Rauhallinen Salla on suksimisen alkulähde
Hiihtokeskukset, Kohteet, Skimbaaja

Rauhallinen Salla, hiihtolajien alkujuurilla

Suomen ensimmäiset syöksy- ja pujottelumestaruuskilpailut järjestettiin Vanhassa Sallassa, ja myös maailman ensimmäinen suksi löytyi Sallasta. Historiallisessa hiihtokeskuksessa eletään kuitenkin tiukasti myös tätä päivää.

Turistit haluavat keskelle ei-mitään

Sallan hiihtokeskuksen valttikortiksi on muodostunut erityisesti syrjäisen sijainnin oivallinen tuotteistaminen. Hiihtokeskuksen slogan Salla – in the middle of nowhere on houkutellut alueelle yhä enemmän myös ulkomaalaisia turisteja, erityisesti brittejä ja hollantilaisia. Keskieurooppalaiset turistit saapuvat Sallaan kokemaan rauhaa ja aitoa lappilaisuutta.

Meidän tavoitteenamme on saavuttaa 7 500 vuodepaikan määrä seuraavan kymmenen vuoden aikana. On suuri haaste kehittyä tasaisesti ja pitää omaleimainen lappilainen ilmeemme, puntaroi Sallan hiihtokeskuksen toimitusjohtaja Kari Koskimaa.

Sallan onnistumisten kierre käynnistyi vuonna 2005, kun kunta otti hiihtokeskuksen hallintaansa. Pari vuotta myöhemmin Holiday Club aktivoitui uudelleen ostaen hotellin takaisin espanjalaisilta. Samalla käynnistyi myös uusien lomahuoneistojen rakentaminen. Muutosten jälkeen valaistuksia on uusittu, rinteitä on levennetty ja Revontuli-hotellin yhteyteen on rakennettu kylpylä.

Mainos
Mainos
Perheitä ja nopeuslaskijoita

Salla aikoo keskittyä perheisiin

Perheitä ja nopeuslaskijoita

Salla on ennen kaikkea perheille sopiva laskettelukohde. Vaikka eturinteet ovatkin jyrkkiä ja haastavia, löytyy sopivia mäkiä myös aloittelijoille. Paluumatkaa helpottamaan on tehty Werneri-reitti, jota pitkin kaikki pääsevät turvallisesti takaisin lähtöpisteeseen.

Keskus aikoo jatkossakin keskittyä perheisiin, joiden lomailuun eivät talouden tuulet niin voimakkaasti vaikuta.

Meillä ei ole halua tehdä tänne alppikyliä tai juhlimispaikkoja. Olemme tulevaisuudessakin keskellä ei-mitään, lappilaisuuteen ja erämaaympäristöön vahvasti nojaava keskus, Koskimaa kertoo.

Lisäksi Salla on vakiinnuttanut paikkansa nopeuslaskun maailmancupin kisapaikkana. Sallassa on järjestetty myös pujottelun Eurooppa-cupin osakilpailuja.

Vanha Salla houkuttelee

Vanha Salla -tunturi siintää nykyisen Sallan päältä katsottuna houkuttelevana. Sotien jälkeisen rajansiirron jälkeen Vanha Salla sijaitsee Venäjän puolella ja sinne on vuosien varrella viritelty monenlaisia suunnitelmia sen hyödyntämiseksi laskettelukäyttöön.

Tunturi sijaitsee Venäjän rajavyöhykkeellä, joten sinne ei ole näillä tietämin mitään asiaa joitakin erikoisryhmiä lukuun ottamatta. Toisaalta Venäjä on suuri maa ja siellä on suuret toleranssit, joten ehkä tulevaisuudessa Vanhassa Sallassa nähdään päiväretkeläisiä Suomen puolelta.

Koskimaan mukaan ei ole todennäköistä, että rinteille rakennettaisiin hissejä. Tampparilla tai moottorikelkalla tehdyt päiväretket voisivat kuitenkin jonain päivänä olla mahdollisia, mikäli venäläiset olisivat halukkaita hyödyntämään raja-alueitaan.

Sallan paras puoli on sen kompakti rakenne: kaikki on lähellä

Sallan paras puoli on sen kompakti rakenne: kaikki on lähellä

Jonottaminen liki tuntematon käsite

Vaikka Sallassa on vain viisi hissiä, vievät ne laskijoita huipulle riittävää tahtia vähäisen majoituskapasiteetin ansiosta. Jonoja ei Sallassa juuri pääse muodostumaan.

Oheistekemistä löytyy muun muassa kylpylästä, Salla-hallista, Poropuistosta tai vaikka moottorikelkka- ja huskysafareista. Ruokapaikkoja on vain muutamia, mutta listoilta löytyy paikallisista raaka-aineista tehtyjä annoksia. Keloravintolan poropizza ja hirviburgeri ovat kokeneiden Sallan-kävijöiden vakiotilauksia.

Sallan paras puoli on sen kompakti rakenne: kaikki on lähellä, jos vaatimustaso ei ole liian korkealla. Sallassa kävijällä nousee romantikko pintaan – keskuksen toivoisi säilyvän jatkossakin omana rauhallisena itsenään. Mahdollisen laajennuksen myötä rinteitä tulee riittämään kaikille niille, jotka ovat valmiita matkaamaan hankalien kulkuyhteyksien päähän keskelle ei-mitään nauttiakseen erämaisista laskuelämyksistä.

Teksti: Jussi Ovaskainen, Skimbaaja 3/2010
Kuvat:


Avainsanat:
Arvostele artikkeli:
Rauhallinen Salla, hiihtolajien alkujuurilla Rauhallinen Salla on suksimisen alkulähde
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 5 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.