Leukerbadin kabiini
Hiihtokeskukset, Kohteet, Skimbaaja

Lystikäs ja leppoisa Leukerbad

Sveitsin Leukerbad on hiihtokohde, jonne kotimaiset matkanjärjestäjät eivät ole rantautuneet. Omatoimimatkaajalle keskus on ehdottomasti vierailemisen arvoinen jo pelkästään Euroopan korkeimmalla sijaitsevien kylpylöiden ansiosta.

Sveitsistä puhuttaessa suomalaisten huulille nousee useimmiten sana hintataso. On selvää, että Sveitsin hintataso on eurooppalaisittain korkea, mutta järkevä matkaaja ei syö kalleimmissa ravintoloissa ja suosii välillä paikallisia kauppoja, joista saa elintarvikkeita edullisemmin kuin kotimaassa. Hissilipusta pitää olla valmis maksamaan vähän enemmän kuin Lapissa, ovathan mäet selvästi isommat ja hissit kuljettavat korkeammalle.

Paljon Sveitsissä käyneenä liputan siisteyden, ruuhkattomuuden ja täsmällisyyden puolesta, unohtamatta huikeita maisemia. Laatu on kohdallaan ja useimpiin Ranskan huippukohteisiin verrattuna loman voi viettää kohtuuhintaan.

Herran kukkarossa

Leukerbad sijaitsee Rhonen laakson pohjoispuolella Valais’ssa, lähellä Sierren kaupunkia. Tie päättyy äkkijyrkkään vuoriseinämään, jonne kaunis Leukerbadin kylä on rakennettu kuin herran kukkaroon. Laakson perältä on hulppeat näkymät Euroopan korkeimmille huipuille. Viime kesänä uusittu Gemmin kabiini nostaa nautiskelijat ihailemaan maisemia ja ylhäällä voi hiihtää murtomaata tai tehdä kävelyretkiä järven jäällä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Nuorisoa varmasti viehättää renkaalla laskeminen alas lumista rinnettä, mutta muuten Gemmipassin reissulta jätetään lasketteluvälineet alas laaksoon. Kesällä ihmiset retkeilevät, kiipeilevät ja nauttivat eväitä vuoristojärvellä ja ylös voi mennä aivan perheen pienimpienkin kanssa.

Leukerbadin avaraa rinnemaisemaa

Leukerbadin avaraa rinnemaisemaa

Ruuhkaton Torrent

Leukerbadin laskettelu keskittyy Torrentin alueelle, jonka rinteissä riittää tilaa. Parina helmikuun sesonkiviikkona ala-asemalla voi joutua hetken jonottamaan aikataulutettua kabiinia, mutta jos on liikkeellä autolla, kannattaa ajaa Flascheniin ja nousta sieltä pitkällä munahissillä ylös, joita kulkee nonstoppina. Lasku Flascheniin on muutenkin erittäin hauska, sillä rinne kumpuilee ja kääntyilee ja tilaa on riittävästi. Välillä voi piipahtaa joko nauttimassa lounaan rinneravintolan terassilla tai keräämässä hengenravintoa pienessä rinteeseen rakennetussa kappelissa.

Lähellä yläasemaa sijaitseva hotel Torrenthorn on paikan häpeäpilkku, sillä rän- sistynyt ja hylätty rakennus odottaa parempia aikoja tai vaikka purkamista. Rinnealueeltaan Leukerbad kalpenee verrattuna Valaisin muihin keskuksiin, sillä alueella on maailmanluokan keskuksia, kuten Verbier, mutta laskettavaa toki riittää useammaksi päiväksi. Keskuksesta on alle tunnin ajo esimerkiksi Torrentin alueelta näkyville Crans-Montanan maailmancup -tasoisille rinteille, mutta perheet ja vähemmän laskeneet löytävät Leukerbadista riittävästi urheilua, sillä 11,4 kilometrin mittainen FIS-kilparinne saa kokeneenkin laskijan reidet rämpimään piimässä.

Lasku alas kylään on paikoittain kapea ja kulkee välillä kokonaan kallion sisällä. Kokemus on kiva ja helppo luolaluikertelussa, mutta vauhtia ei kannata alastulorinteellä missään vaiheessa päästää nousemaan liian lujaksi. Mutkat tulevat muuten turhan kovalla vauhdilla vastaan.

