Vinkkejä hiihtoreissuun lapsen kanssa
Lapset, Lumimatkat, Yleinen

Hiihtoreissuun lapsen kanssa? Lue Lumipallon vinkit

Minkä ikäisen lapsen kanssa mäkeen? Miten mäkipäivään ja koko hiihtomatkaan kannattaa pienen laskijan kanssa valmistautua?

1. Mikä on oikea ikä aloittaa?

Lapsen voi viedä suksille, kun tämä osaa kävellä liukkaalla tukevasti ja on ylipäätään halukas kokeilemaan mäenlaskua. Maastohiihtokokeilut ennen alamäkiharrasteita ovat hyvä pohja aloittaa.

Esimerkiksi ranskalaisvanhemmat vievät lapsen suksille jo kaksivuotiaana tai jopa aiemmin. Joidenkin mielestä lapsi voi ottaa ensituntumaa suksiin heti, kun tämä nousee pystyyn.

Lumilautailun tasapaino on lapselle suksia hankalampaa. Jos intoa ja itseluottamusta kuitenkin löytyy, voi ensimmäiset lautakokeilut aloittaa 4-5 -vuotiaana. Kerrotaan myös 3-vuotiaista snoukkaajista.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla
Nuorimmat laskuharrastajat saattavat olla jopa 2-vuotiaita

Nuorimmat laskuharrastajat saattavat olla jopa 2-vuotiaita

2. Onko ajankohdalla väliä?

Kevät on hyvä ajankohta ottaa pienet mukaan mäkeen. Maalis-huhtikuussa keli on usein jo riittävän lämmin niin Suomessa kuin Alpeillakin. Kevätauringossa ei tarvitse hytistä kylmissään ja lumi on pehmeää, jolloin välineet toimivat helpommin eikä kaatuminenkaan satu. Aurinko lämmittää paitsi mieltä, myös kehoa, ja vaatesäätökin jää vähemmälle.

Huomioi kuitenkin, että aivan loppukeväästä sohjoinen lumi voi olla pienelle mäkihirmulle raskasta laskettavaa.

3. Miten mäkipäivään valmistaudutaan?

Lapsen tulisi lähtökohtaisesti laskea samanlaisissa varusteissa kuin aikuisen – ja vähintään yhtä laadukkaissa. Hyvä kerrosalusasu on tärkeä. Kylmällä säällä materiaaliksi soveltuu parhaiten merinovilla, joka pitää lämmön kosteanakin. Peruspaketti sisältää lisäksi hiihtohousut, takin, laadukkaat sukat ja hansikkaat. Lapselle kannattaa pukea vielä yksi lisäkerros vaatteita enemmän kuin aikuisilla on päällään.

Mukaan vielä vahvat aurinkolasit ja aurinkovoide – ja kenties hieman kuivattuja hedelmiä takataskuun.

Laadukkaita tuotteita lapsille tarjoavat monet tutut aikuisten outdoor-merkit.

Hiihtokoulu voi käydä päivähoitopaikastakin

Hiihtokoulu voi käydä päivähoitopaikastakin

4. Omat vai vuokrakamat?

Tarkista, mitä voit lainata tai vuokrata paikan päältä. Omien kärryjen tai rattaiden mukaan raahaaminen hiihtovarusteiden lisäksi voi olla raastavaa ja kallistakin. Toisaalta myös vuokraamoasiointi voi pienen kärsimättömän asiakkaan kanssa tuntua ruuhkapäivänä raskaalta.

5. Lapsi hoitoon ja vanhemmat mäkeen?

Perhelomalla lomaillaan lähtökohtaisesti yhdessä perheen kanssa, mutta vanhemmille sallittakoon hetki omaa aikaa ja vauhdikasta laskua ominpäinkin. Jos hoitoapua ei irtoa omasta matkaseurueesta, löytyy kaikista hiihtokohteista onneksi päivähoitopaikkoja ja yksityisiä lastenhoitajia. Sellaisesta voi käydä myös kohteen hiihtokoulu junioreille.

Hoitoajat ovat kuitenkin usein rajattuja, ja monissa hoitopaikoissa on alaikäraja.

Ulkomailla päivähoitajat saattavat kysyä lapsen neuvolakorttia, pidä se varmuuden vuoksi mukanasi.

Perhematkoilla pienikokoisin määrää tahdin

Perhematkoilla pienikokoisin määrää tahdin

6. Pikkupomon ehdoilla

Pienistä laskijoista on moneen. Yhteisen hiihtomatkan suunnittelussa on hyvä pitää mielessä, että lapsen kanssa on varauduttava toimimaan hänen ehdoillaan. Juuri kun ollaan lopulta saatu vaatteet puettua, välineet hankittua ja noustua hissillä huipulle, voi mäenlasku yllättäen loppua siihen. Mäen päällä lapsi ilmoittaa, että homma ei tänään huvita. Ja sitten ei huvita.

Laskiessa on tärkeätä pitää taukoja ja varata mukaan evästä. Suomen kohteista löytyy usein myös laavuja ja kotia omien eväiden syöntiin ja makkaran paistoon.

Varaa aikaa alamäkiharrastusten lisäksi myös lumileikeille, pulkkailulle, uinnille ja mitä hiihtokeskuksella onkaan tarjottavanaan. Monesta kohteesta löytyy myös lasten ikiomia seikkailualueita.

Teksti: Iljin
Kuvat: Flickr / criminalitent, maticulous, travelmanitoba; Simo Vunneli

 


Avainsanat:
,
Arvostele artikkeli:
Hiihtoreissuun lapsen kanssa? Lue Lumipallon vinkit Vinkkejä hiihtoreissuun lapsen kanssa
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 2 ääntä)
Loading...