laskettelukirjat - lukemista laskettelijalle
Muut aktiviteetit, Vapaalasku, Yleinen

Lukemista laskunälkään

Viimeistään kesän, loman ja rantasäiden loputtua alkaa laskukansan mieli jo palata talviurheilun pariin. Kotimaan laskukauden alkuun on kuitenkin vielä aikaa. Niinpä  Lumipallo listasi neljä teosta, joiden parissa voit tunnelmoida hiihtokeskuselämää, napata vinkkejä tulevaa kautta varten tai fiilistellä vuoristotunnelmia lumille pääsyä odotellessa.

Milla Ollikainen: Veripailakat

Ollikaisen rikosromaanissa seikkaillaan talvisen Ylläksen maisemissa.

Nuori valokuvaaja Krisse on tullut Ylläkselle viettämään hiihtolomaa äitinsä seuraksi. Lomalle hiukan vastahakoisesti lähtenyt Krisse sattuu ensimmäisenä paikalle, kun hiihtokeskuksen gondolihissi tuo alas murhatun teini-pojan ruumiin. Krisse päättää tarttua tilaisuuteen ja nappaa ruumista pari valokuvaa ennen poliisin paikalle saapumista. Rahapulassa hän lähettää kuvat toimittaja -ystävälleen Erikalle, joka tunnistaa teinin julkkismiljonäärin pojaksi ja hyppää seuraavaan Kittilän koneeseen lööppi mielessään.

Myöhemmin, kun murhattuna löytyy myös paikallinen nainen, Erikan ja Krissen skandaalin nälkä vain kasvaa. Jutut on saatava lehteen keinolla millä hyvänsä ja mielellään ensimmäisenä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Teoksen parasta antia – koukuttavan juonen lisäksi, on Lapin maisemien hieno kuvailu. Myös puheessa kuuluu pohjoisen murre. Ylläksellä käynyt voi bongailla tarinasta myös tuttuja paikkoja, kuten Bar Kaapin, jossa teoksen paikallinen nuoriso istuu iltaansa.

Ernest Hemingway: Nuoruuteni Pariisi

Hemingway: Nuoruuteni Pariisi pokkari kansi

Nuoruuteni Pariisi on muistelmateos, jossa kirjailija Ernest Hemingway kertoo elämästään 1920-luvun Pariisissa, kadotetun sukupolven taiteilijoiden ja kirjailijoiden seurassa.

Suurimman osan aikaa teoksessa kuvataan juuri Pariisia, mutta viimeisessä luvussa, Hemingwayn matkustaessa vaimonsa ja lapsensa kanssa Itävallan idylisille Vorarlbergin Alpeille hiihtämään, vuoristojen ystävää hemmotellaan.

Hemingway kehuu alppimaisemia ja ilmastoa erinomaisiksi. Jokainen ateriakin on vuoristoilmastossa juhlan veroinen.

Hiihtoseurue kiipeilee vuorilla hylkeennahkasta tehdyt skinit suksiensa pohjissa ja hiihtovaeltaa alppimajalta toiselle. Hemingway vaimoineen värvätään myös vastaperustettuun alppihiihto-opistoon oppilaiksi. Välillä opiskellaan asiaankuuluvasti lumiturvallisuutta vyöryjen varalta. Opiston perustajassa, alppihiihdon pioneeri Walther Lentissä tiivistyy laskettelun hienous: ”Walther Lentin mielestä oli hiihdon suurinta nautintoa se, että kiipesi ylimpään alppimaastoon, missä ei ollut ketään muuta eikä latuja lainkaan, ja hiihti sitten solien ja jäätiköiden yli alppimajalta toiselle. ”

Matti Verkasalo, Jarkko-Juhani Henttunen, Kai Arponen: Vapaalasku – tieto, taito, turvallisuus

vapaalasku kirja kansi

Tuore tietokirja vapaalaskusta on ensimmäinen suomenkielien aiheesta kirjoitettu teos. Kirjan pääpaino on turvallisuusasioissa; lumiturvallisuudessa ja lumivyörypelastuksessa. Asiaa täydentävät lukuisat havainnollistavat kaaviot ja kuvitukset.

Asiatekstin lisäksi teoksessa on esitelty vapaalaskun historiaa, lajin harjoittelua sekä tarvittavia varusteita ja lisävarusteita. Teoksessa on myös tunnettujen vapaalaskijoiden omia tarinoita lasku-uransa varrelta, niin huippuhetkiä kuin menetyksiäkin.

Teos on erinomaista luettavaa tietojen kartuttamiseksi ennen kauden alkua. Myös laskukuvat ovat mahtavia.

Cecily Von Ziegesar: Gossip Girl, Pidän siitä juuri noin

lumipallo gossip girl kirja kansi

New Yorkin nuorten ja rikkaiden elämästä kertovan Gossip Girl -nuortenkirjasarjan viides osa seuraa sarjan päähenkilöiden, Blairin ja Serenan sekä heidän ystäviensä lomailua Sun Valleyn hiihtokeskuksessa.

Nuorten hiihtoloma on luksusmeininkiä varusteista lähtien. Laskuvälineitä ja asuja kuvaillaan teoksessa yksityiskohtaisesti. Tyylikkäältä näyttäminen on tärkeämpää kuin itse laskeminen. Rinteessä mennään niin bikineissä kuin kiiltävissä kilpahiihtohousuissakin.  Myös afterski ja biletys ovat korkealla loman prioritteetilistalla.

Rinteeseen nuoret lähtevän pääasiassa tsekkailemaan kuumia lumilautapoikia ja -tyttöjä. Teoksessa seikkailee myös Hollannin ”silkkaa dynamiitti” olevat lumilautailun olympiajoukkueen pojat, joiden ”lumilaudat tekevät pahaa jälkeä lumikourussa.”

Laskemista ja vuorostomaisemia enemmän teoksessa kuvaillaan hissimatkoja, laskuvaatteiden merkkejä ja hiihtomajan poreallasta. Tarinassa pääseekin hyvin jetsetin   hiihtokeskuselämän ja alppielämäntyyliin makuun.

Lisätietoja teoksista:
> Veripailakat
> Nuoruuteni Pariisi
> Vapaalasku
> Gossip Girl, Pidän siitä juuri noin

Teksti: Saara Argillander
Kuva: Simo Vunneli, kirjan kannet (c) kustantajat


Avainsanat:
, , ,
Arvostele artikkeli:
Lukemista laskunälkään laskettelukirjat - lukemista laskettelijalle
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,63/5 - 8 ääntä)
Loading...