Paikallista off-piste -herkkua

Paikallista off-piste -antia

Haastettakin löytyy

Aiemmin mainittu lasku Flascheniin on ihan missä tahansa mittakaavassa vähintäänkin hyvä. Sen lisäksi haasteita voi hakea ylimmän hissin jälkeen oikealta puolelta, jossa kalliot suojaavat laskijaa ja toisaalta jyrkkyys on urheilullista tasoa. Matkaa voi jatkaa kohti Flaschenin väliasemaa etsien hyviä siivuja alueen reunoilta ja väliaseman jälkeen on vuorostaan edessä siirtyminen jyrkähköön metsään.

Musta viitosrinne luikertelee metsän keskellä ja se kannattaa pitää näköpiirissä, jotta ei erehdy rykäisemään ala-aseman ohitse, jolloin joutuu rämpimään tiheässä ryteikössä.

Perheiden ja varttuneemman väen suosima

Sveitsin Alpeilla kun ollaan, on haasteellisinta löytää kunnon iltaelämää. Ravintolat ja kylpylät ovat iltaelämän keskipiste ja vauhdikkainta lienee kylpylän lastenosastolla jo kuuden aikaan illalla. Leukerbad on perhekohde tai vanhemman väen kruisailupaikka, väheksymättä kuitenkaan rinteiden antia. Hintataso on sveitsiläisittäin kohtuullinen ja perheitä suosiva.

Laskijat ovat enimmäkseen aloittelijoita tai yhden hiihtolomaviikon käypäläisiä, joten suomalainen löytää varmasti omat temmellyskenttänsä liikunnan saralta. Vaahtosammuttimien kokoisille on oma, erinomainen harjoittelupaikkansa kylässä. Park Erlin ala-asemalta voi rauhassa katsella pikkuisten ensimmäisiä mutkia mäessä espressoa nauttien.

Tunnelmallinen Leukerbad sijaitsee jylhissä maisemissa

Tunnelmallinen Leukerbad sijaitsee jylhissä maisemissa

Kylpyläkäynti kannattaa

Suomalainen ei malta olla laskematta koko päivää, jos rinteeseen kerran pääsee. Kroppaa kannattaa mennä palauttelemaan kylpylöihin, vaikka kylpylät ovat monelle kotimaasta tuttuja kohteita. Vuorten syleilyssä ja tähtien loisteessa voi tyytyväisenä palautella mieliin päivän tapahtumia ja suunnitella tulevia. joskus harvoin vuorten suojelemaan laaksoon saapuva kova myräkkä saattaa pakottaa hakeutumaan kylpylän altaisiin jo päiväsaikaan, mutta sekään ei liene huono vaihtoehto.

Kylpylöiden terveyttä edistävät vaikutukset on koettu hyviksi jo vuosisatojen ajan. Alppien suurimpana kylpyläkeskuksena sillä on tarjottavanaan neljä erilaista kylpylää, joista perheiden suosima Burgerbad on Alppien suurin.

Lindner Alpentherme on aikuisen väen mieleen ja tyylikkyys kuvaa kylpylää hyvin. saunamaailmassa on osastoja, joihin mennään ilman uimapukuja, mutta toki häveliäämmille riittää myös rentouttavia osastoja.

Rehazentrum on tarkoitettu lähinnä olympiaurheilijoille ja Volksheilbad kuntouttaviin hoitoihin ja fysioterapiaan. Leukerbad on isännöinyt lukuisia maailmanluokan huippujoukkueita, sillä erilaisten lääketieteellisten hoitojen lisäksi jäähalli ja urheilu- ja jalkapallokentät tarjoavat mainiot leiritysmahdollisuudet Alppien sydämessä.

Leukerbad lyhyesti

– Kyläkorkeus 1411 m
– Ylin asema 2610 m
– Hissejä 13
– Korkeusero 1200 m
– Hissilippu 38 €
– Kylpylälippu 15-18 € (pakettihintoja myös saatavilla yhdistelemällä laskettelu ja kylpylä)
– Lisätietoa: www.leukerbad.ch

Teksti ja kuvat: Jyrki Lehto
Skimbaaja 06/2012

Jutussa esiintyneiden kohteiden esittelyt:

> Leukerbad – Minikohde hyvinvointikeskuksen kyljessä 
> Verbier – Viihdettä ja vapaalaskua
> Crans-Montana


Avainsanat:
,
Arvostele artikkeli:
Lystikäs ja leppoisa Leukerbad Leukerbadin kabiini
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,67/5 - 3 ääntä)
Loading...