Hyppää sisältöön

Kysely: Suomalainen hiihtomatkailija laskee selvinpäin eikä piittaa offareista

Lumipallon ja Hotels.comin lukijakyselyssä selvisi muun muassa, että suomalaisia hiihtomatkailijoita ei kiinnosta off-piste tai after-ski. Suhde alkoholiin jakaa laskijat lisäksi kahteen leiriin. Hiihtomaista Itävalta vetää yhä, mutta kiinnostus kotimaan kohteisiin näyttää tulevaisuudessa vaisulta.

Lumipallo toteutti yhdessä Hotels.comin kanssa alkuvuodesta kyselyn suomalaisten hiihtomatkailusta. Kyselyyn vastasi 1301 henkilöä. Näin vastattiin:

Hiihtomatkailijoista ylivoimainen enemmistö laskee suksilla ja suuntaa Itävaltaan

Vastaajista enemmistö, 80%, laskee suksilla. Lautailijoita oli vajaat 20% ja telemark-laskijoita 6%.

Suomen jälkeen tutuimmiksi tulleet laskumaat olivat Itävalta, jossa laskijoista oli vieraillut 35% ja Ruotsi, jossa oli käynyt laskemassa kolmasosa vastaajista. Seuraavaksi vierailluimpia olivat Sveitsi, Italia ja Ranska.

84% laskijoista aikoo tehdä tällä kaudella vähintään yhden yön yli kestävän laskureissun kotimaassa. 43% suuntaa muualle Eurooppaan ja 5% Euroopan ulkopuolelle.

Suosituin ulkomaan kohde tälläkin kaudella 2012-13 on Itävalta, jonne aikoo suunnata viidesosa vastanneista. Seuraavat Ruotsi, Italia ja Sveitsi jäävät selkeästi Itävallan jalkoihin – seuraavaksi suosituimpaan Ruotsiin suuntaa enää kymmenys.

Suomalainen hiihtomatkailija viihtyy erityisen hyvin Itävallassa. Kuva Kaprunista.
Suomalainen hiihtomatkailija viihtyy erityisen hyvin Itävallassa. Kuva Kaprunista.

Suomen hiihtokohteet eivät tulevaisuudessa juuri kiinnosta?

Ensi vuonna laskulomalle haaveilee aiempaa useampi: 87% suunnittelee laskureissua kotimaahan, 64% muualle Eurooppaan ja jopa 11% Euroopan ulkopuolelle.

Tulevaisuuden kohtaista Itävalta säilyttänee johtoaseman, sinne halajaa 47%. Seuraavina seuraavat tutut Sveitsi ja Italia, mutta Ruotsi sen sijaan kiinnostaa tulevaisuudessa enää 19% laskijoista – ja neljännen sijan yhdessä Ruotsin kanssa jakaa Suomi.

Japani ja USA houkuttelevat noin 17% prosenttia vastanneista. Muista kohteista Uusi-Seelanti, Espanja ja Itä-Euroopan maat saivat myös useita mainintoja.

Tärkeintä ovat hyvät rinteet

Laskuloman tärkeimmät ainekset olivat hyvät rinteet (70%), rentoutuminen (55%) ja yhteinen aika perheen ja ystävien kanssa (53%).

Esimerkiksi hyvillä off-piste -mahdollisuuksilla oli merkitystä vain 14%:lle ja juhlimisella vain 5%:lle vastanneista.

Pitkät hissijonot rassaavat eniten

Laskijoiden hermoille käyvät eniten pitkät hissijonot (54%), humalassa laskijat (50%) ja jonoissa etuilu sekä piittaamattomat rinnehurjastelijat (46%).

Alkoholi jakaa laskijakansan

53% on valinnut nollalinjan laskemisessa. 46% on sen sijaan sitä mieltä, että pari annosta voi ottaa. Alkoholin rinnekäytön suhteen suurpiirteisemmät olivat sen sijaan selkeä vähemmistö.

Suurin osa suomalaisista ei juo rinnepäivänä lainkaan alkoholia.
Suurin osa suomalaisista ei juo rinnepäivänä lainkaan alkoholia.

Venäläisillä yhä huono maine

47% vastanneista on yhä sitä mieltä, että venäläiset ovat suurin huonosti käyttäytyvä laskijaryhmä rinteissä. Syiksi mainitaan mm. röyhkeä etuilu hissijonoissa, yleinen välinpitämättömyys muita kohtaan, öykkäröinti ja humalassa laskeminen sekä ”Euroopan omistaja”-asenne.

Suomalainen yöpyy mieluiten mökissä

Mökkimajoitus on selkeästi suosituinta laskettelulomalla (63%), hotellimajoitusta arvosti kolmasosa.

Suomalaisen hotellivalintaan vaikuttivat eniten hinta (60%) ja sijainti lähellä hissejä (55%). Hotellin mahdollisista sauna- ja kylpylämahdollisuuksista nauttii 54%, mutta samalla vajaa neljäsosa myöntää, että käy hotellissa vain lähinnä nukkumassa laskemisen ja after skin välissä.

Suomalaiset yöpyvät mieluiten mökeissä eli kansanvälisittäin "chalet"-majoituksissa.
Suomalaiset yöpyvät mieluiten mökeissä eli kansainvälisittäin ”chalet”-majoituksissa.

Hauskoja ja noloja sattumuksia riittää

Kysyimme myös ikimuistoisista tapahtumista, ja tarinoiden määrä yllätti. Suurin osa kommelluksista liittyi rinne- ja hissitunarointiin sekä after-ski -tuttavuuksiin. Parhaat muistot liittyivät Alppien puuteripäiviin ja ystävällisiin paikallisiin.

– Kaverini alta laski japanilainen lumilautailija. Rinteen kohta oli jyrkkä, ja ennen kuin ehdimme varoittaa, oli japanilainen poika ehtinyt valtavalla vauhdilla tulla kokonaisuudessaan ystäväni alta, niin että käytännössä ystäväni oli kokonaan ilmassa pienen hetken. Tilanne oli toki vaarallinen, mutta mitään ei käynyt. Asialle on naurettu monet kerrat: miten on mahdollista että toinen ajaa laudalla toisen alta?

– Ensimmäinen laskettelureissuni. Kun vihdoin pääsin suksineni ankkurihissiin ja ylös asti, liu’uin suoraan kanaverkkoaitaan ja sukseni jäivät kiinni siihen. Kyllä siinä kolme varttia meni, että sain itseni irti ja pääsin vihdoin mäkeen.

– Noloin kokemus on nuoruusvuosilta Åresta, jossa sukseni meni kirjaimellisesti ristiin kun ”annoin silmää” komealle hissipojalle ja päädyin vatsalleen raahautumaan ankkurihissin mukana (hissi oli tarttunut lasketteluhaalarin selässä olevaan kiristysnaruun).

– Herääminen nuoruudessa saksalaistytön sängystä monot jalassa.

– Olin yksin Courmayeurissa, lähdin illalla syömään kirja-kaverin kanssa. Ravintola oli aika hieno ja sain sääliviä katseita kun istuin yksin. Niinpä yksi tuntematon äijä sitten maksoi ruokalaskuni ilman mitään velvoitteita ja ravintola vielä tarjosi loppudrinkin ilmaiseksi.

– Laskin suoraan rinnebaariin…kirjaimellisesti..kaatuen ihmisjoukkoon.

Lumipallo kiittää vastanneita ja palaa sisältöihin tarkemmin myöhemmin.

Teksti: Jonna Iljin
Kuvat: Pääkuva Simo Vunneli, muut kuvat Marinella Ruusunen, Flickr / JaneMck, Cristian Bortes