Hyppää sisältöön

Budjettilomailijan hiihtomatkavinkit – vältä pyhiä ja korkeuksia, suuntaa itään

Näillä neuvoilla fiksu laskumatkailija säästää usean sentin.

1. Jos kohteella ei ole merkitystä, odota loppusesongin tarjouksia.

Usein esimerkiksi maaliskuun lopulle löytyy edullisia äkkilähtöjä kotimaisiltakin matkanjärjestäjiltä – niitä voit seurata täältä. Kohteen huono lumitilanne saattaa myös vaikuttaa sen edullisuuteen. Jos viihdyt merkityissä rinteissä, tarkista kohteen lumetusjärjestelmä. On monia hiihtokeskuksia, joissa rinteissä riittää laskettavaa pitkälle kevättä, vaikka niiden ulkopuolella jo ruoho vihertäisi.

2. Vältä joulua ja uutta vuotta

Uusi vuosi on ajankohdista kaikkein kallein, perässä seuraavat joulu ja pääsiäinen. Vältä siis ruuhkaisia juhlapyhiä, mikäli voit.

3. Vertaile hintoja, paketeissa voi olla suuria eroja

Paketteja on moneen lähtöön – ennenkuin valitset hinnan perusteella, tarkista paketin sisältö: kuuluvatko hissiliput pakettiin, entä ruokailu, onko majoitus lähellä hissejä?

Tarkista myös palvelut: jos kohteessa ei ole kunnollista ruokakauppaa, saattaa syömisestä kertyä kallis menoerä tiukan linjan budjettiin.

4. Nyrkkisääntö: jos hissit nostavat korkealle, kohde on kallis

Väittämälle on kaksi perustetta: lähelle neljää tonnia nostavat hissijärjestelmät ovat kalliita ylläpitää, ja vaikka laskijaa ei kiinnostaisi nousta ylimpiin korkeuksiin, saa tämä maksaa osansa hissien infrastruktuurista omassa hissipassissaan.

Toinen syy ovat kysyntä, tarjonta ja markkinointi – korkeat kohteet ovat usein tehokkaasti kaupallistettuja massamagneetteja, jonne riittää turisteja vaikka hinnat huimasisivat maisemien tavoin.

Lunta riittää yleensä matalammallakin, seuraa lumitietoja.

5. Itä-Eurooppa

Itä-Euroopan kohteet ovat yksinkertaisesti halpoja paitsi hissilippujensa, myös majoituksen, ruuan sekä juoman osalta. Hiihtokansa on vasta löytämässä itäisen Euroopan helmet, joten ole nopea, hinnat ovat jo nousussa.

Edullisia Itä-Euroopan kohteita löydät täältä.

Teksti: Jonna Iljin
Kuva: Simo Vunneli