, myös kaarevat aurinkolasit saa omilla vahvuuksilla, joskin linsseistä tulee helposti aika paksut ja siten painavat.

Aurinkolaseja myydään mm. optikoilla, urheilukaupoissa, marketeissa ja markkinoilla. Jos ominaisuuksien varmistaminen tai lasien muokkaaminen vähänkään epäilyttää, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen.

Teksti: Jussi Ovaskainen, Skimbaaja 4/2009
Kuva: flickr / Jagoda♥Gio♥Maya


Avainsanat:
,
Arvostele artikkeli:
Suojaa silmät rinteessä – laskijan aurinkolasit Suojaa silmät rinteessä
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (3,00/5 - 2 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.