Päivän ensimmäinen ja viimeinen lasku ovat vaarallisimmat, sillä onnettomuudet yllättävät yleensä näissä.
Lumiturvallisuus, Terveys, Yleinen

Turvallisesti rinteessä – 5 vinkkiä laskijalle

Päivän ensimmäinen ja viimeinen lasku ovat vaarallisimmat, sillä onnettomuudet yllättävät yleensä näissä.

Rinteessä sattuneet vahingot ja tapaturmat ovat yleensä itse aiheutettuja. Vuonna 2012 Suomen hiihtokeskuksissa yli 2 000 laskettelijaa ja lumilautailijaa sai apua vapaaehtoisilta rinnepäivystäjiltä.

Mitä on rinnepäivystys?

SPR:n rinnepäivystäjät ovat vapaaehtoisia laskettelijoita, jotka liikkuvat noin 30 suomalaisessa hiihtokeskuksessa. Päivystäjäliivissä laskevat vapaaehtoiset pääsevät rinteisiin ilmaiseksi ja auttavat tarvittaessa muita harrastajia onnettomuuden sattuessa.

SPR:n mukaan 80 prosenttia rinteessä tapahtuvista onnettomuuksista on murtumia ja venähdyksiä. Haavat ja ihovammat (8 %), sisäelinvammat (7 %) ja paleltumisvammat (3 %) ovat jo huomattavasti harvinaisempia.

Mainos
Mainos

Onnettomuudet sattuvat yleisimmin päivän ensimmäisen tai viimeisen laskun aikana. 80 prosentissa tapauksista kyseessä on oma virhe, mutta myös sääolosuhteet, nestehukka ja jaksamisen herpaantuminen edesauttavat haavereita. Aloittelijalle hisseissäkin saattaa piillä vaaroja.

Vuonna 2012 yli 2 000 laskijaa sai apua rinnepäivystäjiltä Suomen hiihtokeskuksissa.

Näin pääset rinnepäivystäjäksi

Rinnepäivystäjäkurssille voivat osallistua 18 vuotta täyttäneet laskettelijat tai lautailijat, joilla on laji hyvin hallussa. EA2-ensiapukurssin tulee olla suoritettuna ennen kurssia ja päivystäjien on oltava SPR:n jäseniä.

Kurssin käyneet rinnepäivystäjät voivat valita kotirinteen, jossa haluavat työskennellä – se ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta tehdä vapaaehtoistyötä toisessa hiihtokeskuksessa esimerkiksi oman laskettelureissun aikana.

Rinnepäivystäjiltä ei edellytetä jatkuvaa aktiivisuutta, vaan vapaaehtoisliivin voi pukea ylleen vaikka vain muutamana päivänä vuodessa.

Mikä sitten motivoi laskijoita lähtemään rinnepäivystäjäkurssille?

– Olin laskenut toistakymmentä vuotta ja harrastin ensiaputoimintaa. Rinnepäivystys oli hyvä tapa päästä viettämään aikaa rinteessä ja yhdistää kaksi tärkeää harrastusta, kertoo SPR:n rinnepäivystäjänä toimiva Ville Tuominen.

Kursseja järjestetään eri paikoissa ympäri Suomea – seuraavia kursseja on tarjolla alkuvuodesta 2014.

Viisi turvallisuusvinkkiä laskijalle (SPR)

1. Muista suojavarusteet – kypärän käyttö voi pelastaa hengen.
2. Valitse oikean kokoiset lasketteluvälineet.
3. Muista lämmittely ennen rinteeseen lähtemistä.
4. Syö ja juo riittävästi – vältä kuitenkin alkoholia.
5. Huomioi sää ja laske omaa tasoasi vastaavia rinteitä.

Lue lisää rinnepäivystyksestä SPR:n sivuilta

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Simo Vunneli


Avainsanat:
, , ,
Arvostele artikkeli:
Turvallisesti rinteessä – 5 vinkkiä laskijalle Päivän ensimmäinen ja viimeinen lasku ovat vaarallisimmat, sillä onnettomuudet yllättävät yleensä näissä.
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,67/5 - 3 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.