Matkalaukku laihdutuskuurilla
Lumimatkat, Skimbaaja, Varusteet

Miten pakata hiihtomatkalle, lue 7 neuvoa

Lentoyhtiöiden kiristynyt paino- ja laukkukontrolli saa hiihtomatkalaisen harkitsemaan tarkkaan, mitä ja miten matkalle kannattaa pakata.

1. Suksien kuljetuksesta peritään yleensä lisämaksu

Mikäli kyseessä on viikon-parin perusreissu Alpeille, kilojen kanssa ei tarvitse yleensä olla kovinkaan tarkkana. Perusvarusteet mahtuvat helposti yleisimpään 2 x 23 kg kuormaan (laukku ja suksipussi). Suksipussista joutuu kuitenkin maksamaan yleensä muutaman kympin rahdin suuntaansa. Hinnat ja käytännöt vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Lisätietoa aiemmassa artikkelissamme.

2. Säästä hermoja ja voimia vuokravälineillä

Joskus kannattaa tutkailla kohteen vuokravälinevalikoimaa etukäteen. Muutaman kympin lisämaksusta (suksipussin kuljetuksen lisähintaan nähden) saattaa jo saada kunnon laskuvälineet viikoksi. Samalla säästät omien välineiden kantovaivan. Moni vuokraa sukset paikan päältä, mutta kuljettaa omat mononsa.

3. Oheisharrastelu kasvattaa helposti kiloja ja -hintaa

Asetelma muuttuu huomattavasti, mikäli varusteita on esimerkiksi jäätikkövaellukseen, kuvaamiseen tai muuhun erityispuuhasteluun. Silloin vaaka tulee hyvinkin tutuksi pakatessa. Summat ekstrakiloista ovat varsinkin pitkillä lennoilla jopa huomattavia – jopa 10-20 euron lisähintoja per kilo on peritty.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla
Eri lentoyhtiöiden kilohinnat ja suksipussikäytännöt vaihtelevat paljon

Eri lentoyhtiöiden kilohinnat ja suksipussikäytännöt vaihtelevat paljon

4. Laukulla on väliä

Hiihtäjien suosiossa ovat pyörillä varustetut noin 100 litran laukut. Niihin mahtuvat viikon hiihtoreissun varusteet varsin sujuvasti, varsinkin jos monot on pakattu suksipussiin.

Myös perinteiset kovat matkalaukut ovat keventyneet huomattavasti. Uusimmat, joskin melko arvokkaat, suuret kovat matkalaukut painavat kevyimmillään vain 2,5 kiloa. Kovien laukkujen etuna on tavaroiden parempi suoja ja järjestyksen säilyminen.

5. Suosi reppua käsimatkatavaroissa

Vaikka käsimatkatavaroille annetaan tarkkoja ohjeita, niiden valvonta on vielä melko satunnaista. Käsimatkatavarassa ratkaisee toistaiseksi muoto, ei niinkään paino. Kovilla laukuilla yleisin maksimikoko on 56 cm x 45 cm x 25 cm.

Reppujen ja rinkkojen kokoa sen sijaan vahditaan vähemmän, koska usein ne on helppoa sulloa matkustamon ylähyllyille. Painoa valvotaan nykyisin melko harvoin, mutta siihenkin kannattaa varautua. Maksimipaino käsimatkatavaroille on lentoyhtiöstä riippuen yleensä 8-10 kiloa.

Monot saa viedä usein käsimatkatavarana roikottaen mukanaan. Täysillä lennoila sitäkään ei kuitenkaan katsota hyvällä, mikäli mukana on muutakin käsimatkatavaraa.

Jotkut lentoyhtiöt ovat nykyisin hyvin tarkkoja käsimatkatavaran määrästä, ja sallivat matkustamoon vain yhden laukun.

Hyödynnä suksipussin tila hyvin - mukaan mahtuvat usein myös monot ja kypärä

Hyödynnä suksipussin tila hyvin – mukaan mahtuvat usein myös monot ja kypärä

6. Säästä kiloja suksipussimallissa

Myös suksipussit ovat keventyneet. Aiemmin suosittu kahden suksen rullilla varustettu pussi saattoi painaa yli kuusi kiloa. Nyt uusimmissa malleissa painosta on vähennetty liki puolet. Vieläkin kevyemmällä pääsee, mikäli jaksaa kantaa suksiaan – pelkät pussit ilman pyöriä painavat noin kilon verran.

Suksipussien enimmäispaino lentokoneissa on 20-23 kilon luokkaa lentoyhtiöstä riippuen, joten pussiin voi useimmiten pakata myös monot, kypärän ja mahdolliset lumiturvallisuusvälineet ilman lisäkiloista koituvia kustannuksia. Tosin silloin kannattaa muistaa, että jos sukset jäävätkin Helsinkiin tai vaihtoasemalle, on pärjättävä vuokravarusteilla.

7. Pakkaa fiksusti

Huolellisella pähkäilyllä tavaroista voi jättää paljon ylimääräisiä varusteita pois. Olennaisin asenne on vähentää “varmuuden varalta” tavarat, joita voi tarvittaessa hankkia myös määränpäässä. Vaatteiden määrästä saa helposti tingittyä, kun on valmis pyykkäämään reissussa.

Tilaa saa säästettyä käyttämällä myös tyhjiöpakkauspusseja, jonka avulla saa eritoten vaatteiden vaatiman tilan puolitettua. Onneksi modernit laskuvaatteet ovat hyvin monikäyttöisiä, köykäisiä ja tyylikkäitäkin, mikä keventää matkalaukkua ja vähentää erilaisten vaatteiden mukaan ottamisen tarvetta.

Teksti: Jussi Ovaskainen, Jonna Iljin
Kuvat: Rami Saaristo
Alkuperäinen teksti: Skimbaaja 01/2013


Avainsanat:
, , , ,
Arvostele artikkeli:
Miten pakata hiihtomatkalle, lue 7 neuvoa Matkalaukku laihdutuskuurilla
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (3,67/5 - 9 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.