Hyppää sisältöön

Syöte – keskittynyt lasketteluun

Syöte saa kehuja aitoudestaan, kauniista luonnostaan sekä rinteiden ja latujen kunnosta. Hiihtokeskus koukuttaa kävijän hyvällä tavalla.

Rauhallisesti kehittynyt hiihtokeskus

Pudasjärven ja Kuusamon puolivälissä sijaitseva Syötteen alue koostuu kahdesta hiihtokeskuksesta, Iso-Syötteestä ja Pikku-Syötteestä. Syötekeskuksen muodostavat hiihtoalueet eivät ole hissiyhteydessä toisiinsa, mutta latuverkosto sen sijaan risteilee mainiosti linkittäen keskukset toisiinsa.

Iso-Syötteen 30-vuotisen historian aikana hiihtokeskuksessa ei ole hölmöilty suurten investointien muodossa, vaan aluetta on kehitetty rauhallisesti ja sille on haettu oma kohderyhmä. Takavuosien omistajanvaihdosten ansiosta on päästy tilanteeseen, jossa omistajat ovat aidosti ja pitkäjänteisesti sitoutuneita niin keskuksen kuin alueenkin kehittämiseen.

Aluksi Iso-Syötteen nykyisen omistajan, teollisuusneuvos Jorma Terentjeffin, kiinnostus laskettelubisnestä kohtaan herätti monilla tahoilla ihmetystä. Toiminta on kuitenkin osoittanut, että perheiden ja hiihtäjien asialla ollaan oikeasti bisnesajattelusta huolimatta.

Turistit hakevat rauhaa ja elämyksiä

Britti- ja irkkuturistien lisäksi Syötteellä käy esimerkiksi espanjalaisia, hollantilaisia ja italialaisia, jotka tulevat nimenomaan hakemaan rauhaa ja elämyksiä luonnon keskeltä.

Vaikka vaikea taloustilanne näkyy myös Syötteellä, on omilla vahvuuksilla kyetty täyttämään suurempia keskuksia reilusti pienempi kapasiteetti. Syöte on löytänyt paikkansa tiukassa kilpailussa, sillä ulkomaisten vieraiden lisäksi perheet ovat jälleen löytäneet vauhdikkaat rinteet ja paipit.

Lama tai taloudellinen ahdinko eivät tarkoita Suomessa sitä, että kaikki harrastustoiminta loppuu. Matkoja tehdään kotimaassa ja kohteet valitaan tarkoin, sillä perheet haluavat edelleen lomailla ja tarjota lapsille elämyksiä lumen parissa.

Hyvästä etelän lumitilanteesta huolimatta kasvanut hiihtoinnostus houkuttelee Lapin hangille. Etelä-Suomesta ajetaan yleensä Syötteen ohi ja jatketaan pohjoisemmille tuntureille. Pysähtymistäkin kannattaisi harkita: Syötteellä pakkaset ja tuulet ovat usein pohjoisen kollegoitaan leudompia.

Lapset ja nuoret on huomioitu Syötteellä

Syötteen alue laajenee sopivalla tahdilla ja palvelutarjonta monipuolistuu. Eturinteen alapuolelle rakennetun tekojärven on tarkoitus tuoda virkistystä kesätoimintaan ja toisaalta nopeuttaa hiihtokauden aloittamista lumetusjärjestelmän apuna. Tonttikaavoitusten ja mökkien rakentamisen ansiosta esimerkiksi oululaiset ovat ottaneet Syötteen toiseksi kodikseen, jonne mennään vapaa-aikana liikkumaan ja lepäämään.

Lasten Lumimaa houkuttelee perheen pienimpiä, sillä karusellihissi, taikamatto, lasten oma kumpareikko ja vauhdikas pulkkamäki pistävät lapset liikkumaan ja nauttimaan ulkoleikeistä. Poroaitauksen vierustalla on jatkuvasti pikkuisia tapittajia ihmettelemässä joulupukin porojen elämää.

On selvää, että alkuperäisissä rakennuksissa näkyy ikä, mutta toisaalta rakentamisessa on säilytetty paikallinen tyyli, jossa materiaalina on kelo. Modernien sementtimöhkäleiden sijaan rakentaminen sulautuu ympäröivään luontoon. Huipun mökkikylä ja kunnostettu hotelli ovat tästä hyviä esimerkkejä.

Yhteistyötä on tehty myös Pudasjärven nuorten kanssa, jotta alueelle saataisiin suunniteltua lapsiin ja nuorisoon vetoavia tapahtumia ja toimintaa. Nykynuorille eivät pelkät rinteet ja ladut riitä.

Vauhti löytyy ulkotiloista

Iso-Syötteen rinteitä pidetään yleisesti vauhdikkaina ja monipuolisina, mutta iltaelämää melko kuolleena. Vaunualueen Pärjänkievarissa ja hotellilla on jonkin verran menoa, mutta hiihtokeskusta leimaa rauhallisuus ja väljyys. Lapsiperheille tunnelma on oikein sopiva.

Freeride-rinne ja Snow Park ovat nuorison suosiossa ja mökkikylän takamaastossa on mukavia droppeja haasteita hakeville. Eturinteet ovat helpompia ja takarinteet vauhdikkaampia, joten jokaiselle on varmasti jotakin tarjolla.

Huipun tykkylumimetsä on monen suosikki – siellä tunnelma on kuin satumetsässä. Maisemia katsellessa luonnonläheinen liikuminen hämmentää, sillä hissit ja palvelutkin sijaitsevat aivan lähistöllä. Ehkä siinä onkin yksi hiihtokeskuksen vahvuuksista: alue on kompakti ja asiat helposti ulottuvilla, mutta silti jokainen voi löytää halutessaan oman rauhan.

Loistavat retkeilymahdollisuudet

Syötteen Luontokeskus on myös piipahtamisen arvoinen ja sen lounas hyvä ja edullinen. Paikallishistoriaan ja eläimistöön pääsee tutustumaan mukavalla tavalla ja Metsähallituksen palvelut ovat hyvin saatavilla.

Syöte on liikkujan mieleen myös lumettomaan aikaan. Retkeilyreittejä on kaikkiaan 230 kilometriä ja reitit kulkevat tunturin ympäristössä. Vaikka alueella liikkuu vuositasolla 42 000 retkeilijää, ei ihmismäärää huomaa eikä makkaranpaistopaikoille tosiaankaan tarvitse jonottaa.

Maastopyöräilijät ovat myös löytäneet Syötteen haastavat maastot. Marjastusaikaan alueella voi liikkua pyörillä mukavia kangasmaita pitkin tai hiekkateitä ajellen ja yhdistää näin huvin ja hyödyn.

Kesäisin tunturin rauha rikkoutuu, sillä yhdeksi huipputapahtumaksi on muodostunut Iso-Syötteellä vietettävä ralli, jossa autot kerääntyvät huipun parkkipaikalle odottamaan huikeaa kiihdytystä alas rallitaipaleelle.

Tutustu Syötteen keskusesittelyyn

Teksti: Jyrki Lehto, Skimbaaja 2/2010
Kuva: Flickr / Leo-setä