Asusteet, Rinnemuoti, Varusteet

Kerrospukeutumisen perusteet

Rinteessä on pysyttävä lämpimänä ja kuivana. Parhaiten se onnistuu kerrospukeutumisella. Lue Lumipallon vinkit hyvän laskuasustuksen kokoamiseen.

Kerrospukeutumisen ideana on käyttää useampaa kevyttä vaatekerrosta yhden paksun sijaan. Kerrosten määrää ja materiaaleja muuntelemalla on helppo sopeutua vaihtelevaan säähän ja aktiivisuustasoon. Myös ulkoiluvaatevalmistajien mallistot perustuvat nykyään pitkälti kerrospukeutumiseen.

1. Aluskerros siirtää kosteutta iholta

Kerrospukeutumisen perustana on hyvä aluskerrasto. Aluskerraston tehtävänä on pitää iho kuivana myös hikoillessa ja tuntua miellyttävälle paljasta ihoa vasten.

Hyviä materiaaleja ovat tekniset keinokuidut ja merinovilla. Keinokuidut, kuten polypropeeni, siirtävät kosteutta tehokkaasti ja kuivuvat nopeasti. Merinovilla taas sitoo lämpöä hyvin myös kosteana ja on lisäksi keinokuituja hajuttomampi ja erityisen mukavan tuntuinen paljasta ihoa vasten. Puuvillaa kannattaa välttää, sillä se kostuu nopeasti ja kuivuu hitaasti.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Myös aluskerraston mittasuhteilla ja leikkauksilla on merkitystä. Kerraston tulee olla ihonmyötäinen, jottei kosteus jää ihon pinnalle. Lisäksi hyvä kerrasto peittää reilusti myös ranteet ja alaselän, jotka jäävät helposti paljaiksi, mutta ovat kriittisiä kohtia palelun kannalta.

2. Välikerros eristää lämpöä

Aluskerraston päälle puetaan välikerros, jonka tehtävänä on eristää lämpöä ja siirtää kosteutta edelleen ulompiin kerroksiin. Välikerroksia on helppo lisätä ja vähentää tarpeen mukaan.

Hyviä materiaaleja ovat erilaiset fleecet ja villa. Mikrofleece on kevyttä ja hengittävää ja kuivuu nopeasti.  Villa taas on erityisen lämmin luonnonmateriaali ja vapauttaa lämpöä myös kostuessaan. Laadukkaimpana pidetään merinolampaanvillaa.

Viime vuosina lähes kaikki valmistajat ovat tuoneet valikoimiinsa myös kevyitä, untuva- ja kuitutäytteisiä välitakkeja. Kevyt ja pieneen tilaan taittuva takki on monikäyttöinen hankinta, sillä se kulkee helposti mukana ja toimii näin myös taukotakkina. Lauhalla ja kuivalla kelillä sitä voi taas käyttää päällystakkina.

Väliasu ei saa olla liian tiukka, sillä varsinainen lämmöneriste on kerrosten väliin jäävä ilma. Myös useiden tiukkojen kerrosten päällekkäin kasaaminen on siksi turhaa.

3. Kuorikerros suojaa ulkoisilta haasteilta

Kokonaisuuden viimeistelee kuorikerros. Kuoren tärkeimpiä ominaisuuksia on tuulen- ja kosteudenpitävyys sekä hengittävyys. 

Kuorivaate on nimensä mukaisesti pelkkä kuori, eikä siinä siten ole lämmittävää vuorta. Kuoriasu voi kuitenkin koostua useammasta yhteen laminoidusta kerroksesta, joista uloin on päällystetty kalvolla. Tässä kalvossa on huokosia, jotka ovat liian pieniä päästääkseen läpi vesimolekyylejä, mutta tarpeeksi suuria hengittääkseen ulos hikoiltaessa muodostuvaa kosteutta.

Hyvin vedenpitävissä kuorissa on kuitenkin ongelmana usein riittävä hengittävyys. Siksi kuoriasussa on hyvä olla vetoketjulliset tuuletusaukot, jotka voi sulkea ja avata tarpeen mukaan. Tärkeää on myös oikein istuva leikkaus, joka mahdollistaa likkumisen vapauden.

4. Toppakerros pelastaa kovalla pakkasella

Pakkasen kiristyessä voi kuorikerroksen vaihtaa toppa- tai untuvakerrokseen. Keveytensä ja erinomaisen lämmöneristävyytensä sekä kestävyytensä vuoksi untuvatakki on paras, mutta usein myös kallein vaihtoehto. Kerrospuketumisen säännöt toimivat myös toppakerroksen kanssa.

Teksti: Veera Argillander
Kuvat: Arcteryx


Avainsanat:
, , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Kerrospukeutumisen perusteet
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,79/5 - 14 ääntä)
Loading...