Hyppää sisältöön

Näin valitset taitotasoosi sopivat lasketteluvälineet

Kun lasketteluvälineet valitsee oman taitotason ja laskumieltymysten mukaan, saa lajista irti suurimman nautinnon. Oikeanlaiset välineet vaikuttavat myös turvallisuuteen. Lue vinkit sopivien välineiden valintaan.

Tunnista oma taitotasosi

Suksikauppaan on hyvä lähteä ajatuksen kanssa, ja sovittaa ja testata välineitä huolella ennen ostoa. Käyttäjän ja käyttötarkoituksen tulisi olla merkkiä tai hintalappua tärkeämpiä ostokriteereitä. Kari Hujakka Elaneita maahantuovasta Neonsun Oy:stä neuvoo ostamaan oikeat välineet oikealle henkilölle.

– Esimerkiksi lapsille ostetaan usein ne kaupan edullisimmat juniorisukset, vaikka käyttö olisi jo sellaista, että tarvittaisiin kovempaa menoa kestävät välineet, Hujakka kertoo.

Liian suorituskykyisiä välineitä aloittelijan ei kuitenkaan kannata ostaa.

– Joskus oma taitotaso oletetaan korkeammaksi kuin mitä se todellisuudessa onkaan, ja valitaan liian vaikeat välineet. Esimerkiksi testikiertueilla halutaan yleensä sitä parasta mahdollista ekspertti-tason suksea, vaikka ei tiedetä mitä sillä suksella tehdään, Hujakka kertoo.

– Jos laskukokemusta ei ole vielä tarpeeksi, ei ekspertti-tason suksesta saa irti sen parasta suorituskykyä.

Mieti välineiden käyttötarkoitusta

Ennen välineiden hankintaa tulisi myös miettiä niiden käyttötarkoitusta, Hujakka ohjeistaa. Esimerkiksi eri tarkoituksiin sopivilla suksilla on erilaisia ominaisuuksia.

– Puuterista tykkäävälle lähdetään etsimään rinnesuksea leveämpää mallia. Jos taas kiinnostaa hyppiminen ja parkin lasku, valitaan siihen sopivat twintip -sukset. Suksia löytyy useita eri malleja erilaisiin tarkoituksiin, sekä niiden kaikkien yhdistelmiä. Kannattaa siis miettiä, mitä sukselta haluaa

Myös monoja valitessa tulee miettiä kuka, miten ja missä mennään.

– Kuten suksia, löytyy monojakin eri tarkoituksiin. On joustavia randonnée-kenkiä vaelluskäyttöön, jalkaa tukevia hyppykenkiä, jäykkiä kisamonoja, sekä erilaisia rinnelaskuun soveltuvia kenkiä. Ja tietysti kaikkien näiden sekoituksia.

Suksen ominaisuudet – pituus, leveys ja jäykkyys

Suksen pituus määräytyy laskijan pituuden ja suksen käyttötarkoituksen perusteella. Hujakan mukaan erityisesti aloittelijan kannattaa olla suksen pituutta valitessa tarkkana.

– Aloittelijan suksi on sopivan mittainen, kun se on yltää maksimissaan laskijan leuan kärkeen. Jos suksi on liian pitkä, se on vaikea saada kääntymään, laskettelu ei ole mukavaa ja into loppuu nopeasti.

Lasten suksiin ei kannata jättää kasvunvaraa.

– Lapsilla ei ole voimaa saada liian pitkiä suksia toimimaan, eikä laskemisesta tule mitään. Lasten sukset ovat myös suhteellisen huokeita ja niillä on hyvä jälleenmyyntiarvo, joten kasvunvaraa ei ole mitään syytä jättää. Sukset saa kyllä kiertoon.

Hujakka neuvoo miettimään suksia valitessa myös niiden leveyttä.

– Aloittelijan suksi ei saa olla liian leveä. Mitä leveämpi suksi on keskeltä ja kärjestä, niin sitä vaikeampi se on saada kantille ja laskemisesta tulee siten turhan vaikeaa. Sopiva valinta aloittelijalle on esimerkiksi keskeltä 74 – 78 mm leveä suksi. Tällaisella suksella oppii hyvin laskemaan. 

Kokeneempi laskija voi miettiä suksen pituutta ja leveyttä enemmän suksen käyttötarkoituksen ja mallin mukaan.

– Leikkaavaa käännöstä rinteessä laskettaessa voi valita lyhyemmän suksen, kovaan vauhtiin taas pääsee pidemmällä ja jäykemmällä suksella.

Hujakka kehottaa miettimään myös sitä, missä ensisijaisesti laskee.

– Etelän pikkumäissä pärjää hyvin lyhyemmällä suksella, lapissa ja alpeilla taas pidempi, vauhdissa vakaampi suksi toimii paremmin.

Suksen ominaisuuksista on otettava huomioon myös niiden kiertojäykkyys. Mitä kiertojäykempi suksi, sitä enemmän se yleensä vaatii laskutaitoa.

– Notkeampi suksi kääntyy helpommin ja siksi sillä on helpompi opetella laskemaan, Hujakka neuvoo.

Monon valinta – koko ja flex index

Myös oikean monon valinta on tärkeää. Aloittelijallekaan ei käy mikä tahansa laskukenkä.

– Olit sitten lapsi tai aikuinen, niin kenkä on se, mistä laskeminen lähtee, Hujakka summaa.

Yleisin virhe on valita liian isot, jalassa miellyttävän väljälle tuntuvat monot.  Hujakka neuvoo kuitenkin valitsemaan monot, jotka ovat jalassa napakat kuin hanskat kädessä, just eikä melkein.

– Myöskään lasten monoihin ei tulisi jättää kasvunvaraa. Liian isoissa monoissa jalat pääsevät liikkumaan, ja esimerkiksi nilkka saattaa nyrjähtää helposti. Maksimi liikkumavara niin lapsilla kuin aikuisillakin on 10 – 15 milliä vapaata monon kärjessä.

– Kun ollaan laskuasennossa, niin varvas saa vähän haistella kengän kärkeä. Nykyään monot ovat sen verran lämpimiä, että pärjätään ilman niin sanottua villasukkavaraa. Lisäksi monon sisäkenkä antaa muutaman laskupäivän jälkeen myöten ja hieman suurenee ja muokkautuu jalan hiotessa. Tällöin lähtäkohtaisesti liian suuena ostettu mono on epämiellyttävä ja laskemisesta hukkuu nautinto. Monoissa pätee siis ihan sama asia kuin ostettaessa normaaleja kenkiäkin.

Kuten suksia, löytyy monojakin eri jäykkyyksillä. Monon jäykkyyttä merkataan flex index -arvolla. Mitä pienempi flex index, sitä joustavampi mono. Aloittelijalle Hujakka suosittelee löysää monoa, sillä siihen saa paremman tuntuman.

– Yleisenä ohjeena voidaan pitää, että mitä löysempi kenkä, sitä paremmin sillä oppii laskemaan.

Lisätietoa aiheesta:
Välinevinkit alppilomalle
Kauden suksivalikoima esillä Messilässä

Teksti: Saara Argillander
Kuvat:Saara Argillander, Antti Hurskainen