Jäätiköiden sulaminen keskusten uhkana
Ajankohtaista, Kohteet, Slammer

Jäätiköiden sulaminen Alppien hiihtokeskusten uhkana

Vuoteen 2050 mennessä suurin osa Alppien jäätiköistä on kadonnut ja samassa rytinässä suurin osa hiihtokeskuksista.

Aletsch-jäätikkö (saks. Aletsch Gletscher) on Alppien suurin jäätikkö. Se on osa Sveitsin Alppien Jungfrau-Aletsch -aluetta, joka on Unescon maailmanperintökohde. Oheisista kuvista voi yrittää päätellä, kuinka kauan paikalla tulee ylipäätään olemaan jäätikkö. OECD:n raportin mukaan vuoteen 2050 mennessä suurin osa Alppien jäätiköistä on kadonnut ja samassa rytinässä suurin osa hiihtokeskuksista.

Lämpötila nousee hälyttävää tahtia

Viimeisten 100 vuoden aikana ilmasto on lämmennyt maailmanlaajuisesti 0,74 °C, mutta Alpeilla lämpötila on noussut jo 2 °C.

Kahden asteen lämpötilan nousu ei kuulosta äkkiseltään pahalle, mutta käytännössä lämpeneminen on jo erittäin vakavalla tasolla. Alppien laaksojen lumen lämpötila on 0 °C tienoolla, ja pienikin lämpimämpi kausi saa lumen sulamaan laaksoista pitkiksikin ajoiksi. 1 500 metrin alapuolella lumi jää yhä harvemmin maahan ja lumen sijaan sataa runsaasti vettä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Pahiten kärsivät matalalla sijaitsevat keskukset

OECD:n mukaan tällä hetkellä 57 tutkitusta Alppien 666 laskettelukeskuksesta kärsii ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Jos lämpötila nousee vielä lisää 2 °C tarkoittaa tämä, että vuonna 2050 enää 50 % keskuksista on lumivarmoja. Jos taas lämpötila nousee 4 °C, niin 70 % keskuksista ei voi avata ollenkaan ja luonnonlunta on ainoastaan 202 keskuksessa.

Pahiten lämpötilan nousu vaikuttaakin matalalla sijaitseviin keskuksiin. Esimerkiksi Les Portes Du Soleilin alue on vaarassa menettää lumensa jo 20 vuoden päästä, jos ilmastonmuutosta ei saada kuriin. Tykkilumikaan ei ole ratkaisu, jos lämpötilat pysyvät nollan yläpuolella.

Vaarana kivivyöryt

Ikiroudan sulaminen aiheuttaa myös uudenlaisia ongelmia korkeammissa keskuksissa. Monet yläasemat on rakennettu ikiroudan päälle, ja sen sulaminen tarkoittaa sitä, että rakennelmat ovat yhä epävakaammalla pohjalla. Myös kivet ja maa-aines, jotka ovat aikaisemmin olleet tukevasti jäätyneenä kiinni, irtoavat entistä helpommin aiheuttaen kivi- ja maanvyörymiä ja tekevät vuorilla liikkumisen entistä vaarallisemmaksi.

Tällä hetkellä dumppaamme ilmakehään hiilidioksidia enemmän kuin koskaan. Tiedemiesten tähänastiset ilmastoskenaariot ovat olleet liian maltillisia, ja todellinen muutos on ollut rajumpi kuin laskelmat. Ilmastonmuutoksen pahentuessa Alppien menetetyt lumet taitavat kuitenkin olla niitä pienimpiä ongelmia. Kun maailmanpankin konservatiivitkin varoittelevat jo ilmastonmuutoksen vakavuudesta on kaikkien syytä ottaa homma tosissaan.

Padi-sukeltajilla on osuva ohje paniikkitilanteiden varalle: Stop. Think. Act.

Miten voin vaikuttaa?

1. Äänestä oikeita tahoja. Jos politiikka ei kiinnosta, äänestä silti.

2. Vaihda vihreään sähköön. Valitse ekosähkön toimittaja netistä ja soita sinne. Vaihtaminen kestää noin 5 minuuttia.

3. Syö luomu, lähi- ja kasvisruokaa mahdollisimman usein. Lihan ja maidon tuotannon päästöt vastaavat koko liikennettä yhteensä.

4. Jos lennät, lennä mieluummin harvemmin ja pidempiä reissuja ilman välilaskuja kuin monia lyhyitä. Suosi junaliikennettä ja kimppakyytejä aina kun mahdollista.

5. Suosi yrityksiä, jotka ottavat ympäristöasiat huomioon.

Teksti: Jari Salo
Kuva: Rafael Schmid
Slammer 01/2013
Lähde: Ride Greener + OECD raportti ”Climate Change in the European Alps”
Lue lisää: www.ridegreener.com

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)


Avainsanat:
, , , ,
Arvostele artikkeli:
Jäätiköiden sulaminen Alppien hiihtokeskusten uhkana Jäätiköiden sulaminen keskusten uhkana
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (3,25/5 - 4 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.